İzmir’de bir ev sahibi, kiracısını tahliye etmek amacıyla açtığı dava, yaptığı kira artışının yasal sınır olan yüzde 25’in üzerinde olduğu gerekçesiyle mahkeme tarafından reddedildi. Ayrıca, ev sahibinin ‘kötü niyet tazminatı’ ödemesine karar verildi.


Karabağlar ilçesindeki evini 2 yıl önce İbrahim Çetin’e kiralayan ev sahibi K.K, geçen yıl 900 lira olan kiranın yasal oranları aşarak yaklaşık yüzde 55,5 artırılarak 1400 liraya çıkarıldığını belirtti.

İnşaat işçisi olan Çetin, başka bir ev bulamadığı için 3 ay boyunca 1400 lira olarak kirayı ödedi. Ancak maddi zorluklar yaşayan Çetin, kirasını yasal sınırlar dahilinde olan yüzde 25’ten fazla artış yapmamak adına 1250 lira olarak ödemeye devam etti.
Ev sahibi K.K, kira farklarının tahsil edilmesi ve tahliye talebiyle 4. İcra Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda kiracının borcunun olmadığı ve yasal sınırın üzerinde ödeme yapıldığı belirlendi. Mahkeme, ev sahibinin tahliye talebini reddetti ve ayrıca 3 aylık fazla kira için ‘kötü niyet tazminatı’ ödenmesine karar verdi.

Mahkeme kararında, ‘Takip edilen aylara ilişkin asıl borcun yasal süre içerisinde ödendiği ve bu sebeple tahliye talebinin reddine karar verildiği belirtildi. Bu durumda, tahliye talebinde bulunan kişiden takip edilen asıl borcun yüzde 20’si oranında ‘kötü niyet tazminatı’nın tahsil edilerek kiracıya verilmesine hükmedildi.'”

 


Kaynak: AA