Kongre, Koro Şefi Akademisyen Mete Gökçe yönetimindeki Çanakkale Barış Korosunun konseri ile başladı. Daha sonra konuşmacılar söz alarak konu hakkındaki görüşlerini bildirdiler. Ülke gelirine tarım ve hayvancılık gibi alanlarda oldukça büyük katkı sağlayan ve çok sayıda coğrafi işaret ürünü bulunan Çanakkale’de yapılan kongre ile ülke tarımı ele alındı. Kongreye Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Ziraat Fakültesi ve Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sibel Tan, STK’lar, sektör temsilcileri, Çanakkale protokolü ve akademisyenler katıldı.
 
Kongrede Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) tanıtım filminin gösterimi sonrasında kongre boyunca tarımın sürdürülebilirliği, verimliliği ve ekonomik katkısı üzerine çeşitli sunumlar ve panel oturumları düzenlendi. Tarım sektörünün geleceği, güncel ekonomik dinamiklerle birlikte ele alınarak bu sektörün ülke ekonomisine sağladığı değer tartışıldı. Kongrede, tarım sektörünün stratejik bir öneme sahip olduğu ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemi vurguladı.
 
Açıklamalarda bulunan Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sibel Tan, “İlk olarak 1994 yılında İzmir’de yapılan kongremiz, yaklaşık otuz yıllık geçmişi olan camiamız açısından son derece önemli, geleneksel ve bilimsel bir platformdur. Bu kongre Türkiye’deki 22 Tarım Ekonomisi bölümünün katkısıyla oluşmuştur” şeklinde konuştu. Ülkede ve dünyada yaşanan olağanüstü olaylar karşısında tarım sektöründe korumacı politikalara ağırlık verildiğini, gıda güvencesini sağlamaya yönelik arayışlar içine girildiğini belirten Tan, kongrede emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
 
Orman yangınları nedeniyle Çanakkale’de çok büyük hasarlar oluştuğunu, bu gibi afetlerin tarımsal faaliyetlerle birlikte ARGE çalışmalarının önemini günden güne artırdığının ifade eden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker ise, “Gelişmiş ülkeler çalışmalarını daha da güçlendirerek verimliliği daha da arttırmanın yollarını araştırıyor. Önceliğimiz gelişmiş ülkelerin de çalışmalarını örnek alarak birlikte nitelikli çalışmalar yürütmek ve üretimde verimliliği artırmak için yapılması gerekenlere odaklanmak olmalı. Amacımız kaliteli bir eğitim ile bilimsel ve teknolojik gelişmeleri en hızlı şekilde uygulamaya aktarmaktır” dedi.
 
Kongrenin başarılı geçmesi temennisinde bulunan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ise, ülke de de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ürün ve üretim planlaması yapılarak profesyonel tarıma geçilmesi gerektiğini belirtti.
 
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, İş Bankası’nın tarım vizyonuna değinerek, tarım konusunda hep birlikte çözüm arayışları içerisinde olunması gerektiğini söyledi.
 
Sadece ekonomik kalkınmaya değil doğal kaynakların korunmasına, tarımsal üretimin geliştirilmesine ve elde edilen üretimlerin korunaklı olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına önem vermekte olduklarını belirten Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, bu konuda birçok üniversite, kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içerisinde olduklarını ifade etti.
 
Ülkenin önemli bir tarım kenti ve önde gelen bir şehri olan Çanakkale’nin Türkiye'deki değerli akademisyenler ile sektörü bir araya getiren il olduğunu ifade eden ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, “Tarım, insanlığın varoluşundan bu yana yaşamın temelini oluşturan ve ekonomik kalkınmanın önemli bir unsuru olan bir sektördür. Ülkemiz, sahip olduğu doğal zenginlikler ve verimli toprakları ile önemli bir tarım potansiyeline sahiptir. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek ve tarımsal üretimimizi de artırarak ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak için tarım ekonomisi alanındaki çalışmalara büyük önem veriyoruz” dedi.
 
Törende, kongreye olan katkılarından dolayı Yerel Kalkınma Birimi Sorumlusu Gökay Şahiner’e teşekkür belgesi verildi.
Hasan Sami Er