Eylül ayında denizlerdeki av yasağının kaldırılması dolayısı ile balık fiyatlarında düşüş yaşanırken, lüferin ortaya 600 liradan çıkması oldukça ilginç. Boğazdan geçiş sıralaması normalde sardalye, hamsi, palamut ve lüfer şeklinde olurken, bu sene lüferin tüm balıkların önüne geçmiş olması balıkçıları da şaşırttı.
 
Tezgâhların ucuz balık ile dolmasını bekleyen vatandaşlar bu beklentilerine ise henüz kavuşamadılar. En azından sardalyenin 50 lira civarında olmasını bekleyen balıkseverler, bu fiyatın 100 lira altına inmemesi neticesinde hayal kırıklığı yaşadılar. Ancak av sezonunun gelmesiyle 250 TL'ye satılan sardalyenin kilosunun 100 liraya kadar düşmesi de bir anlamda ucuzluk sayıldı. Balıkhanede şu anda (hafta sonu hariç) hamsi 80, kolyoz 70, yeşil istavrit 150, karides 150, kupa 80, çipura 180, karagöz 120, kefal 100 TL'den satılırken, mezgit ise kilosu 130 liradan satılıyor.
 
Bu fiyatların sergilendiği tezgâhlara lüferin 600 liradan düşmesini gören vatandaşlar için şok geçirdi. Balıkhane esnafları, “Lüfer balığı 2-3 gündür tezgâhlarda görülmeye başladı. Şu anda fiyatı balığa göre 500 ile 600 lira aralığında devam ediyor. İlk gelen haberler ilerleyen günlerde lüferin bol olacağını gösteriyor. Kilo fiyatının 200-250 liraya kadar düşmesini bekliyoruz. Av sezonunun başlamasıyla birlikte tezgâhlarda her çeşit balığı bulmamız mümkün. Fiyatlar da gayet uygun. En uygun gıda şu anda balık diyebiliriz.” diye açıklamalarda bulundular.
Murat Çağlayan