Normal şartlarda emekli olup alınacak aylık maaşın %25-30 daha düşük olacağı bilinmekteydi. Ancak bu yeni düzenlemeye göre, emekli olacak kişilerin aylıkları kök aylıkları ne olursa olsun en az 7,500 TL olacak, bu nedenle bir kayıp yaşanmayacak. Örneğin, en düşük emekli maaşı 10,000 TL ise, kısmi emeklilik hakkını kullananlar da bu rakamı alabilecekler.

 Kadınlarda çocuk sayısına bakılacak
 EYT kapsamında olup primleri eksik olan kişiler için bir diğer seçenek olan kısmi emeklilik, önümüzdeki günlerde emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnek hale getirilmesi ve esnafın emeklilik için gereken prim gün sayısının düşürülmesi gibi yeni adımlarla desteklenmesi bekleniyor. İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre EYT kapsamında olup da primleri eksik olanlar, kısmi emeklilik hakkını kullanabilecekler. Kısmi emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3,600 prim günü gerekiyor. Bu koşulları karşılayanlar, kadınlar için 58 yaşında, erkekler içinse 60 yaşında emekli olabiliyor. Aylık tutarı sigorta başlangıç tarihine bağlı olarak değişiyor.

Kısmi emekli olmanın koşulları
 Kısmi emekliliğe hak kazanma koşulları, belirli bir yaşa ulaşmış ancak primlerini tamamlamamış sigortalılara yaşa göre emeklilik hakkı tanımaktadır. Yaş koşulu, işe başlama tarihine ve çalışılan statüye göre değişmektedir. Örneğin, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar 15 yıl ve 3,600 prim gününü doldurduklarında 50-60 yaş arasında emekli olabilirler. Bu tarihten sonra işe başlayanların ise 4,500 prim gününü tamamlamaları gerekmektedir.

En az 7 bin 500 lira aylık
 İlk kez Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 arasında çalışmaya başlayan SSK sigortalıları, 25 yıl sigortalılık ve 4,500 prim gününü doldurduklarında kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli aylığı alabilirler. 2008'den sonraki sigortalılar ise 1 Ocak 2036'ya kadar 5,400 prim gününü tamamladıklarında 63 yaşında emekli aylığına hak kazanabilirler. 7500 TL seviyesine yükselen en düşük emekli aylığı, kısmi emekliler için de geçerli olacak, bu nedenle aylık düşük olsa bile bu tutarda bir gelir elde edilecektir. Özel durumu olanlar kapsama içinde Ayrıca, çalışmaya başlamadan önce malul olanlar, engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananlar, çalışma gücü kaybı yaşayanlar, yer altı maden işlerinde çalışanlar, erken yaşlanma tespiti yapılanlar ve özel koruma altında olan sigortalılar gibi özel durumları olanlar, daha kolay şartlarda emekli olabilme imkanına sahipler.  
 
Haber Merkezi