Özellikle sıklıkla tercih edilen adet söktürücü çaylar vardır. Yazının devamında ‘’Adet Söktürücü Çaylar Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?’’ gibi konular hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Eğer bir kadın menopoza girmemişse, genel olarak 28 günde bir adet olur. Ancak bir adet döngüsü için 21-40 gün normal olarak kabul edilir. Bazı durumlarda adet gecikmesi yaşanabilir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

·         Stres: Sürekli stresli olmak hormonları etkileyebilir. Sürekli stresli olmak zamanla başka hastalıklara, ani kilo alımı veya kaybına neden olabilir ve bunların hepsi adet döngüsünün gecikmesine sebep olabilir.

·         Gereğinden Fazla Kilo Kaybı: Anoreksiya nevroza gibi durumlardan dolayı adet döngüsünde düzensizlik olabilir. Düzensizliğe sebep olduğu gibi adetten tamamen kesilmeye de sebep olabilir.

·         Obezite: Az kilolu olmak gibi fazla kilo da aynı duruma sebep olabilir. Fazla kilolu kişilerde üreme hormonu olan östrojen fazla olabilir. Bu da döngüden düzensizliklere neden olabilir.

  • Polikistik Over Sendromu: Bu hastalık vücutta androjen adı verilen erkeklik hormonunun artmasına sebep olur. Hormon dengesizliği oluştuğu için de yumurtalıklarda kistler oluşabilir. Oluşan kistler adet döngüsünü bozabilir veya durdurabilir.
  • Doğum Kontrol Hapı: Hapı içtiğinizde vücuttaki hormonlarda değişiklikler olur. Bunlar yumurtalıkların salınmasını engelleyen östrojen ve progesteronu fazlalaştırabilir. Hapı kullanmayı bıraktıktan sonra adet düzeninin tekrar düzgün hale gelmesi 3 ay kadar sürebilir.
  • Kronik Hastalıklar: Diyabet gibi kronik hastalıklar adet döngüsünü etkileyebilir. Kan şekerinde sürekli değişiklik olması hormonlara bağlıdır. Bu yüzden nadir de olsa diyabet, adet düzenini bozabilir. Döngüde düzensizliklere yol açabilecek diğer kronik hastalıklar şunlardır; Cushing sendromu, asherman sendromu, konjenital adrenal hiperplazi vb.
  • Tiroid: Tiroid bezleri vücuttaki metabolizmayı, yani hormon seviyelerini düzenler. Tiroid bezlerinin fazla çalışmayı veya az çalışması adet dönemlerinde değişikliklere yol açabilir.

Ancak adet gecikmesi yaşamak için bu nedenlerden birine sahip olmak zorunda değilsiniz, hormonların aylık değişiminden dolayı bazı aylarda gecikmeler yaşayabilirsiniz. Bu durum genellikle bir sorun teşkil etmeyebilir.

Adet Söktürücü Bitki Çayları Nelerdir?

Adet söktürücü olarak bilinen ve kullanılan birçok bitki çayı vardır. Ancak, en etkili adet söktürücü çay kişiden kişiye değişebilir. Adet söktürmeye yardımcı olabilecek bitki çayları şu şekilde sıralanabilir:

·         Maydanoz çayı,

·         Karayılan otu çayı,

·         Papatya çayı,

·         Zencefil çayı,

·         Biberiye çayı,

·         Melek otu çayı,

·         Tarçın çayı,

·         Rezene çayı,

·         Ada çayı,

·         Civanperçemi çayı.

Aynı zamanda bu çayların bir çoğunun ağrı giderici özellikleri vardır. Bunun sayesinde oluşan veya oluşabilecek ağrıların önüne de geçebilirler. Bu bitki çaylarının dışında bazı sebze, baharatlar da adet söktürmeye yardımcı olabilir.

·         Soğan suyu,

·         Kekik çayı,

·         Alıç,

·         Havuç,

·         Kereviz.

Adet Söktürücü Çayların Faydaları Nelerdir?

Adet söktürücü çayların birbirlerine benzer faydaları vardır. Örneğin papatya çayı, rezene, karayılan otu ve zencefil çayının adet kramplarına iyi geldiği bilinir. Maydanoz çayı, adet dönemiyle birlikte vücutta biriken ödemi atmaya yardımcı olur. Melek otu çayı ağrıları azaltabilir. Tarçın çayı kanamayı düzenleyebilir. Bütün bu çayların hem adet döngüsüne hem de vücuda pek çok faydası bulunabilir. Örneğin ‘’Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir?’’ sorusuna bakacak olursak;

Biberiye çayının pek çok faydası bulunabilir. Bilinen faydaları şunlardır:

·         Biberi çayı antioksidan, antimikrobiyal ve antiinflamatuar bileşenler açısından zengindir. Yani, bağışıklık sistemini güçlendirir, mikropların gelişimini önler. Vücudu kanser, kalp hastalığı gibi ciddi hastalıklara karşı koruyabilen bileşenlerdir.

·         Kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.

·         Stresi azaltabilir ve hafızayı geliştirebilir. Yapılan araştırmalara göre biberiye çayını 1 ay boyunca günde iki kez 500 mg tüketen öğrencilerin, kaygı düzeylerinin önemli ölçüde azaldığı ve hafıza, uyku kalitelerinin iyileştiği gözlenir.

·         Beyin hücrelerinin ölümünü önleyerek, beyin sağlığını destekleyebilir. Alzheimer gibi hastalıklar için koruyucu bir etki gösterdiği öne sürülür.

·         Kilo vermeye yardımcı olabilir.

