38.’incisi yapılan Olağan İl Kongresi’nde zaman zaman gergin anlar yaşandı. 547 delegenin oy kullandığı kongrede başkanlık için Av. Levent Gürbüz ile Özgür Şimşek yarıştı. Oyların çoğunluğunu alan AV. Levent Gürbüz yeni İl Başkanı seçildi.

 

Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetimler Binası Çok Amaçlı Toplantı Salonu'nda yapılan CHP Çanakkale 38’nci Olağan İl Kongresi'nde zaman zaman gergin anlar yaşandı. 547 delegesi bulunan CHP Çanakkale’de il Başkanlığı için Av. Levent Gürbüz ile Özgür Şimşek yarıştı. Yapılan oylama sonucu oyların 364’ünü alan Av. Levent Gürbüz Başkan seçildi.

 

Kongreden notlar:

*CHP İl Kongresi için sabahın erken saatlerinde salonun bulunduğu alana gelen delegeler, daha sonra salonda kendilerine ayrılan yerlerini aldılar.

 

*Kongreye CHP Parti Meclisi Üyesi Candan Yüceer, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eski CHP Milletvekilleri Berhan Şimşek, Ali Sarıbaş, Ahmet Küçük, Serdar Soydan ile halen görev yapan CHP il ve ilçe başkanları, CHP’li belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri de katıldı.

 

*İYİ Parti Milletvekili Rıdvan Uz’un gönderdiği çelenk dikkat çekti.

 

*Kongre saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

3 kişilik bir divan kurulu oluşturuldu. Divan Başkanlığına CHP Parti Meclisi Üyesi Muharrem Erkek seçildi. Yazman olarak Arda Cankurtaran ve Burcu Ünsal seçildi.

 

*Divan Başkanı Muharrem Erkek kongrenin açılış konuşmasını yaparak; “CHP’de birçok önemli görevlerde bulundum ama Çanakkale İl Kongresinde Divan başkanlığı yapmak benim için ayrı bir mutluluk ve büyük bir onurdur.” Dedi.

Kaybedilen seçim ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak; “… Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi önerdik. Ama iktidar olamadık. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi, anayasa değişimi ile ilgili ciddi çalışmalarımızı hazırladık, eğer iktidar olabilseydik, çok ciddi reformlara imza atacaktık. Adalette, hukukta, ekonomide ve daha birçok alanda Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yakışır bir anayasayı hayata geçirecektik” dedi.

“… Kazanmamız gereken bir seçimi kaybettik. Sorumluluk hepimizde. Bu sorumluluğu kabul etmek zorundayız. Genel başkanımızdan, parti meclisi üyelerimize, milletvekillerimizden örgütümüze kadar hepimiz sorumluluğumuzu kabul etmek zorundayız. Ancak önümüze de bakmak zorundayız, hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayacağız.”

“…Bugün Türkiye Cumhuriyeti bir şahıs devletine çevrilmek isteniyor. Bunu da OHAL süresinde yaptılar. Darbe girişimini ‘Allah’ın lütfu’ olarak gören iktidarın sebep olduğu çürüme tüm hızıyla yayıldı. Adalette, eğitimde, sağlıkta ve ekonomi başta olmak üzere büyük bir çürüme yaşanıyor.”

“… Çok tarihi bir kurultay yaşayacağız. CHP her zaman değişimin gücüyle hareket etmiştir. A’dan Z’ye değişim, yenilenme dönüşüm değil, değişim istiyor halkımız. Genel başkanımız dahil hepimiz çok çalıştık. Ama başaramadık. CHP zamanı geldiğinde yapısal ve sağlıklı bir değişimi mutlaka gerçekleştirecektir.”

“… Çünkü biz devrimciyiz, halkçıyız, Devletçiyiz. CHP İl Kongremiz partimize, üyelerimize halkımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

*Kongrede blok Liste teklifi oy çokluğu ile kabul edildi.

 

*Faaliyet ve hesap raporlarının okundu, ibra edildi.

 

*CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan konuşmasında özetle şunları dedi;

“… Hangi aday seçilirse seçilsin kazanan CHP olacaktır.” Dedi.

 

“… Bize inanan, güvenen 25 milyon seçmen geldi oy verdi. Şimdi o insanların tekrar güvenini kazanmak zorundayız. Tekrar bu insanların bize oy vermesi için sandığa götürmek zorundayız. Çanakkale olarak biz üzerimize düşeni yaptık ama Türkiye genelinde istediğimiz oyu alamadık. Bunun mutlaka bir değerlendirmesi, hesaplaşması olacaktır.”

 

“…Önümüzde yerel seçimler var. Yerel seçimlerin havası her zaman farklıdır. Genel seçimler gibi değildir.” Şeklinde konuştu.

 

*İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Kongresinde bir konuşma yapan İlçe Başkanı Süleyman Erte’nin sözlerine atıfta bulunmasıyla gergin anlar yaşandı. Salonda bulunan eski İlçe Başkanı Süleyman Erte “Benim adıma konuşma yapamaz” diyerek tepki gösterince İsmet Güneşhan da “Geç yerine!” diyerek cevap verdi.

İsmet Güneşhan, Süleyman Erte’nin Kumkale Belediye Başkanı olduğu dönemdeki nüfusla ilgili bir dokundurma yaptı.

Bunun üzerine Süleyman Erte, ‘Nüfus konusunda böyle bir şey söyleyemezsiniz’ şeklinde cevap verdi.

İsmet Güneşhan da, ‘Söylerim. Kumkale ne durumda, Kumkale. Kumkale’yi köy yaptın, köy. Konuşma’ diyerek sert bir karşılık verdi.

 

*Salonda itirazların artması karşısında İsmet Güneşhan, ‘Milletvekiliniz konuşuyor susun!’ şeklinde bir tepki gösterdi.

 

*Tartışmaların ardından Süleyman Erte ve bazı partililer salonu terk etti.

 

*Sahne önüne kadar gelen partili bir kadın, ‘Çanakkale milletvekilisiniz, taraf tutamazsınız. Bir kadına hakaret edemezsin. İsmet Bey bir kadına hakaret ettiniz. Özür dileyin!’ dedi ve daha sonra salondan ayrıldı.

 

*CHP Çanakkale İl Başkanlığı için aday olan Levent Gürbüz ile Özgür Şimşek'in konuşmalarının ardından oy verme işlemine geçildi. Kongrede oy kullanacak delege sayısının 547 olduğu belirtildi.

 

*Oylamaya geçildi. Kongrede 364 oy alan “Av. Levent Gürbüz” yeni CHP Çanakkale İl Başkanı seçildi.

Listesinde şu isimler yer aldı:

“Damla Akkoca, İsmail Akman, Arzu Bektaş, Necmettin Çalışkan, Ömer Çıtak, Çağrı Çinte, Efe Ege, Miray Erdil, Özgür Erkan, Kadriye Erol, Seçil Gündüz, Selen Hostalı, Ertuğrul Kaya, Gamze Kılıç, Batıkan Koç, Saim Eşref Özel, Serdar Sipahi, Yalçın Ülkü, Mücahit Vural ve Selçuk Yasakçı.”

 

*Sonuçların açıklanmasının ardından salondaki delegeler ‘Hak, Hukuk, Adalet’ sloganları attı.

Hasan Sami Er