Devlet Hava Meydanları İşletmesi Çanakkale Havalimanı Müdürlüğü terminal binası önünde gerçekleşen törende, Atatürk posteri asılmaması ve siren çaldırılmaması iddiaları, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) tarafından suç duyurusuyla sonuçlandı.

İçişleri Bakanlığı Genelgesine Rahmen Gerekli Hazırlıkları Yaptırmadı

Çanakkale İl Temsilcisi Selçuk Ular, yaptığı basın açıklamasında, 10 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen anma töreninde havalimanı yetkililerinin yerine getirmediği görevlerle ilgili çarpıcı detayları paylaştı. Açıklamada belirtilenlere göre, Atatürk'ün posterinin hiçbir yerde asılmamış olması ve İçişleri Bakanlığının genelgesine rağmen hazırda bulunan itfaiye araçlarından siren çaldırılmamış olması, havalimanı müdür yardımcısı hakkında "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaretten" suçlamasının yapılmasına neden oldu. Çanakkale Havalimanı'nda gerçekleşen Atatürk'ü Anma Töreni, tüm ülke genelinde büyük bir saygı ve anlam yüklenen bir gün olarak bilinirken, söz konusu ihlaller, toplumda büyük bir infial yarattı. BTS tarafından yapılan suç duyurusu, havalimanı yetkililerinin törenin anlam ve önemini göz ardı ettiği ve Atatürk'ün vasiyetine aykırı bir şekilde hareket ettiği iddialarını güçlendirdi. Ular basin açıklamasında “Devlet Hava Meydanları İşletmesi Çanakkale Havalimanı Müdürlüğü terminal binası önünde 10 Kasım 2023 tarihinde yapılan anma töreninde,  havalimanında hiçbir yerde Atatürk posteri astırmayan ve tören sırasında İçişleri Bakanlığının genelgesine rağmen hazırda bulunan kuruma ait 2 adet itfaiye aracı olmasına siren çaldırmayan havalimanı müdür yardımcısı hakkında “Atatürk'ün hatırasına alenen hakaretten”  Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığına sendika tarafından suç duyurusunda bulunuldu” ifadelerine yer verildi.

İhlal Incelenecek

Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı, BTS'nin suç duyurusunu incelemeye aldı., İddiaların doğrulanması halinde havalimanı müdür yardımcısı hakkında yasal süreç başlatılacak ve halkın duyarlılığı göz önüne alınarak gereken cezai yaptırımlar uygulanacak. Atatürk'ü Anma Töreni'nde yaşanan bu tür ihlaller, Türkiye'nin temel değerlerine ve birliğine yapılmış bir saldırı olarak nitelendirilerek, halkın beklentisi doğrultusunda adil bir yargılama sürecinin başlatılması bekleniyor.

Şenay Azman