İzmir’de üreticiler mutlu, Çanakkale’de neden olmasın?

Ziyaretlere katılan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Ali Rıza Berkit, İzmir’de kooperatifçilik alanında yapılan çalışmaları çok beğendiklerini ve benzer modellerin Çanakkale’ye uygulanmasını amaçladıklarını dile getirdi. Çiftçiye ciddi şekilde destek verildiğini, üretimin arttırılması için planlı bir şekilde hareket edildiğini ifade eden Berkit,  “Biz bu son iki günlük seyahatte ziyarette başka bir ülkeye gitmiş gibi olduk. Süt üretimi ile ilgili tüm altyapıyı sunuyorlar. Kooperatiflerde yeminden tutun da, üreticinin kendisinin ihtiyaçlarını karşılayacak temel tüketim maddelerine varıncaya kadar destek sağlanıyor. İzmir’de üreticilerin mutlu olduğunu, yüzlerinin güldüğünü gördük. Pazarlamayla ilgili yeni bir sistem çok önemli” dedi.

“TARIMA VE ÜRETİME DESTEK VERİLİYOR”

İzmir’de yaptığımız seyahatte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarımı destekleyici, üretimi arttırıcı çok ciddi çabalarını gözledik diyen Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Ali Rıza Berkit, yaptığı değerlendirmede, “Kişisel üreticilere göre değil toplumsal alanda tarımda örgütlenmiş kooperatiflere destek olunuyor. Ciddi şekilde artış düzeyine gelmiş. Öyle kooperatifler var ki uluslararası düzeye gelmiş. Hollandalılar, Japonlarla işbirliği içindeler. Tohumda biraz belki geri kalmışlar, tohumu ithal ediyorlar ama diğer ürünlerde tohum karşılığı ürün satıyorlar, takas yapıyorlar. Son gittiğimiz birkaç kooperatifte Hollanda kendileri gelip teklif etmiş birlikte çalışalım diye. Yörede zaten büyükşehir belediyesinin bütçesinden tarıma ayrılan şeyler belli. Ciddi şekilde destek var. Bazı yerlerde ziraat odalarına çiftçilerin makine desteği sağlanmış, makine parkı kurmuşlar. Nedir? Çiftçinin hayvancılık, süt üretiminde yem hazırlama ile ilgili yem biçme makinaları var. Kiralanıyor. Daha doğal bir şekilde hayvan üretimine destek olunuyor. Pulluk, sapan vb. şeylerde de aynı şekilde. Tarımı ve üretimi arttıracak makine parkları kurulmuş. Aynı zamanda üreticilere gübre ve diğer tohum destekleri sağlanıyormuş. Fide destekleri sağlanıyormuş. Biz bu son iki günlük seyahatte ziyarette başka bir ülkeye gitmiş gibi olduk. Gerçekten tarım alanında çok ciddi çağdaş yaklaşımlar gördük. Çok ilginç bir olay vardı. Kadınların örgütlendiği kadın kooperatifini ziyaret ettik. Seferihisar’da ziyaret ettik. Yemek üretimi yapıyorlar. Kışlık tarhana ve bulgur benzeri ürünlerin internette satışını yapıyorlar. İnanın satışlara yetişemiyorlarmış. Bazen internet sitesini kapatıyorlarmış. Bazen hiçbir erkek yok kadınların işlerinin içinde. Ev yemekleri üretiyorlarmış. Engellilere her gün yemek veriyorlarmış. Ciddi bir gelirleri oluşmuş. Bunu bir basamak daha arttırarak yeni bir tesis projesini yaşama geçirmek üzereyiz dediler. Merak ettim sordum ne tesisi diye. Et entegre tesisiymiş. Bizim anladığımız dille mezbaha diyebiliriz. Asıl bölümü paketleme ve benzeri şeyler olacakmış. Burada bile kadınların girişkenliğini gördük çok beğendik. Ayrıca gönüllük çerçevesinde çalışan insanlar var” ifadelerini kullandı.

“UCUZ FİYATA ÜRETİCİYE MAZOT DESTEĞİ SAĞLANIYOR”

Tire Süt Kooperatifinde de incelemelerde bulunduklarını ifade eden Berkit,  “Süt üretimi ile ilgili tüm altyapıyı sunuyorlar. Yeminden tutun da üreticinin kendisinin ihtiyaçlarını karşılayacak temel tüketim maddelerine varıncaya kadar destek veriliyor. Market açmışlar. Bir başka yerden hayvanların ihtiyaçlarını karşılayarak yemlerini temin ediyorlar. İzmir’de de akaryakıt istasyonlarında çok ucuz fiyata üreticiye mazot desteği sağlanıyor. İzmir’de üreticilerin mutlu olduğunu, yüzlerinin güldüğünü gördük. Pazarlamayla ilgili yeni bir sistem çok önemli. Mandalina ve portakal üretimi çok yoğun bölgede. Zaman zaman Pazar sıkıntısı var ancak bunun için satılamayan ürünlerle ilgili kurutma fabrikaları kurulmuş. Çok yoğun talep var. Biz de arkadaşlarla Çanakkale’de toplantılar yapıp Çanakkale’de bu modelin uygulanması ile ilgili neler yapılabilir görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Özel Haber: Seda Atan