Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TARSİM Manisa Bölge Müdürlüğü, ve Tekirdağ Önder Çiftçi Kooperatifi işbirliğinde gerçekleştirilen etkinlik, "Tarım Sigortalarının Önemi" ve "Kanola Yetiştiriciliği" konularında çiftçilere önemli bilgiler sunmayı amaçladı.

 TARSİM sigortası zorunlu hale getirilecek

 Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, tarımsal üretimin sürekli risk altında olduğunu belirtti. Bu risklerin genellikle iklim kaynaklı olabileceği gibi ekonomik veya sosyal boyutlu da olabileceğini vurgulayan Türkarslan, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'nun 2005 yılında yürürlüğe girdiğini ve bu kanunun tarım sigortalarını devreye alarak çiftçilere devlet destekli bir güvence sağladığını ifade etti. Ayrıca, 2024 yılında sözleşmeli tarım yapan ve bazı hayvancılık desteklemelerinden yararlanan üreticilerin TARSİM kapsamında sigorta yaptırmalarının zorunlu hale getirilmesi planlandığını belirtti. Türkarslan konuşmasında “Tarımsal üretim sürekli risk altında olan bir sektördür. Bu riskler genelde iklim kaynaklı olabildiği gibi bazen ekonomik, bazen de sosyal boyutlu olabilmektedir. Bakanlığımız; bu ve benzeri risklerden kaynaklanan, üreticilerimizin mağduriyetlerini giderebilmek için, 2005 yılında 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununu hazırlamış ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 2006 yılında TARSİM kapsamında uygulamalara başlanmış. Bu kanunla; üreticilerimizin ürünlerini, kendi isteğine bağlı, risklere karşı sigorta yaptırmaları sağlanmış. Tarım sigortaları kapsamında üreticilerimiz tarafından ödenen primin, bugüne kadar en az %50’si de devlet tarafından karşılanmaktadır. Tarım sigortaları uygulama talimatları her yıl yenilenerek resmi gazetede yayınlanmaktadır. İlimiz; özellikle meyve-sebze üretiminde ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak, başta sel baskını, dolu, don, fırtına ve aşırı yağış gibi doğal afetler olmak üzere, birçok faktör, tarımsal üretimimizi tehdit etmekte, önemli verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Bu kayıpların telafi edilebilmesi için üreticilerimizin ürünlerini TARSİM kapsamında sigorta yaptırmaları büyük önem arz etmektedir. Bakanlığımız alınan karar gereği 2024 yılında sözleşmeli tarım yapan ve bazı hayvancılık desteklemelerinden üreticilerimizin Tarsim kapsamında sigorta yaptırmalarını zorunlu hale getirmeyi planlamaktadır” dedi.

Toplantıda Önemli Bilgiler Verildi

 Toplantının ilk bölümünde söz alan TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, tarım sigortalarının önemi, sektördeki yenilikler ve çiftçilerin dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Çiftçilere, doğal afetlere ve iklim değişikliklerine karşı nasıl önlem alabilecekleri konusunda önemli ipuçları verdi. Çubukçu "Tarım Sigortalarının Önemi, Yapılan Yenilikler ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar" konularında üreticilere ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. Aynı toplantıda, Tekirdağ Önder Çiftçi Kooperatifi Ziraat Mühendisi Serkan Demir de Trakya Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilen bitkilerden biri olan "Kanola Yetiştiriciliği" konusunda çiftçilere detaylı bilgiler aktardı. Toplantı, interaktif bir kısım ile devam etti. Çiftçilerin soruları cevaplandırıldı ve karşılaştıkları sorunlar dinlendi. Bu interaktif bölüm, çiftçilere doğrudan bilgi alışverişi yapma ve deneyimlerini paylaşma fırsatı sağladı.

 Üreticilerin Soruları Yanıtlandı

 Toplantı, üreticilerin sorularının cevaplandırılması ve karşılaştıkları sorunların dinlenilmesi ile devam etti. Bu interaktif kısım, çiftçilerin doğrudan bilgi alışverişinde bulunmalarına ve deneyimlerini paylaşmalarına olanak tanıdı. Bilgilendirme toplantısı, çiftçilerin tarım sigortaları ve kanola yetiştiriciliği konularında daha bilinçli kararlar alabilmeleri için önemli bir platform sağladı.

Şenay Azman