Eğer bu çayı tüketirken aynı zamanda reçete edilmiş ilaçlar da içmek zorundaysanız, dikkatli olmakta fayda var. Biberiye çayı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bunlar, kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülanlar, yüksek tansiyon için ACE inhibitörleri, vücuttaki sıvıyı attıran diüretikler şeklinde sıralanabilir. Bu yüzden biberiye çayı tüketmeden önce uzman doktorunuza danışabilirsiniz.

Adet Söktürücü Çay Tarifi

Birçok bitkinin çayı benzer şekilde demlenir. Papatya çayından örnek verecek olursak; papatya çayının yapılışı sadece 5-10 dakika sürer. Öncelikle bir bardak için su kaynatmakla işe başlayabilirsiniz. Kaynayan suyu bardağınıza aldıktan sonra kurutulmuş papatyaları suyun içerisine atmalısınız. 5-10 dakika kadar çayın demlenmesini bekleyin. Günlük 5 bardağa kadar papatya çayı tüketilebilir. Eğer başka bir bitki çayı yapmak isterseniz demleme yöntemleri genel olarak böyle olabilir. Ancak tüketilmesi gerekilen miktara dikkat etmeniz önemlidir.

Eğer zencefil çayı yapmak isterseniz, öncelikle kabuğunu soyup zencefili rendelemeniz gerekir. Kabuğunu soymakta zorlanıyorsanız, bir kaşık ile soymayı deneyebilirsiniz. Zorlanan kişilerde işe yarayabilir. Rendelenen zencefili bir demleme süzgecine koyduktan sonra kaynamış suyu üzerine dökerek 5-10 dakika demlenmeye bırakabilirsiniz. Zencefil çayı sade içilirse acımsı olabilir. Bu yüzden tatlandırıcı ekleyebilirsiniz. Günlük 3-4 gramdan fazla taze zencefil tüketilmemesi önerilir.

Adet Söktürücü Çayların Yan Etkisi Var mı?

Adet söktürücü çaylar, bazı kişilerde veya durumlarda yan etkilere sebep olabilir. Bu yan etkiler hangi çayın kullanıldığına ve ne kadar tüketildiğine göre değişiklik gösterebilir.

·         Çaylar kişide mide bulantısı, kusma, gaz oluşumu veya mide ağrısı yapabilir.

·         Bazı ilaçlarla etkileşime girebilirler. Bu yüzden, bir ilaç kullanıyorsanız, adet söktürücü çay tüketmeden önce uzman doktorunuza danışmanız gerekebilir.

·         Hamilelik dönemlerinde adet söktürücü çayların kullanılması önerilmez. Çünkü anne ve bebek için risk oluşturabilir.

·         Vücuttan su kaybına neden olabilirler.

·         Kanama riskini arttırabilirler.

Adet Söktürücü Çay Ne Zaman İçilir?

Adet söktürücü çay, adet döngüsünün düzenlenmesi istenildiğinde içilebilir. Yani kişinin ihtiyaç ve isteğine göre değişiklik gösterir. Adet döngüsünün başlamasına birkaç gün kala veya adet belirtileri ortaya çıktığında içilebilir. Ancak hamilelik gibi bir şüpheniz varsa, adet söktürücü çay içmeden önce şüphenizi uzman bir doktora danışarak gidermeniz bebek ve anne sağlığı için önemlidir.

Adet Söktürücü Çaylar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

ADET SÖKTÜRÜCÜ ÇAYLAR DIŞINDA NE YAPILABİLİR?

Adet söktürmenin çay dışında bazı yolları da bulunur. Eğer adet döngünüz stresten gecikiyorsa, rahatlama teknikleri olan meditasyon ve yogayı deneyebilirsiniz. Obeziteden dolayı adetlerinizde gecikme oluyorsa, bir diyetisyen aracılığıyla sağlıklı kilo verebilirsiniz. Kronik bir hastalık adetinizi engelliyorsa, bu hastalığın tedavisi yapılırsa, muhtemelen adetiniz normal döngüsüne geri dönecektir. Herhangi bir sorununuz yoksa bile adet döngüsünde bazen gecikmeler, kaymalar olabilir. Böyle durumlarda bitkisel çaylar dışında, egzersiz yapabilirsiniz.

EN HIZLI ADET SÖKTÜRÜCÜ ÇAY NEDİR?

En iyi adet söktürücü çay kişiden kişiye değişebilir. Bu yüzden deneme yanılma yoluyla kişinin kendisi için en iyi çayı bulması gerekir.

ADET DÖNEMİNDE ÖDEM SÖKTÜRÜCÜ ÇAYLAR HANGİLERİDİR?

Adet döneminde içilen çayların ödem söktürücü özellikleri de bulunabilir. Maydanoz çayı, papatya çayı, biberiye çayı bunlara örnek olarak verilebilir. Maydanoz çayı vücutta biriken fazla suyla oluşan ödemi atmaya yardımcı olabilir. Biberiye çayı ise sindirimi destekleyerek kolaylaştırır.

ADET SÖKTÜRÜCÜ ÇAYLAR HAMİLELİKTE İÇİLEBİLİR Mİ?

Adet söktürücü çaylar hormonları arttırıp azaltabileceği, rahim kaslarını uyarabileceği için hamileliğin seyrini kötü yönde etkileyebilir ve düşük yapma riskini arttırabilir. Hamile kadınların, hamilelik döneminde adet söktürücü çaylar dahil her türlü takviye ve ilaçları içmesi için öncelikle doktorlarına danışmaları gerekir.

Kaynak: Medicalpark