İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'in (EG.5.1), Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygınlaştığını ve Türkiye'de de Eylül ayı sonlarında görülmeye başlanabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Eylül Ayında Vaka Sayılarında Artış Olabilir
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantının alt türevi olan Eris'in (EG.5.1), Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletlerinde yaygın olarak görülmeye başladığını belirterek, “Türkiye’de ise bu süreç biraz daha uzayacak gibi görünüyor. En azından Eylül ayı içerisinde belki 3’üncü, 4’üncü haftasından sonra karşı karşıya kalacağımız yada göreceğimiz vaka sayılarında artış olabilir” dedi.

Türkiye’yi Etkileme Olasılığı Yüksek
Eris varyantının hızla yayıldığını belirten Prof. Dr. Şener, Birleşik Devletler'de hasta başvurularında yüzde 17'ye varan bir artış ve hasta yatışlarında artış olduğunu vurguladı. İngiltere ve İrlanda gibi ülkelerde de benzer bir artışın yaşandığını ifade eden Şener, İspanya'nın ise İngiltere kaynaklı vaka artışlarını doğruladığını söyledi. Türkiye'nin hala açık hava etkinliklerinin yapılabildiği bir dönemde olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Avrupa Birliği ülkeleriyle yoğun seyahat trafiği nedeniyle Eris varyantının Türkiye'yi etkileme olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Prof. Dr. Şener, Türkiye'de vaka artışının Eylül ayının üçüncü veya dördüncü haftasından itibaren gözlemlenebileceğini öngördü.Vaka sayılarındaki artışın önümüzdeki dönemde test pozitiflerinin artmasına neden olabileceğini belirten Şener, hastalık şiddetinin ise vaka sayılarına bağlı olarak değerlendirileceğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'deki hibrit bağışıklama programının, vaka sayılarına ve hastalık şiddetine ne kadar etkili bir koruma sağlayacağının da ilerleyen dönemde değerlendirileceğini ekledi. Prof. Dr. Alper Şener, vatandaşları tedbirli olmaya ve aşı programlarına devam etmeye çağırdı.
Ogün İnal