Bu ağrılar stres unsuru başta olmak üzere, sindirim sisteminde meydana gelen çeşitli sorunlar, beslenme alışkanlıklarının düzensiz olması, yanlış ilaç kullanımı ve çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Ağrının nedeninin doğru şekilde bir uzman tarafından tespit edilmesi ve doğru bir tedavi yöntemi ile hastanın iyileşme sürecinin desteklenmesi önemlidir. 

Kıvrandıran Mide Ağrısı Neden Olur?

Kıvrandıran mide ağrısı neden olur sorusu şiddetli bir şekilde mide ağrısı yaşayan kişilerin endişeyle yaklaştığı bir sorudur. Kıvrandıran mide ağrısı neden olur diye baktığımızda çeşitli sebeplerle bu ağrıların başlayıp şiddetlenebileceğini görüyoruz. Bu sebeplerden bazılarını listeleyecek olursak: 

·         Sindirim sistemi sorunlarıkişinin kıvrandıran mide ağrısı çekmesine neden olabilir. Mide ve bağırsak enfeksiyonları, sindirim enzimlerinin yetersizliği, gastrit ve mide ülseri gibi rahatsızlıklar şiddetli ağrılara neden olabilir. 

·         Kişinin içinde bulunduğu durumda yoğun stres yaşaması mide spazmlarına yol açarak midede yaşanacak ağrıları tetikleyebilir. 

·         Safra kesesinde yaşanan çeşitli rahatsızlıklar;safra kesesitaşları, safra kesesi iltihapları veya safra yolu tıkanıklıkları gibi problemler mide ağrısının başlamasına neden olabilir. 

·         Yanlış beslenme alışkanlıkları kişinin midesine zarar verir. Çok yağlı ve baharatlı yiyecekler, asit içerikli içecekler mideye zarar verir ve bu tarz asidik yiyecek ve içecekler ağrı tetikleyiciler olabilir. 

·         Pankreas iltihaplanması kişinin şiddetli bir şekilde mide ağrısı yaşamasına sebep olabilir. 

·         Kişide kronik olarak görülen kabızlık veya ishal gibi sorunlar da mide ağrılarına sebep olabilir. 

  • Ani yaşanan gıda zehirlenmeleri mide rahatsızlığına sebep olabilir. 

Kıvrandıran Mide Ağrısı ve Bulantı Belirtileri

Kıvrandıran mide ağrısı ve bulantı birbirinden farklı birçok hastalığın belirtisi olabilir. Kıvrandıran mide ağrısı ve bulantı belirtileri bir arada görüldüğünde tehlikeli bir sonuca varabilir. Hatta kişinin uykudan uyandıran mide ağrısı yaşamasına sebep olabilir. 

Bu ağrıların ortaya çıkardığı kıvrandıran mide ağrısı ve bulantı semptomlarına bakacak olursak; mide bölgesinde kıvranma hissi ve şiddetli veya hafif seyreden bir ağrı, mide ağrısı yaşanırken midenin boşaltılması isteği ve ardından gelen kusma, karın bölgesinde oluşan gaz birikimi ve şişkinlik hissi, bir süredir yaşanan ishal ve kabızlık, mide yanması, iştah kaybı, yüksek ateş ve halsizlik hali gibi belirtilerdir. Bu belirtiler herkes için aynı değildir, kişiden kişiye göre değişmekle birlikte bu belirtilerden biri veya birkaçını yaşıyorsanız mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız. 

Çocuklarda Kıvrandıran Mide Ağrısı Neden Olur?

Çocuklarda kıvrandıran mide ağrısı çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Bu ağrılar hafif veya şiddetli olabilir. Her zaman ciddi bir sebebi olmamakla birlikte bu ağrıların sebebinin ne olduğunun tam olarak anlaşılması önemlidir. Çocuklarda görülen mide ağrılarının en yaygın sebebi midede görülen ve kurt olarak adlandırılan küçük solucanların midede yarattığı enfeksiyondur. Bu kurtlar çocuklarda ishale sebep olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu , apandist, laktoz intoleransı ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi rahatsızlıklar da çocuklarda mide ağrısı görülmesine sebep olabilir. Uzmanlar tarafından doğru tespit yapıldıktan sonra mutlaka doğru bir tedavi yöntemi ile desteklenmelidir. 

Genç Yaşta Kıvrandıran Mide Ağrısı Neden Olur?

Kıvrandıran mide ağrısı gençlerde de sıklıkla görülmektedir. Genellikle çok ciddi bir sorun olduğu düşünülmese de şiddetli veya sürekli yaşanan ağrılar mevcutsa mutlaka bir uzman hekime başvurulmalıdır. Gençlerde görülen mide ağrılarının genel nedeni düzensiz beslenme ve stres olarak belirtilebilir.

