Uzun zamandan beri uygulanan mevcut yasaya göre Kentsel Dönüşümde kat malikleri arasında, haberlere düşmüş mahkemelik süreci yaşanan kavgalar meydana geldi. Mevcut yasaya göre, Kentsel Dönüşüm kararı için maliklerden üçte iki çoğunluk aranıyordu. Bu yasayla birlikte bir türlü karar alamayan malikler, mağdur duruma düşüyordu. Apartmanda oturmayıp, evini kiraya verenlerin durup dururken ekstra para vermek istememesi ile çıkan kavgalar nihayetinde en aza indirilecek.
 
Yeni yapılacak olan düzenleme ile artık 2/3 oranı, salt çoğunluğa dönüştürülecek. Yani bundan böyle Kentsel Dönüşüme girecek ev için kat maliklerinin yarısından bir fazlasının oyuyla Kentsel Dönüşüm kabul edilebilecek. Böylelikle daha önce kavga ve gürültüye sebep olup mahkemelere düşen anlaşmazlıkların en aza indirileceği düşünülüyor.
 
Kentsel Dönüşüm konusundaki engelleri tek tek kaldırmak için uğraşan İktidar, tebligat ile ilgili de çalışmaları başlattığı öğrenildi. Bir türlü ulaşılamayan kat malikleri sebebiyle uzayan kentsel dönüşümün önüne geçmek için “Tebligat” ile ilgili de düzenlemelerin yapılacağı öğrenildi.
 
Tebligat konusunda açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet
Özhaseki, kentsel dönüşüm süreçlerindeki tıkanmaların önemli bir sebebinin de tebligatlardan kaynaklı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Eğer vatandaş tebligatı almak istemiyorsa bundan kaçınıyorsa iki-üç sene bu tebligatı yapamıyorsunuz. Eğer kişi yurt dışındaysa bu süre beş yıla kadar da uzuyor. Bundan dolayı, tebligatın artık eski usul değil, e-Devlet üzerinden yapılması, binanın üzerine asılması ve muhtarlıklarda ilan edilmesinin yeterli olması hususunda hemfikir olundu. Bu sürecin kısaltılmasının en önemli yollarından birisi de bu olacak.”
 
Bakan Özhaseki Kentsel Dönüşüm sorununa çare olacak Arabuluculuk Sisteminin de devreye gireceğini açıkladı. Özhaseki, “Çok doğru bir karar. Bu sisteme geçeceğiz. Bunun yasal alt yapısını hazırlıyoruz. Bununla birlikte, kentsel dönüşüm davalarına bakan özel mahkemelerin olması. Çünkü iyi niyetli olmayan birkaç kişi, değişik mahkemelerde aynı tip dilekçe vererek yürütmeyi durdurma kararları almak suretiyle işi senelerce sürüncemede tutup, binlerce vatandaşın mağdur olmasına sebebiyet verebiliyor. Tek katlı köy evleri konusunda çelik sisteme geçilmesini ısrarla dile getiriyorlar. Bundan sonra yapacağımız 100 bin kadar köy evini çelik karkas ve onun kendine has modüler sistemle inşa etmeyi düşünüyoruz.” dedi
Böylece iktidar, yılan hikâyesine dönen Kentsel Dönüşüm için problemleri kaldıracak adımları tek tek atmış olacak. Bu konuda mağdur olan vatandaşlar da yenilenen uygulamalarla muratlarına erecek.
Hasan Sami Er