2023 düğün sezonunda çiftlerin mutlu bir yuva kurmasının maliyeti yaklaşıl yarım milyon TL’yi geçti. 2024 yılı için evlenip ev kurmayı planlayan çiftler karar kara evlilik masraflarını düşünmeye başladı. Yüksek enflasyon yerinde durmayarak sürekli artan fiyatlar ile çiftler Biz nasıl evleneceğiz” sorusunu sormaya başladılar.

Yüksek faizli uzun vadeli kredi çıkış yolu olarak seçiliyor

Birlikteliklerini nikah ile ilan ederek düğün yapmaya hazırlanan çiftler şimdilerde karar kara evlilik masraflarını düşünmeye başladılar. 2023 düğün sezonunda artan maliyetler ile mutlu bir yuva kurmak için evlenmenin bedeli yarım milyon TL’yi geçti. 2023 düğün sezonu sona erdi kapalı düğün salonlarında düğünler azda olsa devam ederken evlilik fiyatlarına kalmak istemeyen çiftlerde fiyatlar artmadan biran önce yuvalarını kurmak için gayretlerini arttırıyorlar. Çiftleri bu kararı vermeye iten en önemli durum ise 2024 yılında evlilik masraflarının yüksek enflasyon nedeni ile çok daha fazla artacak olması.  Yüksek enflasyon ile 2024 yılında fiyat Mutlu bir evlilik Güncel fiyat tahmini milyonu çok aşıyor. Tabi ki bu fiyata konut dahil değil. Zaten artan konut fiyatları ile çiftler ev almak yerine kiralama yöntemini seçmek zorunda kalsa da kira fiyatlarının yüksekliği bile çiftleri zor durumda bırakıyor. Çiftler mutlu birlikteliklerini bir çatı altında sürdürmek için yüksek faizli uzun vadeli kredi çekmek zorunda kalıyor.  

Çiftler Şaşkın ve Çaresiz Kalıyor

Çiftler evlenmeye karar verdiklerinde evlerini kurabilmek için çok büyük bir yükün ve dolayısı ile de büyük bir borcu yüklenmek zorunda kalıyorlar. Yatak Odası Takımı, Yemek Odası Takımı, Koltuk takımları, tv ünitesi, Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, mutfak robotları, yemek takımı, tencere takımı, tava takımı, su takımları,  süpürge makinesi, nevresim takımları, halılar derken çiftlerin önüne çıkan ev kurma maliyetleri inanılmaz rakamlara çıkıyor. Salon ve yatak odası takımlarının en düşük fiyatları 35’er bin TL’ den , yemek odası takımlarının fiyatları 35 bin TL’ den, oturma odası takımlarının fiyatları ise en düşük 40 bin TL’den başlıyor. Sehpa ve diğer aksesuarlar ile birlikte bu masraf en düşük 160 bin TL’ yi buluyor.  Fiyatları geçen yıla göre % 90-115 aralığında artan televizyon, buzdolabı, çamaşır-bulaşık makineleri, ocak, fırın, Televizyon, ütü, süpürge ve küçük ev aletlerinden oluşan elektronik eşyaların ortalama paket fiyatı da 100 ila 120 bin TL’yi buluyor. Perdeler, lambalar ve diğer eksiklerin tamamlanması ile birlikte çiftin hayatlarını geçirecekleri evin kuruluş maliyeti rakamı ise en düşük 350 Bin TL’yi buluyor. 

Düğün Masrafları’ da Bel Büküyor

Çiftler evliliklerini ilan etmek için nişan, kına, düğün hazırlıkları içinde Ciddi harcama yapıyor. Evlilik hayali kuran birçok çift düğün sezonunun başlaması ile birlikte düğün hazırlıklarına başlıyor. Evlilik hazırlıkları, düğün için tutulan salon fiyatları başlıyor. 300 kişilik bir organizasyon için kuru pasta ve meşrubat ikramından oluşan en basit düğün 2023 yılı fiyatları 40 bin TL’den başlıyor. Düğünün yemekli olması halinde bu rakam seçilen menüye de bağlı olarak 80 ila 150 bin TL’yi geçiyor. Tabi ki bu masraflara gelinlik, damatlık fiyatları ve Kuaför masrafları da ekleniyor. En düşük gelinlik fiyatları da 20 Bin TL’den başlıyor. Çiftler düğün masrafı olarak da düğün salonu ve davetli sayısına göre en az 200 bin TL’ yi buluyor. Bu masraflara düğün günü geline takacağı altın ve pırlantalar dahil değil. Uzun süren evlilik hazırlıklarının stres ve yorgunluğu ile çiftin evinin hazır hale getirilmesi yorgunluğu da ekstrası. Uzun lafın kısası çiftler birlikteliklerini evliliğe dönüştürmek için 2023 yılında en düşük fiyatlardan yapılan hesaplama ile 600 bin TL’ yer yaklaştı. Bu fiyatlar yılı Çanakkale  fiyatlar baz alınarak hesaplandı. 2024 yılında çiftleri evlilik yolunda zor durumda bırakan fiyatların 2024 yılında 1 milyon TL’ yi bulması bekleniyor.

Masrafların altından kalkabilmek için Bankaların kapısı çalınıyor

Düğün sezonu ile birlikte, mobilyadan beyaz eşyaya, kuyumdan kıyafete kadar pek çok sektörde alışveriş hareketliliği başladı. Evlilik planı yapanların birçoğu ise, söz konusu masrafları karşılayabilmek için bankaların kapısını çalıyor. Evlenecek çiftleri tek taştan, söz ve nişan törenlerine, nikah işlemlerinden kına gecesine, mobilya ve beyaz eşyalardan çeyiz alışverişine ve balayı tatiline kadar oldukça uzun bir masraf listesi bekliyor. Tüm bu gider kalemleri göz önünde bulundurulduğunda Çanakkale’ de 2023 yılında ortalama 550-600 bin lira gibi bir rakamı gözden çıkartıldı. Ellerindeki hazır birikime rağmen bütçesi evlilik planlarını karşılamaya yetmeyenler ise, ihtiyaca göre düğün kredisi, evlilik kredisi, nişan kredisi, çeyiz kredisi gibi farklı finansman çözümlerine başvuruyor. Ancak bankadan kredi çekerek masraflarını karşılamaya çalışırken, alınan kredinin yeni masraf kalemleri yaratması da söz konusu oluyor. Bu durumda yeni evli çiftlerin ekonomik sorunlar yaşamasına neden oluyor.

Ogün İnal