Çanakkale, dünyanın en eski ve en prestijli yüzme yarışmalarından biri olan Çanakkale Boğazı Yüzerek Geçme Yarışması için geri sayıma başladı. İlhamını antik Yunan efsanesi Hero ve Leandros'un hikayesinden alan bu yarışma, ilk kez 1810 yılında İngiliz edebiyatçı tarafından gerçekleştirilmiş ve böylece dünyanın en eski yüzme yarışı unvanını elde etmiştir. Bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleşecek olan yarışma, 35 yılda 18 binin üzerinde yüzücünün katıldığı ve 100 milyonun üzerinde kulaç atılan bir etkinlik olarak öne çıkıyor.

YARIŞMA, İLHAMINI AŞKI İÇİN BOĞAZI YÜZEREK GEÇEN GEÇEN HERO VE LEANDROS’UN HİKAYESİNDE ALIYOR
30 Ağustosta geleneksel hale gelen ve bu sene 36.’si düzenlenecek olan  Çanakkale Boğazı Wilusa Rotary Yüzme Yarışmalarında heyecan başlıyor. Busene Rotary Kulübü tarafından düzenlenen yarışmanın en büyük destekçisi, Çanakkale'nin yerel markası Wilusa Turizm oldu. Yarışmanın kontenjanları açıldıktan sadece 40 dakika sonra tümü dolup, yarışma için geri sayım başlamıştı. .  İlhamını aşkı için Boğazı yüzerek geçen Hero ve Leandros’un hikayesinde alan yarışma, bu yıl da binlerce sporcu ağırlayacak. Rotary kulübü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışmalara bu yıl Çanakkale’nin yerel markası Wilusa Turizm da destek verecek. 35 yılda 18 milyondan fazla yüzücünün katıldığı yarışmada 100 milyonun üzerinde kulaç atıldığı yarışma Cumhuriyetin 100. Yılında yapılması da ayrı bir önem taşıyacak. 30 Ağustos’ta gerçekleştirilecek yarışmalar öncesinde bir basın toplantısı düzenlenerek yarışmalar hakkında bilgiler verildi. Limani Otelde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Wilusa Turizm Yöneticisi Ahmet Çelik, Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Emine Şengören Güzel , Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışları Komodoru Soykan Özer ve 2023 2024 Rotary Kulübü Dönem Başkanı Tahir Orhan  katıldı.

1000 YERLİ VE YABANCI YÜZÜCÜ CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA ÇANAKKALE BOĞAZINDA KULAÇ AÇACAK
Toplantıda, yapılacak olan yarışma hakkında bilgiler veren Wilusa Turizm Yöneticisi Ahmet Çelik “36. Çanakkale Boğazı Wilusa Rotary Yüzme Yarışmaları dünyanın en eski yüzme yarışmalarından biri.  Uluslararsı camiada bu şekilde biliniyor. 1810 yılında ilk defa bir İngiliz edebiyatçı boğazı yüzerek geçiyor.  Daha öncesinde de  Hero ve Leandros hikayesi ile antik bir hikayesi vardır.  Ancak 1810’da yüzmenin ilk defa gerçekleşmesi ile  dünyanın en eski  yarışmadır Çanakkale Boğazını yüzerek geçme yarışmaları.  Yerel Basının bizde çok ayrı bir yeri var. Yaptığımız işlerin tamamında  Yerel basının önemli katkıları var. Bundan önceki organizasyonlarda tecrübe ettik ve bir marka yarattık hep birlikte  Gelibolu Maratonu gibi.  Ancak Çanakkale Boğazını yüzerek geçme yarışmaları bütün spor etkinliklerin üzerinde.  Çünkü en büyük uluslararası organizasyon.  Her sene 15’in üzerinde ayrı ülkelerden yarışmacıların katıldığı bir organizasyon.  Bu senede 17 ülkeden yabancı yüzücü gelecek.  300’e yakın yabancı yüzücü 700’e yakın yabancı yüzücü olmak üzere  bin kişi Cumhuriyetimizin 100. Yılında Çanakkale Boğazında kulaç açacak ve bu organizasyon  bir kez daha tüm dünyaya Çanakkale adını tanıtmış olacak” dedi.
 
ŞİRKET CEO’LARI VE ÜNLÜ AKADEMİSYENLER’DE YARIŞMADA KULAÇ ATACAK
Yarışmaya, dünyanın çeşitli ülkelerinden şirket CEO'ları ve ünlü akademisyenlerin katılacağı ve bir sonraki yıl  katılımcı sayısını 2 binin üzerine çıkarmak isteyen organizasyonun, hem bölgeye hem de Çanakkale halkına ekonomik ve turistik anlamda katkı sağladığı vurgulanyan  Ahmet Çelik “Bu sene organizasyonlara çok kıymetli insanlar katılacak.  Bir çok CEO var, dünyaca ünlü akademisyen var,  geçtiğimiz yıllarda da çok önemli isimler gelmişti ve bu sene de öyle olacak.  Bizim hedefimiz bin olan yüzme yarışçıların sayısını 2 binlere çıkarmak olacaktır.  Bu organizasyonu Çanakkale’ye bir hafta katkı sunacak bir organizasyon olacak.  Gelenler sadece Çanakkale Boğazını yüzüp gitmiyorlar. En az bir hafta  öncesinden geliyorlar.  Ve bu insanlar sokaktaki dönercimizden tutun da  otellere ve taşıyıcı firmalarımıza kadar  herkes  bu organizasyondan bir şekilde nasipleniyor.  Bu nedenle Çanakkaleliler olarak hepimizin  sahip çıkması gereken çok kıymetli bir organizasyon” dedi.

YARIŞMAMIZI ULUSLARARASI PLATFORMA TAŞIMAK İÇİN WİLUSA FİRMASI İLE BİR ORTAKLIK YAPTIK
Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Emine Şengören Güzel ise organizasyonun artık kapasitesini aştığını ve bu nedenle Wilusa Turizm ile işbirliği yaparak tarihi yarışmanın daha geniş bir çerçevede gerçekleştirme kararı aldıklarını ifade ederek şunları söyledi. “Çok az katılımcı ile bu işe başlamıştık ve çok amatörce yapmıştık.  Fakat  36 yıl içerisinde tabi  gittikçe büyüyen ve  bizim de sınırlarımızı da zorlamaya başladı.  Bu anlamda bir STK olarak bizim  bunu biraz daha geliştirmemiz gerekiyordu. Wilusa firması yıllardır beraber çalıştığımız bir firma bu kapsamda bir ortaklık yapmayı planladık ve  doğru kararı aldık.    Çünkü bu yarışma gelişmek zorundaydı ve yerelde kalmayarak uluslararsı daha  fazla yarışmacının katıldığı bir yarışma olmalıydı.  Bir STK’nın bunu gerçekleştirmesi takdir edersiniz ki  zor. Çünkü  böyle bir örnek yok. Rotary Kulübü dernekler yasasına bağlı bir kuruluş. Dolayısı ile  biz de Wilusa firması ile bir ortaklık yaptık” dedi.
Ogün İnal