Çanakkale, 28 Kasım-06 Aralık 2023 - Türkiye'nin ev sahipliğinde, dost ve müttefik ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilen Nusret-2023 Davet Tatbikatı, Çanakkale ve Saros Körfezi'nde başladı. Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Sahil Güvenlik Komutanlığından unsurlar, dost ve müttefik 15 ülkeden unsurlar, gözlemci personel ve NATO Daimî Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) bu önemli tatbikatta bir araya geldi.

Dost Deniz Güçleri İle Deniz Güçlerinin Etkin Bir Şekilde Koordineli Hareket Etmelerini Sağlamak İçin Bir Araya Geldi

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen Nusret-2023 Davet Tatbikatı, birlik ve komutanlıkların mayın harbinin planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak amacıyla düzenleniyor. Aynı zamanda, farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirmeyi hedefleyen tatbikat, uluslararası işbirliği ve koordinasyonun güçlenmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Tatbikata katılan Türk Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik unsurları, yanı sıra 15 dost ve müttefik ülkeden gelen katılımcılar, bölgesel güvenliği artırmak ve deniz güçlerinin etkin bir şekilde koordineli hareket etmelerini sağlamak için bir araya geldi. NATO Daimî Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) da tatbikata önemli bir katkıda bulunarak, bölgedeki mayın karşıtı operasyon kapasitesini artırmayı hedefliyor. Nusret-2023 Davet Tatbikatı'nın başlamasıyla birlikte, bölgedeki deniz trafiğinin güvenliği ve mayın tehditlerine karşı etkili bir şekilde mücadele edebilme kabiliyeti artırılacak. Tatbikatın, uluslararası deniz güvenliğine ve işbirliğine önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.

Tatbikat 3 Aşamada İcra Edilecek

Tatbikata adına veren Nusret Mayın Gemisi’nin Çanakkale Savaşı’nın kaderini değiştirdiğinin altını çizen Mayın Filosu Komutanı Tümamiral Mustafa Kaya, “Çanakkale Deniz Savaşları’na büyük katkısı olan kahraman Nusret Mayın Gemisin’nin anısını yaşatmak maksadıyla asıl gemi planına birebir uyacak şekilde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2011 yılında TCG Nusret Müze Gemisi inşa edilmiştir. Dünyada birçok müze gemi bulunmakla beraber modern seyir cihazlarıyla donatılmış TCG Nusret, yüzer gemi olarak emsallerinden ayrılmaktadır. Türkiye’nin ev sahipliğinde Saroz Körfezi’nde icra edilecek Nusret 2023 Davet Tatbikatı Kuzey Deniz Sahil Komutanlığı tarafından planlanmıştır. Tatbikat mayın filosu komutanlığınca sevk ve idare edilecektir. Dost ve müttefik ülkelerin yakın ilgisi ve yüksek oranda katılımı Nusret 2023 Davet Tatbikatı’nın karşılıklı işbirliği ve birlikte çalışabilirliğe olan katkısı ne kadar yüksek olduğunu göstermektedir. Tatbikat, TCG- Bayraktar Sancak Gemisi’nde teşkil edilecek ‘Mayın Harbi Hareket Merkezi’ aracılığıyla Mayın Filosu Komutanlığı’nca sevk ve idare edilecektir. Tatbikat mayın döküş, mayın karşı tedbirleri ve liman ziyaretlerini içeren 3 safhada icra edilecektir. Tatbikata Türkiye'den Mayın Filosu Komutanı 1. Arama Tarama Filotillası Komodoru, 2. Arama Tarama Filotillası Komodoru ve 1. Amfibi Gemiler Filotillası Komodoru ile 1 komuta kontrol gemisi, 1 fırkateyn, 2 karakol gemisi, 8 mayın avlama gemisi, 2 helikopter, 1 sualtı savunma görev timi, 2 hafif otonom sualtı aracı timi ve 1 insansız hava aracı, 2 Sahil Güvenlik gemisi, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 2 helikopter, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 2 görev uçuşu F-16 ve 1 C-130 nakliye uçağı iştirak edecek. Tatbikata NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 unsurlarından İtalya'ya ait bir komuta kontrol gemisi ile İtalya, İspanya, Türkiye ve Yunanistan'dan birer avlama gemisi, Hırvatistan'dan patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme timi, ayrıca ABD, Malta, Romanya ve Suudi Arabistan'dan birer patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme timi iştirak edecek. Tatbikatta Azerbaycan, Bahreyn, Brezilya, Bulgaristan, Güney Kore, Filipinler, Kuveyt, Malezya, Pakistan ve Umman'dan toplam 20 gözlemci personel birlikler gözlemci yer alacak" dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri, Nusret-2023 Davet Tatbikatı ile birlikte, bölgesel barış ve istikrarın korunmasına yönelik kararlılığını bir kez daha vurguluyor. Tatbikata katılan tüm unsurların, deniz güvenliği ve işbirliği konularında daha da güçlenerek ayrılması amaçlanıyor.

Ogün İnal