Akademik kaygılar, okullarda yaşanan sosyal baskılar ve sınav stresi gençlerdeki mide ağrılarını tetikleyen faktörlerin başında gelir. Gençler bu süreçte uykudan uyandıran mide ağrısı yaşayabilir. Bu süreç yaşam tarzı değişikliği ve dengeli beslenme ile kolaylıkla atlatılabilir. 

Yaşlılarda Kıvrandıran Mide Ağrısı Neden Olur?

Yaşlılarda mide ağrısı yaş ile birlikte değişen fizyolojik ve hormonsal yapı ile ilgili olabilir. Kişide geçmeyen mide ağrısı mevcutsa mutlaka bir hekim desteğine başvurulmalı ve uygun tedavi yöntemleri denenmelidir. Yaşlı kişilerde geçmeyen mide ağrısı sebebi olarak yaşla birlikte azalan mide asitlerinin sindirim süreçlerini etkilemesi ve mide ağrılarına neden olması gösterilebilir. 

Hamilelikte Kıvrandıran Mide Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte kıvrandıran mide ağrısı çok sık rastlanan bir durumdur. Hamilelerin uykudan uyandıran mide ağrısı yaşamasına neden olabilir. Bunun sebebi olarak genişleyen ve büyüyen rahim sebebiyle besinlerin yemek borusuna geçişinin zorlanması gösterilebilir.

Hamilelikte yaşanan birçok fizyolojik değişiklik ve hormonların etkileşiminden kaynaklı olarak mide ağrıları yaşanabilir. Büyüyen uterusun mideye baskı yapması ve midenin daha yukarıya doğru itilmesine sebep olur, bu durum da midede baskı yaratır ve midenin daha çok ağrımasına neden olur. 

Kıvrandıran Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kıvrandıran mide ağrısı ile baş etmeye çalışan kişiler için önemli bir sorudur. Çeşitli tedavi yolları ve bitkisel yöntemler mevcuttur. Kıvrandıran mide ağrısına ne iyi gelir sorusu için aşağıdaki yöntemleri gözden geçirebilirsiniz: 

·         Kişi ağrı şiddetini hafifletmek için öncelikle rahat sindirilebilen yiyecekler tercih edebilir. 

·         Mide rahatlamak için bitkisel çaylardan yardım alınabilir. Zencefil çayı içeriğinde bulunan anti-inflamatuar özelliği sayesinde mide rahatsızlıklarını hafifletir. Taze nane çayı, melisa ve rezene çayı da mideyi rahatlatma etkisine sahiptir. 

·         Karın bölgesine uygulanacak olan ısı ile mide kaslarında gevşeme ve rahatlama sağlanabilir. Bunun için sıcak su torbası veya sıcak bir havludan faydalanabilirsiniz. 

·         Yoğurt ve kefir gibi probiyotik içeren gıdalar sindirim sistemini destekleyerek mide sağlığının korunmasını sağlar. 

·         Su içmek de sindirimi kolaylaştıracağı için faydalıdır. Suyun çok soğuk veya sıcak değil ılık olması mideyi rahatlatması açısından önemlidir. 

Kıvrandıran Mide Ağrısı Tedavisi

Mide ağrısının tedavisine başlamak için öncelikle mide ağrısının sebebinin bulunması gerekir. Bu süreçte uygulanan tedavi ağrının sebebine göre değişiklik gösterecektir. Kıvrandıran mide ağrısı ilaç tedavisi doktorların sıklıkla tercih ettiği bir uygulamadır. Kıvrandıran mide ağrısı ilaç kullanımı nispeten ciddi sorunlar için başvurulan bir yöntemdir. Bunun yanında uzman doktor beslenme düzeninde çeşitli değişikliklere de gidilmesini isteyebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

GECE MİDE AĞRISI NEDENLERİ NEDİR?

Gece mide ağrısı nedenleri olarak yatarken mideye uygulanan basınç gösterilebilir. Gece mide ağrısı nedenleri arasında en sık rastlanan durum kişinin yatış pozisyonu sebebiyle mide içeriğinin yemek borusuna kaçması gösterilebilir. Her bireyde gece mide ağrılarının sebebi farklılık gösterecektir. Gece günün bitmesiyle birlikte gün boyu yaşanan stres ve kaygı da gece ağrılarını tetikleyen önemli bir etkendir. 

MİDE AĞRISI NE ZAMAN CİDDİ BİR SORUN BELİRTİSİ OLABİLİR?

Mide ağrısı kişilerde kendisini genellikle hafif ve kısa süreli olarak gösterir. Ağrılar beklenmeyen bir anda şiddetli bir şekilde bastırıyorsa bu durum ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Uzun süren ve sürekli kendini hatırlatıp tekrarlayan ağrılar da ciddi bir hastalığın göstergesi olabilir. Ağrıların yanına eşlik eden kusma, ishal ve kanama gibi belirtiler ve aynı zamanda yüksek ateş, göğüs ağrısı gibi belirtiler bir arada görülüyorsa ciddi belirtiler olabilir ve mutlaka uzman bir hekime görünülmelidir. 

Kaynak: Medicalpark