Rezerv alan ilan edilmesi konusundaki açıklamasında iktidarı eleştiren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Kamu Mallarına Konmaya Doymuyorlar” dedi. Gökhan,  belediye olarak rezerv alan ilan edilen yerlerin ranta çevrilmesine izin vermeyeceklerini ifade ederek “Çanakkale’nin Üzerinden Elinizi Çekin” dedi.

“Türkiye Kara Para Aklama Cenneti Olmuş “

Çanakkale Belediyesi 2023 yılı son belediye meclis toplantısı yapıldı. Çanakkale Belediyesi Aralık ay Belediye Meclis toplantısına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın açıklamaları damga vurdu. Meclis açılış konuşmasını son günlerde ülke gündeminde yer alan Kara para aklama çeteleri ve fenomenlere yönelik operasyonlara ve futbolcuların dolandırılması skandallara da değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye’nin kara para aklama nedeni ile gri listeye girdiğini de hatırlattı. Gökhan konuşmasında  “Emekliler 5 bin TL’ye mahkum edilirken bazılarının vergisi ödenmemiş paralarla yaşam sürmesine tepki göstererek  “Bir yanda 5 bin liradan faydalanmayan emekliler, geçim sıkıntısı çeken dar gelirliler, diğer tarafta ise üst üste kara para aklama skandalları var. Rahatsızım bu rezilliklerden. Euro’lardan bigudi yapmış ne olduğu  belirsiz tipler, banka müdürleri var. Müdürenin tek başına götürecek hali yok. Mafyatik düzenin operatörlüğünü yapan bir kimlik. Torbaların içinde milyon dolarlar dolanıyor. Bu, işin sadece görünen yüzü. Bunun gibi yüzlerce olay var, Türkiye kara para aklama cenneti, gri listeye girdik, çıkmaya çalışıyoruz, bizim kara listeye girmemiz lazım. Verilen faizlere bakarsanız anlarsınız, sistemde sadece futbolcu yok mafya da var. Vergisi ödenmemiş, verilmemiş paralar söz konusu. Kara para illa esrar satarak olmaz, kazancı beyan edilmeyen para, kara paradır. Bu rezilliktir. Diyoruz ya niye enflasyon var, düşmez bu şartlarda, paranın bol olduğu sistemde enflasyon düşmez. Karşılıksız para basarsanız enflasyon artar, biz basmıyoruz getiriyoruz. Yurt dışından para getir vergi almayacağım dediler, sonuç ne oldu? Bütün kara ara esrar eroin ve benzeri paraları baronlar getirdi, buralarda villa aldılar, vatandaşlık verildi,  şimdi onları yakalıyorlar. Bizler sade vatandaşlar olarak karınca kararınca üretmeye çalışırken, görüyoruz ki insanlar ekonominin altından girip üstünden çıkmışlar, artık bu utançla umuyorum ki yöneticiler bunun peşini bırakmaz, ülke inşallah aklanır, paklanır. Hem yurtdışından yatırımcı gelir, hem de alttaki dar gelirliler de refaha kavuşur. Bizim paramızı kontrol etmemiz gerekir, bu siyaset değil, bu ülkenin gerçeğidir, ekonominin partisi olmaz, hükümet karar alıp, tedbirini almalı” dedi.

CHP Belediye Meclis Üyesi Egemen Ergun'dan Sert Tepki

Meclis toplantısında  imara açılan arazileri rezerv ilan etmesi konusu da gündeme geldi. İmara açılan arazileri rezerv ilan etmesi konusunda yeni yasa ile birlikte imara açılan araziler arasında bulunan Sümerkent Kooperatifi'ne ait 57 bin metrekarelik Sümerbank arazisinin rezerv ilan edilmesi, CHP Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Egemen Ergun'un sert tepkisine neden oldu.Ergun, yasa değişikliğinin deprem sonrasında gündeme geldiğini hatırlatarak, "Her kötü yaşanmışlığı bir fırsata çeviren rant sevdalısı iktidar, kanundaki değişiklikleri herhangi bir sivil topluma, depremzedeye, meslek odalarına sormadan ve tartışmadan geçirdi" dedi. Sümerbank arazisinin rezerv alan ilan edilmesine ve belediye meclisinin devreden çıkartılmasına karşı çıkarak, iktidarın Çanakkale halkının malına çökmek istediğini iddia eden  Ergun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Gerekli askı işlemlerinin yapılması için il çevre şehircilik müdürlüğü tarafından gönderilen evrakları inceledik. Gerekli itirazlar belediye tarafından 29 Kasım tarihinde yapıldı. Bu süreçte her aşamayı titizlikle takip ettik. Ancak önemli olan şu: İktidarın, Çanakkale halkının malına çökmek için rezerv alan ilan etmesine ve belediye meclisinin devreden çıkartılarak rantçı imar planını uygulamasına karşı sonuna kadar direneceğiz. Sizler ihanet etme sevdalısı olabilirsiniz, ama biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kent halkının haklarını sonuna kadar savunacağız" dedi.

