Kadınların yarattığı lezzet şöleninden tavla heyecanına, kültür sohbetlerinden tiyatroya kadar birçok etkinliğin yer aldığı festival, Ünlü Manken Tuğba Özay'ın sunumuyla gerçekleştirilen güzellik yarışması ile doruk noktasına ulaştı.

Festival Kortej Yürüyüşü İle Başladı
Mitolojide İDA Dağı olarak bilinen Kazdağları eteklerinde yer alan Bayramiç İlçesi, binlerce yıl öncesinin anılarını yaşattı. Festival, hafta sonu görkemli bir kortej yürüyüşü ile başladı ve 7'den 70'e her yaş grubuna hitap eden etkinliklerle dolu 27. İDA Kültür Sanat Festivali, büyük bir coşkuyla kutlandı. Festival, Bayramiç Belediyesi tarafından düzenlenen kortej yürüyüşü ile resmen başladı ve ilk gün, çeşitli yarışmalara ev sahipliği yaptı. Kortej Seferihisar Belediyesi Bandosu eşliğinde başlayan kortej yürüyüşünde renkli görüntüler ortaya çıktı.

Seferihisar Belediyesi Bandosu Konser Verdi
Kortej yürüyüşü sonrasında Bayramiç Özgürlük Parkında etkinlikler devam etti. Bayramiç Belediyesi 27. İDA kültür ve sanat Festivalinde ilk etkinlik özgürlük parkında Seferihisar Belediyesi Bandosu konseri oldu. Özgürlük Parkına gelen Bayramiçliler marşlar eşliğinde seferi hisar bandosuna eşlik ettiler. Seferihisar Bandosu konserinin ardından Bayramiç Belediyesi Halk Dansları ekibi halk oyunları gösterisi sundu.

Kadınlar, Yağlı Pide Ve Kısır Yarışmalarında Yeteneklerini Sergiledi
Festival kapsamında gerçekleştirilen en lezzetli yarışmalardan biri, yağlı pide ve kısır yarışmalarıydı. Bayramiçli ev hanımları, kendi maharetlerini sergileyerek yarıştılar. Masterchef şeflerini bile kıskandıran ev hanımlarının hazırladığı lezzetli kısır tabakları, jüri üyeleri tarafından özenle değerlendirildi. Kısır yarışmasında birinciliği Şirin Ayaşlıgil kazanırken, Melda Bora ikinci, Sultan Çakır ise üçüncü oldu. Yağlı Pide yarışmasında ise birincilik ödülü Ünzüle Erdoğan'ın oldu, Şadiye Türker ikinci, Şirin Ayaşlıgil ise üçüncü sırayı aldı. Dereceye giren ev hanımları, ödüllerini Belediye Başkanı Mert Uygun'dan aldılar.

Tavlada Zarlar, Altın İçin Kapışıldı
Sadece ev hanımları değil, kahvehane köşelerinde tavla oynamayı seven erkekler için de özel bir etkinlik düzenlendi. Altın ödülünün sahibini bulduğu tavla yarışması, heyecan dolu anlara sahne oldu. Zarlar fincanla atıldı ve zorlu mücadeleler sonucunda tavla turnuvası nefes kesen bir finalle tamamlandı. Hasan Çakır birinci, Bülent Bora ikinci, Selahattin Tiryaki ise üçüncü sırayı elde etti. Dereceye giren tavla tutkunları, altın ödüllerini Belediye Başkanı Mert Uygun'dan aldılar.

Türkan Saylan Tiyatrosu, Yoğun İlgi Gördü
Kültür alanında da birçok etkinliğin gerçekleştirildiği festival, tiyatro etkinlikleri kapsamında "Ben Türkan Saylan" tiyatro gösterisine ev sahipliği yaptı. Şenay Gürler'in başarılı performansıyla sahnelenen "Ben Türkan Saylan" gösterisi, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Türkan Saylan'ın aydınlık, demokrasiye ve bilime bağlılığını anlatan gösteri, seyircileri etkileyici bir deneyime taşıdı.
 
Binlerce Yıl Sonra Güzellik Yarışması Yeniden Canlandı
Ünlü Manken Tuğba Özay'ın sunumuyla gerçekleştirilen güzellik yarışması, binlerce yıl önce yaşanan ve dünyanın ilk güzellik yarışması olarak kabul edilen efsaneyi yeniden hayata geçirdi. Mitolojik hikayeye göre, Zeus'un düzenlediği bir ziyafette fitne ve fesat tanrıçası Eris davet edilmez. Davet edilmeyen Eris, güzellik için bir elma atar ve böylece güzellik yarışmasının temelleri atılır. Bayramiç Belediyesi 27. İDA Kültür ve Sanat Festivali’nin en heyecanlı etkinliği festivalin 2. Günü akşamı Yıldırım Akbulut Meydanında düzenlenen “Miss Truva Güzellik Yarışması” oldu. Ünlü Manken Tuğba Özay ‘ın sunumu ile gerçekleşen Yarışmada birbirinden güzel 10 güzel kız 2023 Miss Truva güzeli olmak için birbirleri ile yarıştı. Güzeller güzeli kızlar ilk olarak birbirinden ilginç kostümler ve mitolojik isimler ile sahneye çıkarak mitolojideki kadın tanrıları canlandırdılar. Gecenin sonunda ise en heyecanlı an geldi. Jüri Başkanlığını Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun’un yaptığı juri üyeleri gecenin sonunda birbirinden güzel 10 kızın değerlendirmesini yaparak puanlar verdi. Puanların açıklanmasının ardından yarışmayı 1. Olarak kazanan ve 2023 Miss Truva Güzeli seçilerek güzellik tacını takan isim İlayda Güvenç oldu. Miss Truva güzeli seçilen İlayda Güvenç’in tacını Bayramiç Belediye Başkanı Mert uygun Taktı. Uygun Mitolojide Kazdağlarında ilk güzellik yarışmasının sembollerinden biri olan Altın Elma’yı da İlayda Güvenç’e verdi.
Ogün İnal