Vazgeçebilmenin önemli bir eşik olduğuna değinen Ayhan Gider, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının hayatlarından vazgeçebilmenin önemine değindi.

 

Önceki gün Biga’da gerçekleşen vakıf açılışında konuşan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, vakıf kültürünün geçmişten bu yana Türk Kültürünün bir parçası olduğunu ifade etti. Vakıfların, kurumsallığı da sağladığını belirten Gider, “Çünkü vakıf kültürü, tarih boyunca bizi biz yapan ve ayakta tutan değerlerimizden biri. Osmanlı’ya baktığınız zaman, hizmetçinin evde kırdığı tabağın parasını ödeyen vakıf var. Göçmen kuşların tedavisi için kurulmuş vakıf var, Gurabba-ı Vakvaka diye leylekler için kurulmuş bir vakıf bile var. Bunun sebebi şu; şirket de olsanız, kişi de olsanız, kurumsallaştıramadığınız hiçbir şey ayakta duramıyor. Bu anlamda kurumsallık çok kıymetli. Kurumsallık; gücü olanın, gücünden vazgeçmesi demektir. Vakıf da, bunun artık pik yaptığı nokta. Yani ben iyiliği de hayrı da, kendi adıma yapmayacağım ve buna da tek başıma karar vermeyeceğim diyebilmektir. Yurt dışında bizleri eleştirirken hep şunu söylüyorlar; siz iyisiniz, hoşsunuz da kurumsallaşamıyorsunuz. Dolayısı ile bu kurumsallık çok takdire şayan bir davranış” dedi.

 

Konuşmasında, Atatürk ve silah arkadaşlarının da canından vazgeçebilmesi sayesinde Türkiye’nin bir vatan olarak korunabildiğine dikkat çeken Gider, “Benim, gücü ölçme sistemim şudur; “ne kadarından vazgeçebiliyorsun?”. ‘Benim çok param var’ bana ne? Sen ne kadarından vazgeçebiliyorsun, onu söyle. Vakıflar da, dernekler de, hayırlar da, vazgeçebildiğin bir parayı koyduğun yerler. Diyorsun ki; bu artık benim değil, ben bundan vazgeçiyorum. İnsanın da, kurumun da, ailenin de gücüne güç katan budur. Vazgeçebilmektir. Bugün rahmetle andığımız, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimiz, canından vazgeçemeselerdi, bunu ortaya koyamasalardı, sokakta gezen hiçbir adamdan farkları olmazdı. İnşallah tarihimizde olduğu gibi, bu vakıf da diğer ailelere ve şirketlere örnek olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

Haber Merkezi