Sonucun Ne Olacağını Göreceğiz

Ergun’un ardından söz alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan  Sümerbank alanı için gerçekleştirilen itiraz hakkında bilgiler vererek “Biliyorsunuz biz Sümerbank alanını bütüncül olarak 5 binliğini be binliğini yapmıştık. Bunlar itiraz ettiler.  Fakat burayı bir rezerv alan  ilan ederek burada 2 emsal 8 kat olarak bir plan yapmışlar. Bu noktada itirazımızı yaptık. Çünkü burada Turutaş da  var, Sanayi de var, başka alanlar da var ve bunu tek başına bozmuşlar. Yasanın ilgili hakkına göre akıllarınca böyle yapmışlar. Biz de buna itiraz ettik. “Madem bir şey yapıyorsunuz, buna bir bütünlük içerisinde yapın” dedik. Yerel yönetimin yapmış olduğu bir çözüm önerisi var. Onunla ilgili yapın. Ankara'da Bakanlıktan  birileri çizmiş, kendi kafalarına göre yapmışlar. Şimdi bakacağız bunun sonucunun ne olacağını göreceğiz” dedi.

Kamu Mallarına Konmaya Doymuyorlar

Gökhan, rezerv alan ilan edilmesi ile ilgili yaptığı konuşmada “Dardanos Orman Kampı'ndaki yaptığımız itiraz kabul edildi. Yani ne demek istiyorum?   ne oldu? Biz orayı sıfır 30, sıfır 60 konut alanına çevirmişlerdi biliyorsunuz. Ona itiraz ettik. İtirazımızı kabul ederek verdiğimiz imar ölçülerini kabul ettiler ve dediler ki ‘burası turizm alanı’ Ama başka bir şey yaptılar. İlla bir şey yapacak ve  rant oluşacak ya birilerine bu peşkeş çekilmiş durumda olduğunu var sayıyorum. Ya belki de iftira atıyorum ama böyle hissediyorum.  Plan tadilatında yeşil alan  Şu andaki imar planında yeri park alanı. Park alanları ne yapılır? İmar yapılır terk edilir.  Orayı  tamam bunu eski haline getirmişler. Ama  Oraya bir rekreasyon alanına çevirmişler. Rekreasyon alanına çevirseler iyi bir de 0,5  emsal iki katta imar vermişler. Ya deniz kıyısına park alanını rekreasyona çeviriyorsun bir emsal veriyorsun, 0,5emsal veriyorsun. Bir de iki kat veriyorsun. Belli ki bir  şey var. Birisi bunu alacak, bir şey yapacak da ona tezgah kuruyorlar. Buna da itiraz ederek mahkemeye vereceğiz. Fazla bir şey söylemeye gerek yok ama hakikaten doymuyorlar ranta. Kamu mallarına konmaya doymuyorlar. Böyle bir şey olabilir mi ?” dedi.

Çanakkale’nin Üzerinden Elinizi Çekin

Gökhan konuşmasının sonunda Rantçılara seslenerek “Niye böyle bir şeye ihtiyaç var? Yani mevcut haliyle turizm alanı olarak satacaksan sat alan adam ne yapacaksa yapsın. Otel mi yapacak? Emsali belli alanı belli. Biz  onun ön tarafını niye istiyoruz? Çünkü biliyorsun bizim plajdan beri açtık Kordon'u. O kordon oraya devam edecek. Bunlar artık Çanakkale'nin üstünden ellerini çeksinler diyorum. Bizim 5  binlik plana  Valilik itiraz etti. Kendileri şimdi olmadık şey yapıyorlar. Ama mücadele edeceğiz. O konuda biz belediye olarak  bu noktada  oranın ranta çevrilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Çanakkale belediyesi 2023 yılı son belediye meclisi açılış konuşmalarının ardından gündem maddelerinin görüşülmesi ile sona erdi.

Ogün İnal