2 saat süren iş bırakma eyleminde açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Canan Çoşan açıklamasında sefalet ücretlerine teslim olmayacaklarını söyledi.

ZAM ORANINI TEKLİFİNİ PROTESTO ETMEK İÇİN İŞ BIRAKTILAR
Sağlık emekçileri iş bırakarak 2 saat süren oturma yelemi gerçekleştirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri tarafından gerçekleştirilen eylemde kamu emekçilerine verilmesi planlanan zam teklifi protesto edildi. Oturma eyleminde Kamu emekçilerinin beklediği zam teklifinin açıklandığını dile getiren Çoşan açıklamasında hükümetin kamu emekçilerine en gördüğü Teklifin, Merkez Bankası tarafından revize edilen 2024 yılı için %33, 2025 yılı için %15 enflasyon hedeflerinin bile altında kaldığını ifade ederek şunları söyledi. “6 milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisinin 1 Ağustostan beri merakla beklediği teklif nihayet dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklandı. Açıklanan teklif 20 milyonu aşan vatandaşı sefalete, daha fazla yoksullaşmaya, daha fazla güvencesizliğe, geleceksizliğe mahkûm edecek bir tekliftir. Kamu emekçilerinin, emekliliklerin insani şartlarda yaşayabilmelerine imkân sunmayan bu teklif kabul edilemez. Bu nedenle Toplu İş Sözleşmesinin, pazarlık hakkımızın temel unsurlarından olan üretimden gelen gücümüzü kullanarak bugün iş bırakıyoruz. Hükümet ne teklif etti ve neden iş bırakıyoruz? Hükümet; kamu emekçilerine ve emeklilere altışar aylık dilimler halinde 2024 yılı için %14+ %9 maaş artışı, 2025 yılı için ise %6+%5 maaş artışı teklif etmiştir. Yani, yoksulluk sınırının Temmuz 2023 itibarıyla 38 bin TL olduğu koşullarda; 2 yıl sonrası için “eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşının” 30 bin 425 TL olmasını, “bekar, en düşük kamu emekçisi maaşının” ise 28 bin 145 TL olması teklif etmiştir. Üstelik teklifte, tüm kamu emekçilerinin ortak talebi olan kira-kreş yardımı-ikramiye-seçim öncesi vadedilen 3600 ek gösterge-mülakatın kaldırılması konularına ilişkin tek cümle edilmemiştir. Teklif, 12 yıldır olduğu gibi hiç tutmayan enflasyon hedeflerine, sahte TÜİK enflasyon rakamlarına dayanarak yapılmış ve hepimizin aklıyla dalga geçilmiştir. Artan enflasyon karşısında iğneden, ipliğe her şeye yağmur gibi zam yağan, çarşı, pazarın, market alışverişinin elimizi yaktığı bir dönemde, kemer sıkmaya devam edeceksiniz denilmiştir. Teklif, Merkez Bankası tarafından revize edilen 2024 yılı için %33, 2025 yılı için %15 enflasyon hedeflerinin bile altında kalmıştır.

“KAMU EMEKÇİLERİNİ OYALAMAYI VE KANDIRMAYI BIRAKIN”
Açıklamasında Yıllardır açıkladığı enflasyon rakamları tutmayan TUİK’ in belirlediği enflasyon oranına göre zam yapılmasının maaşlarını adeta buharlaştırdığına dikkat çeken Çoşan  “Yıllardır tutmayan enflasyon hedeflerine, sahte TÜİK rakamlarına dayanan, yüzde 3-5’lik artışlarla reel maaşlarımız adeta buharlaştırılmıştır. Son bir ayda akaryakıt ve doğalgazda ÖTV artışı, hemen her şeyin KDV oranlarının artırılması, TL’nin döviz karşısında değer yitirmesi ile hızlanan zam kasırgası, zincirleme şekilde tüm ürünlere yansımaya devam ederken hükümet, teklifiyle kamu emekçilerine daha fazla yoksulluk ve güvencesizlik, emeklilere daha fazla sefalet teklif etmiştir. Biz bugün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak, açlık ve yoksulluk sınırında asgari bir yaşam öneren, iş sağlığı ve güvenliğimizi sağlamaktan uzak bu teklifi kabul etmiyor ve TİS taleplerimizi hükümete tekrar hatırlatıyoruz. Twitter sendikacılığı yapan, kapalı kapılar ardında ve salonlarda şakımaktan öte geçmeyen Memur-Sen ve Kamu-Sen’i de tekrar tekrar uyarıyoruz: Hükümete arka çıkmaktan vazgeçin! Sendikaymış gibi davranmaktan vazgeçin! Kamu emekçilerini oyalamayı ve kandırmayı bırakın! Sözde sendikacılığınızı kamufle edecek argümanınız kalmadı! Birazdan burada, Hükümetin çok sevdiği çay & simit hesabı üzerinden, kamu emekçilerinin yoksulluğunu yansıtan 2 saatlik bir oturma eylemi yapacağız. Saat 12:30’da da KESK Çanakkale Şubeler Platformunun İskele Meydanındaki basın açıklamasına katılacağız. Destek veren herkese teşekkür ederiz. Hak temelli sosyal hizmeti, ücretsiz sağlık sistemini savunan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak; Yoksulluk Sınırı Üzerinde İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Ücret, Güvenceli İstihdam, Demokratik Bir Çalışma Yaşamı, Grev Hakkı İle Tamamlanmış Gerçek Toplu Sözleşme Sistemi için, ayrışmadan örgütleneceğiz, birlikte mücadele edeceğiz ve birlikte kazanacağız.” dedi.
 
Murat Çağlayan