Bu özel ürün, Çanakkale'nin 14. coğrafi işaretli ürünü olma özelliğini taşıyor.

KÜLTÜREL MİRASIMIZIN VE EL EMEĞİMİZİN KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİ
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Işıkeli Nohut Kahvesi"nin coğrafi işaret tescilini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Işıkeli Köyü'nün mutfak kültüründe ve ekonomisinde önemli bir yere sahip olan bu özel kahvenin coğrafi sınırlarla ün bağı bulunduğunu ve bu tescille yöresel tatların korunmasına vurgu yapıldığını ifade etti. Deniz ayrıca başvuru sahipleri olan Biga Belediyesi, Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Biga Ziraat Odası ve diğer katkı sunan kişileri tebrik etti. Deniz yaptığı açıklamada “Işıkeli Nohut Kahvesi”’nin Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescili almasını memnuniyetle öğrendik. Işıkeli Köyünün mutfak kültüründe ve ekonomisinde önemli bir yere sahip olan, bu sebeplerle coğrafi sınırla ün bağı bulunan Işıkeli Kahvesinin mahreç işaret ile tescil edilmesi dolayısıyla başvuru sahipleri olan Biga Belediyesini, Biga Ticaret ve Sanayi Odasını, Biga Ziraat Odasını ve emeği geçen, katkı sunan herkesi tebrik ediyor, İlimiz için hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyoruz. İlimiz genelinde Ezine Peynirimiz, Bayramiç Elmamız, Bayramiç Beyazımız, Çanakkale El Halımız, Bozcaada Çavuşüzümümüz, Yenice Kırmızı Biberimiz, Geyikli Zeytinyağımız, Bayramiç Tahin Helvamız, Bayramiç Zeytinyağımız, Lâpseki Şeftalimiz, Biga Peynir Tatlımız, Biga Pirincimiz, Çanakkale Domatesimizden sonra Işıkeli Nohut Kahvemiz de coğrafi işaretli ürünlerimiz arasında yer alarak, Coğrafi işaretli ürün sayımız 14’e yükselmiştir. Çanakkale olarak, coğrafi İşaret tescilli bu ürünlerimiz ile sadece lezzet açısından değil, aynı zamanda kültürel mirasımızın ve el emeğimizin korunmasındaki kararlılığını da göstermektedir. İlimizin sahip olduğu diğer markalaşma niteliğindeki ürünlerimizin de tescil edilmesiyle ürünlerimiz daha da değer kazanarak, hem üreticilerimiz kazanacak hem de tüketicilerimiz doğru ürünle buluşacak ve ilimizin yöresel zenginliklerini daha da güçlendirmeye devam edecektir. Atılan bu adımlar, Çanakkale’mizin gelecekteki nesillere aktaracağı mirasın değerini ve önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu yüzden İlimizde yürütülmekte olan coğrafi işaret tescil çalışmalarını önemsiyor ve Çanakkale Ticaret Borsası olarak destekliyoruz" dedi.

BİR LEZZET DEĞİL, GEÇMİŞİN İZLERİNİ TAŞIYOR
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan da Işıkeli Nohut Kahvesi'nin artık resmi olarak Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı koruması altında olduğunu vurgulayarak, bu tescilin geçmişin izlerini ve emeğini koruma altına aldığını belirtti. Erdoğan açıklamasında şu cümlelere yer verdi. "Tarihimizin derinliklerine uzanan bir lezzet, Işıkeli Nohut Kahvesi, artık resmi olarak Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı koruması altında! Bu tescil, sadece bir lezzeti değil, geçmişimizin izlerini ve emeğini de koruma altına alıyor"

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan ise "Işıkeli Nohut Kahvesi"nin Biga'nın önemli geleneksel lezzetlerinden biri olduğunu ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli olarak tescil edilmesinin büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Doğan konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Geçmişi uzun yıllara dayanan Biga’nın önemli geleneksel lezzetlerinden olan “Işıkeli Nohut Kahvesi” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaretli oldu. Bu süreçte başta Biga Belediye Başkanımız Sayın Bülent Erdoğan ve çalışma arkadaşları olmak üzere katkı ve desteklerini esirgemeyen Biga Ziraat Odamızın yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum. Bigamız ve Çanakkalemiz için hayırlı, uğurlu olsun” dedi.
Işıkeli Nohut Kahvesi, Çanakkale'nin zengin coğrafi işaretli ürünler listesine katılarak, bölgenin kültürel mirasının ve el emeğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması yolunda önemli bir adım daha attı. Bu tescil, Çanakkale'nin yöresel zenginliklerini daha da güçlendirmek ve markalaşma niteliğindeki ürünlerini değer kazandırmak amacıyla atılan bir adım olarak öne çıkıyor.
Şenay Azman