Her yıl Dünya Sigara Bırakma Günü'nde düzenlenen etkinlikler, bu yıl da il genelinde büyük ilgi gördü. Sigara kullanımının zararlarına dikkat çekmek ve toplumu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen faaliyetler, vatandaşlar arasında farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlikler, çeşitli bilgilendirme ve eğitim faaliyetlerini içeriyor. Sigara bağımlılığının sağlık üzerindeki olumsuz etkileri, sigaranın bırakılması süreci ve destek mekanizmaları gibi konular, uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde anlatılıyor. Ayrıca, sigara bırakma konusunda motivasyon artırıcı etkinlikler ve grup çalışmaları da düzenleniyor.

Vatandaşlar sigara bağımlılığına karşı bilinçlendirildi

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, sigara kullanımı dünya genelinde önemli bir sağlık sorununu oluşturuyor. Sigara, birçok ciddi hastalığın başlıca nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor ve düzenli olarak kullanımı, birçok ölümcül hastalığa zemin hazırlıyor. Bu sebeple, sigara bağımlılığıyla etkin bir şekilde mücadele etmek, toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Sigaranın içinde bulunan 4000'den fazla zararlı kimyasal madde, özellikle nikotin nedeniyle kişilerde psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturabiliyor. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, bu bağımlılıkla mücadele kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyerek vatandaşları bilgilendiriyor. Gelibolu İlçesi'nde Halk Pazarı'nda yapılan etkinlikte, sağlık ekipleri tarafından vatandaşlara sigaranın zararları anlatıldı. Broşürlerle desteklenen bilgilendirme faaliyetleriyle sigara bağımlılığının sebep olduğu hastalıklara vurgu yapıldı. Ayrıca, Yenice İlçesi'nde de İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri köylerde hem sigara bağımlılığı hem de kanser ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yaptı. Canbaz, Öğmen ve Çiftlik köylerinde vatandaşlara sağlık konularında bilgiler aktarılarak broşürler dağıtıldı. Çanakkale'de düzenlenen etkinliklere katılan vatandaşlar, sigara bağımlılığının zararları konusunda bilinçlenirken, birçoğu sigarayı bırakma konusunda motivasyon kazandıklarını ifade ettiler. Etkinliklerin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi ve sigara bağımlılığıyla mücadelede daha etkili adımların atılması bekleniyor.

Vali Aktaş'tan YEDAM'a ziyaret

Vali İlhami Aktaş, 9 Şubat Dünya Sigarayı Günü münasebetiyle bağımlılıkla mücadele kapsamında ücretsiz psiko-sosyal ve rehabilitasyon desteği veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)'a bir ziyaret eferçekleştirdi. Yeşilay Danışmanlık Merkezinde, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Yeşilay Çanakkale Şube Başkanı Doç. Dr. Nilay Köleoğlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Okan, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Engin Çoban, Psikologlar Nilsu Çetin, Betül Rana Ulusoy, Halkla İlişkiler Sorumlusu Nur Şam ve Yeşilay Çanakkale Şube personeli Kübra Yamalı ile bir araya gelen Vali İlhami Aktaş, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri ve YEDAM’ın çalışmaları hakkında bilgi aldı. Vali İlhami Aktaş, YEDAM personeline çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, görevlerinde başarılar diledi. 9 Şubat’ın sigarayı bırakmak için bir fırsat olduğunu ifade eden Vali İlhami Aktaş, Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün bağımlılıktan kurtulmaya vesile olmasını temenni etti.  Sigarayı bırakmak isteyen bağımlılara ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde (YEDAM) Yeşilay personeli tarafından sunuluyor. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar, YEDAM'a 115 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı'ndan ulaşarak destek alabiliyor.

Sağlıklı Hayat Merkezine Ziyaret

Vali İlhami Aktaş, İl Sağlık Müdürlüğü merkez toplum sağlığı merkezinde faaliyet gösteren Sağlıklı Hayat Merkezini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Huriye Ünal, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Okan ve TSM Başkanı Dr. Ayşegül Aydın Sirmen tarafından karşılanan Vali İlhami Aktaş, Sağlıklı Hayat Merkezi’ndeki birimleri gezerek incelemelerde bulundu. Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Huriye Ünal tarafından Sağlıklı Hayat Merkezinde verilen hizmetler hakkında Vali İlhami Aktaş’a bilgi verildi. Sağlık çalışanlarıyla da sohbet eden Vali İlhami Aktaş, çalışanlara kolaylıklar diledi. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Sigara Bırakma Polikliniğini de ziyaret eden Vali İlhami Aktaş, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde sigara kullanan vatandaşlarımızı sigarayı bırakmaya davet etti. Sağlıklı Hayat Merkezinde mevcut sağlık hizmetlerinin yanı sıra aşırı kilolu, obezite, sigara bağlılığı gibi sağlık problemleri de bulunan vatandaşlarımıza son derece faydalı hizmetler verildiğini ifade eden Vali İlhami Aktaş, “Sağlıklı Hayat Merkezinin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Tedavi için gelen vatandaşlarımızla da sohbet ederek geçmiş olsun diyen Vali İlhami Aktaş, sağlıklı ve huzurlu hayat temennisinde bulundu.

Tütün Bağımlılığı ve Sigara Bırakma Semineri Düzenlendi

Çanakkale İl Özel İdaresi'nde Tütün Bağımlılığı ve Sigara Bırakma Semineri düzenlendi.İl Genel Meclisi Topantı Salonu'nda düzenlenen seminerde, sigara kullanımının zararları ve bırakma süreci ile ilgili önemli bilgiler katılımcılara aktarıldı. Sigaranın insan sağlığına olan zararları detaylı bir şekilde ele alınırken, bırakma sürecinde kullanılabilecek etkili yöntemler üzerinde duruldu.

Dr. Korkut, Dünya Sigarayı Bırakma Gününe Dikkat Çekti

Biga Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Bayram Korkut, yaptığı açıklamalarla 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününe dikkat çekti. Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla her yıl 9 Şubat günü, sigarayı bırakma çağrısı yapılıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Bayram Korkut konu ile ilgili yaptığı açıklamada, sigara kullanımının kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açtığına ve sigara kullanımının sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar verdiğine dikkat çekti. Dr. Bayram Korkut, "Dünyada her yıl yaklaşık 600 binin üzerinde kişinin tütün dumanına maruz kalma sonucu öldüğü, Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz.  Biga Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğimizde, sigarayı bırakmaya karar vermiş kişilere danışma ve destek hizmetleri doğrudan verilmekte olup kişiye uygun tedavi yöntemi ile takipleri yapılmaktadır. Sigarayı bırakmak için  polikliniğimizden yardım alabilirsiniz" dedi. Ayrıca sigarayı bırakmaya karar vermiş vatandaşlarımız ALO 171 Sigara Danışma Hattı’ndan ücretsiz bilgi talebinde bulunabilmektedirler. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır, hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak, randevunuzu alın kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın. Unutmayın sigara bağımlılığı bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür" ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi