Diş hekimleri kompozit diş dolgusu ile dişleri şekillendirebilir, çürük ve çatlakları onarabilir, kısa dişleri uzatabilir ve dişteki estetik sorunlara çözüm bulabilir.

Kompozit dolgu nedir, sorusu dişinde problem olan ve diş tedavisine başlamak için araştırma yapan bireylerin karşılaştığı sorulardan biridir. Kompozit dolgu nedir, sorusu kısaca, genellikle dişin ön yüzeyinde oluşan görüntü bozukluklarını düzeltmek için diş hekimlerinin başvurduğu bir tedavi yöntemi şeklinde açıklanabilir.

Kompozit malzemeler, düşük bakım maliyeti ve dayanıklılık gibi sebeplerle havacılık, inşaat, otomotiv ve sağlık gibi birçok farklı endüstride kullanılır. Sağlık endüstrisinde kullanılan kompozit malzemeler içeriğinde cam, kuvars ve çeşitli güçlendirici kimyasal malzemeler ile karıştırılarak dayanıklılığı yüksek bir malzeme haline getirilir.

Kompozit dolgu dişteki çürükleri onarmak ve estetik amaçlı olarak sağlık sektöründe sıklıkla kullanılır. Dişin doğal rengine kolaylıkla uyum sağlayan yapısı sebebiyle diş hekimlerinin en çok kullandığı malzemelerin başında geliyor. Diş hekimleri dişteki çürükleri tedavi etmek, dişlerdeki ufak tefek bozuklukları kapatmak ve hastalarına sağlıklı bir gülüş estetiği kazandırmak için bu malzemeden faydalanırlar.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgu diş tedavisinde kullanılan bir dolgu malzemesidir. Bu malzeme diş renginde olup genellikle dişteki çürükleri doldurmak için kullanılır. Diş hekimleri kompozit diş dolgusu ile dişleri şekillendirebilir, çürük ve çatlakları onarabilir, kısa dişleri uzatabilir ve dişteki estetik sorunlara çözüm bulabilir.

Kompozit dolgu nedir, sorusu dişinde problem olan ve diş tedavisine başlamak için araştırma yapan bireylerin karşılaştığı sorulardan biridir. Kompozit dolgu nedir, sorusu kısaca, genellikle dişin ön yüzeyinde oluşan görüntü bozukluklarını düzeltmek için diş hekimlerinin başvurduğu bir tedavi yöntemi şeklinde açıklanabilir.  Kompozit malzemeler, düşük bakım maliyeti ve dayanıklılık gibi sebeplerle havacılık, inşaat, otomotiv ve sağlık gibi birçok farklı endüstride kullanılır. Sağlık endüstrisinde kullanılan kompozit malzemeler içeriğinde cam, kuvars ve çeşitli güçlendirici kimyasal malzemeler ile karıştırılarak dayanıklılığı yüksek bir malzeme haline getirilir. Kompozit dolgu dişteki çürükleri onarmak ve estetik amaçlı olarak sağlık sektöründe sıklıkla kullanılır. Dişin doğal rengine kolaylıkla uyum sağlayan yapısı sebebiyle diş hekimlerinin en çok kullandığı malzemelerin başında geliyor. Diş hekimleri dişteki çürükleri tedavi etmek, dişlerdeki ufak tefek bozuklukları kapatmak ve hastalarına sağlıklı bir gülüş estetiği kazandırmak için bu malzemeden faydalanırlar.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Kompozit diş dolgusu diş hekimleri tarafından büyük bir titizlikle uygulanan, hastayı estetik bir gülüş görünümüne kavuşturan dental işlemdir. Hastanın problemine göre tedavi şekli ve süresi değişmekle birlikte genellikle kısa süren bir işlemdir.

Hasta bu tedavi yöntemi ile tek seansta dişindeki problemden kurtulabilir. Kompozit dolgu nedir sorusunun ardından bu dolgu türünün uygulanma aşamaları öne çıkar.

Kompozit dolgu yapılma sürecini detaylandıracak olursak şu şekilde sıralayabiliriz:

*Diş hekimi önce hastanın diş muayenesini yaparak çürük, hasarlı ve işlem gerektiren dişleri tespit eder. Daha sonra uygun bir tedavi planı hazırlar.

*Hasarlı dişler tespit edildikten sonra dişte yapılacak işlemin türüne göre lokal anesteziye gerek olup olmadığına karar verilir. Dişe yapılacak işlem estetik bir işlemse örneğin; boşluk doldurmak veya bir şekil bozukluğunu düzeltmek amacıyla ise lokal anestezi uygulanmaz. Ama kompozit dolgu diş çürüğü için uygulanacaksa diş hekimi dişi tedavi etmeye lokal anestezi işlemi uygulayarak başlar.

*Çürük dişlerin temizlenmesi gerekiyorsa lokal anestezi işleminden sonra çürükler temizlenmeye başlanır.

*Diş temizleme işlemi bittikten sonra diş dolgu için hazırlanmaya başlanır. Dolgu yapılacak dişe özel asidik bir jel sıkılarak veya hafifçe aşındırılarak dolgu malzemesinin daha iyi yapışması sağlanır.

*Dolgu uygun bir biçimde yerleştirildikten sonra özel bir ışık kullanılarak malzemenin hızlı bir şekilde sertleşmesi sağlanır.

*Sertleşen kompozit diş hekimi tarafından uygun bir şekilde biçimlendirilir ve daha sonra cila işlemine geçilir.

*Diş hekimi dolgunun tüm kontrollerini yapıp hastayı dolgunun bakımı konusunda bilgilendirdikten sonra tedavi işlemi tamamlanır.

Kompozit Dolgu Neden Yapılır?

Kompozit diş dolgusu kişilerin çeşitli nedenlerle diş hekimlerine başvurarak yaptırdığı bir işlemdir. En yaygın neden olarak diş çürüklerini gösterebiliriz. Diş çürükleri temizlendikten sonra kompozit dolgu ile doldurularak diş sağlığı korunur.

Diş rengine kolaylıkla uyum sağlayabilen kompozit dolgular estetik kaygılarla da tercih edilen bir işlemdir. Dişlerdeki çatlaklar, renk ve şekil bozuklukları gibi sorunları gidermede tercih edilen yöntemlerin başında gelir.

Diş minesinin aşınması sonucu oluşan hassasiyetlerin giderilmesinde ve dişin korunması, eski sağlığının geri kazandırılması gibi işlemlerde kullanılır. Diş kırılması gibi sorunlarda dişin yapısal bütünlüğünü sağlamaya yardımcı olur.

Diş rengine büyük oranda uyum sağlayan bu dolgular hastalara hem sağlıklı hem de estetik bir seçenek sunar. Cıva içermemesi ise birçok hastanın sağlık konusundaki endişesini azaltır.

Kompozit Dolgu Ne Kadar Dayanır?

Kompozit dolgu ne kadar dayanır ve kompozit dolgu sağlam mı gibi sorular bu işlemi yaptırmak isteyen hastaların endişe ettiği bir konudur. Kompozit dolgu ne kadar dayanır sorusu için bu tür işlemlerin 5 ila 10 yıl arasında dayanabileceği söylenebilir. Dayanma süresi yapılan işlemin kalitesine ve hastanın bakım şekline göre değişiklik gösterebilir.

Kompozit dolgu ne kadar dayanır sorusunu cevapladıktan sonra kompozit dolgu sağlam mı sorusuna gelirsek, kompozit dolgular sağlamdır diyebiliriz ama diş yapıldıktan sonra bir dizi etkene göre sağlamlığı değişecektir. Bu etkenlerden kısaca bahsedecek olursak, öncelikle dolgunun dişte hangi bölgeye uygulandığı önemlidir. Ön dişelere yapılan dolgular arka dişlere yapılan dolgulara göre daha az dayanır, çünkü ön dişler daha fazla basınca maruz kalır. Kişinin dişlerine gösterdiği özen de dolgunun sağlamlığını etkileyecektir. Diş hekiminin el becerisi dolgunun sağlamlığını etkileyen bir diğer etkendir. Uzman bir diş hekimi tarafından yapılan dolgular daha uzun süre dayanacaktır.

Işınlı Kompozit Dolgu Nedir?

Işınlı kompozit dolgu diş tedavisinde geleneksel dolguların ötesine geçen teknolojik bir gelişmedir. Tedavi edilen dişin üzerine yapılan dolguların ışın yöntemi ile daha da sertleştirilerek daha sağlam ve kalıcı hale getirilmesidir.

Ayrıca ışın yöntemi ile diş etleri ve diş kökleri temizlenerek tedavi edilebilir. Işınlı kompozit dolgu uygulamasının en büyük avantajı hastanın kısa sürede normal yaşantısına devam edebilmesidir.

Işınlı Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Işınlı kompozit dolgu yapabilmek için öncelikle dişin hasarlı kısmı işlem için hazırlanır. Kompozit malzeme hastanın dişine büyük bir titizlikle yerleştirildikten sonra ultraviyole (UV) ışınlarıyla hızlı bir şekilde sertleştirilir.

Bu ışınlarla birlikte dolgu malzemesi çok kısa bir sürede sertleşir. Dişe son derece uyumlu olan bu dolgular hastaların gülüş estetiği kazanmasını sağlar. Tedavi süreci ve hastaların normal yaşamlarına dönüş süreci hızlı olan bu yöntem çok büyük bir zaman kazandırır.

Sıkça Sorulan Sorular

KOMPOZİT DOLGUNUN SÜRESİNİ HANGİ YİYECEKLER KISALTIR?

Sert ve aşırı yapışkanlı yiyecekler dolgulara basınç yükleyeceğinden sık sık tüketmemeye özen gösterilmelidir. Asidik içerikli yiyecek ve içecekler örneğin; portakal, domates, gazlı içecekler gibi yiyecek ve içecekler dolguların aşınmasına veya kırılmasına neden olacaktır.

Ani ısı değişimi içeren, çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler de dolgunun çatlamasına neden olabilir.

KOMPOZİT DOLGU SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kompozit dolgu sonrası diş sağlığını korumak ve dolgunun kullanım süresini artırmak için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Dolgu uygulamasından sonra çok soğuk ve çok sıcak yiyeceklerden uzak durmalı, yapışkan ve sert yiyeceklerden kaçınmalı.

Diş hijyenine önem verilmeli, dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve mutlaka diş ipi kullanılmalı. Sigara ve alkol tüketimi azaltılmalı, mümkünse hiç kullanılmamalıdır. Kompozit dolgunun renginde bir değişiklik ve dişte aşırı hassasiyet hissediyorsanız olası büyük sorunlardan korunmak için mutlaka diş hekiminize danışmanız gerekir.

KOMPOZİT DOLGU AĞRILI MIDIR?

Kompozit uygulaması süreci genellikle ağrısız ve hafif rahatsızlık hissi ile geçer. Diş hekimleri tedavi sürecinde dişin olduğu bölgeye lokal anestezi uyguladıkları için hasta süreci çok daha rahat atlatır.

Anestezi işlemi sonrası uyuşukluk geçtikten sonra hastalar bazı hassasiyet ve geçici hafif ağrılar yaşayabilir. Bu durum birkaç gün içinde geçmektedir. Diş ağrısı dayanılamayacak derecede şiddetliyse mutlaka diş hekimiyle iletişime geçilmedir.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr