Emeklilikte yaşa takılanların oluşturduğu EYT Federasyonu, kararlı duruşları ve azimli mücadeleleri sonucu haklarını elde etmişlerdi. Emeklilikte yaşa takılanlar, şimdi de emeklilerin haklarını arayacaklar. Gerçekleştirilen kongrede federasyonun adının EYT ve Emekliler Federasyonu olarak değiştirildiği duyuruldu. İstanbul Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezinde yapılan kongrede federasyonun isim değişikliği onaylandı. EYT ve Emekliler Federasyonu Genel Başkanı Arzu Lastikçi kongrede yaptığı konuşmada; “16 milyon Emeklinin haklarını savunmaya geliyoruz” dedi.
 
EYT ve Emekliler Federasyonu’nun Başkanı Arzu Lastikci olurken, EYT mücadelesinin önderi Gönül Boran Özüpak da onursal başkan olarak ilan edildi.
 
“Hep birlikte kazandık”
 
EYT ve Emekliler Federasyonu Genel Başkanı Arzu Lastikçi kongrede yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Yılladır verdiğimiz EYT mücadelesinde bilindiği üzere, 03 Mart 2023 tarihinde kısmi de olsa çıkarılan yasanın başarısı hepimize aittir, hep birlikte kazandık. Ancak 99 öncesi tüm haklarımız iade edilmedi. 5000 prim ve kısmi emeklilik haklarımız masada bırakıldı. Dönemin Sayın bakanı Vedat Bilgin in kamuoyuna açıkladığı şekliyle yasa çıkmadı. Sayın Bakanın ‘99 öncesi tüm haklar verilecek, prim sorunu olmayacak’ sözlerine güvenerek, prim eksiği olan arkadaşlarımız bankalardan kredi çektirerek doğum ya da askerlik borçlanması yoluyla primlerini tamamladılar. Ancak yasada sadece yaş haddi iptal edilip, diğer haklar verilmeyince 2. Bir mağduriyet yaşandı, yaşanıyor. Arkadaşlarımız hem emekli olamadılar hem de ödeyemedikleri krediler sebebiyle hacizlik konuma geldiler.”
 
“Çok emek verdik”
 
 “Biz bu mücadelede çok emek verdik. Çok bedeller ödedik. Çok çile çektik. Bu insanüstü gayretlerimizin neticesinde yıllar sonra tozlu raflardan indirildik. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Seçim kaybetsem de yokum’ sözlerine rağmen vazgeçmedik. Pes etmedik. Yılmadan bıkmadan mücadelemizi verdik. Biliyorduk ki zafer vazgeçmeyenlerindi. Bu yüzyıla konu olacak mücadelede emek veren, Başta Onursal Başkanımız Sayın Gönül Boran Özüpak ‘a, geçmişten bugüne tüm büyüklerimize, Federasyonumuz  güç birliğini oluşturduğumuz tüm EYTSYD Dernek Başkanlarımıza ve Yönetim Kurullarımıza, sahada ve sosyal medyada emek veren Kıymettar Dava Arkadaşlarımıza ve Tüm EYT dostlarımıza sonsuz teşekkürlerimle şükranlarımızı sunuyorum.”
 
“Kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz”
 
“Bu süreçte aramızdan ayrılıp Hakka yürüyen Bülent Mehdi Bıkmaz ve Kemal Dede ağabeylerimize ayrıca mücadele seyrinde maaşlarına kavuşamadan aramızdan ayrılan kardeşlerimize Allah!tan Rahmet diliyorum. Sonuç itibari ile kısmen de olsa çıkan yasa ile EYT meselesi kökten çözülmemiştir. Geride bırakılan mağduriyetlerimiz giderilene kadar, tüm haklarımız verilene kadar aynı şevk ve kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz.  “
 
“Neden bu kadar süre bekletildi bu insanlar?”
 
“Yaş haddi kaldırıldı bir kısım emekli olduk ancak halen daha emekli maaşları bağlanmayan binlerce arkadaşlarımız mevcut. Personel ve sistem yetersizliği sebebiyle aylardır maaşına kavuşamayan EYT’liler de zor durumda.7. ayına giren bekleyişte bir de Emekliliği iptal edilen Arkadaşlarımızda zor durumda. Neden bu kadar süre bekletildi bu insanlar?  Çözüm odaklı değil, sorun odaklı bu bekleyişler ne zaman bitecek?”
 
“Açlığa ve yokluğa mahkum edilen Emeklinin çilesine doğduk”
 
“2 milyonu aşkın Emeklimizle, 16 milyonu bulan sayıya dahil olduk.  dünün fedakar emekçisi, bugünün cefakar Emeklisi, açlığa ve yokluğa mahkum edilen emeklinin çilesine doğduk. İnsan onuruna ağır gelen, en temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamadığımız bu ücretleri, yeni emekli jenerasyonu olarak reddediyoruz.  “
 
“İnsanca yaşam hakkımızı istiyoruz.”
 
 “Kök maaş ile en düşük emekli maaşı arasına sıkıştırılan hayatlar istemiyoruz. Kök maaş Asgari ücretin ya da Açlık sınırı ücretlerinin altında olmamalı. Ancak Asgari ücrette bugünkü rakamlarda olmamalı. Yüksek enflasyon karşısında ezdirilen Emekli, dar boğazdan kurtulamıyor, nefes alamıyor ve buhrana sürükleniyor. Yanlış yönetimlerin acı faturasını neden hep vatandaş ödüyor? Neden ekonominin belkemiği işçi ve emekçi bir gün yüzü görmüyor? Sabır değil, muhtaç olduğumuz kuru ekmeğe katık istiyoruz. İnsanca yaşam hakkımızı istiyoruz.”
 
“16 milyon Emeklinin haklarını savunmaya geliyoruz”
 
“Emeklinin hak ettiği değeri görmesi, insan onuruna yaraşır hayatlar yaşaması için geliyoruz dedik. Yarım kalan haklarımızı almaya, 16 milyon Emeklinin haklarını savunmaya, SGK sistemi kaynaklı tüm mağduriyetlerin mücadelesini vermeye geliyoruz.”
“EYT ve Emekliler federasyonu olarak kazımaya geliyoruz”
 
“Yokluk bizim kaderimiz değil, zorla kader yapılmak isteneni değiştirmeye, istikbali yeniden yazmaya  ve tarihe adımızı yine yeniden EYT ve Emekliler federasyonu olarak kazımaya geliyoruz. Yine ilmek ilmek nakşedeceğiz mücadelemizi, yine vazgeçmeyeceğiz, yine yeniden küllerimizden doğduk pes etmeyeceğiz. Asrın mücadelesini yeni jenerasyonumuzla tamamlayacağız.  Vaz geçme EYT’li. Vaz geçme emekli. Vaz geçme emekçi… Çünkü zafer vazgeçmeyenlerindir.  Hepinizi saygı ile selamlıyor, daha müreffeh yarınlara hep birlikte diyorum.”
 
Haber Merkezi