Cumhuriyetin 100. Yılında düzenlenen festivalin 60. yılı açılış töreni Troya Antik Kentinin büyülü atmosferinde gerçekleşti. Açılış töreninde Çanakkale Belediyesi kardeş kenti Osnabrück Belediyesi tarafından prestijli madalyalardan biri olan Möser Madalyası Osnabrück Belediye Başkanı Katharina Pötter tarafından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a verildi. 

TROYA ÖREN YERİ AÇILIŞ PROGRAMINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
60.Troia Festivali açılış programı uzun yıllardan buyana olduğu gibi Troya Ören yerinde gerçekleştirildi. Troya antikin ev sahipliği yaptığı festival açılış programına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin, Kardeş kentler Osnabrück'ten, Pardubice'den, Komrat'tan, Tapolca'dan gelen misafirler, Troya Örenyeri ev sahibi Tevfikiye köyünden vatandaşlar ve çok sayıda davetli katıldı. Program’ın açılış konuşmasını Troya Kazı Başkanı ve ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan gerçekleştirdi. Aslan “60. Yıl önemli ama bizim için Troya’da çalışanlar için Festival açılışı bizi sevindiriyor. Çünkü üzerinde oturduğumuz bu tiyatro tekrar canlanıyor.  Eski atmosferini canlandırıyor ama bizi de hüzünlendiriyor çünkü 2005 yılında yine böyle bir akşamda, yine açılışta bizim çok sevdiğimiz sevgili Manfred Osman Korfmann Çanakkale Fahri Hemşehrilik beratını aldıktan sonra vefat etmişti bu da bizi üzüyor.  Ben buraya 1988’de öğrenci olarak geldiğimde ve Osman hoca ile tanıştığımda bazı ilkelerden bahsetti.  Bizim bu topraklara borcumuz var ve bizim bu topraklara olan borcumuzu, bu topraklarının değerini arttırarak ödeyebiliriz.  Burada yaptığımız bütün projeler,  Milli Park Projesi, Müze projesi  ve diğer bütün projeleri bu amaçla yapıyoruz.  Osman hoca bize hep şunu söylüyordu ‘ Gelecek bıraktığın izdir’ derdi. Biz de bu izi bırakmak için çalışıyoruz” dedi.

"YAŞANAN TÜM SAVAŞLARA KARŞI YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ"
Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan’ da yaptığı konuşmada "Yaşanan tüm savaşlara karşı yaşasın halkların kardeşliği" mesajını verdi. Gökhan konuşmasında şunları söyledi. Bugün Festivalimizin 60’ıncı, Anafartalar Zaferinin ise 108. Yıldönümü.  108 yıl önce tam da bugün emperyalizme karşı direnerek zafer kazanmış Çanakkale Kahramanlarının hatıralarını yad ediyor, onları şükran ve minnetle yad ediyorum.  Döneminin en büyük deniz kuvvetlerine karşı  Troya’da direnen Hector’u ve Conkbayrında düşmana karşı en önde  elinde kırbacı, yüreğinde cesareti  ruhunda özgürlük ve bağımsızlık aşkıyla yanan Cumhuriyetimizin kurucusu ve Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal’i saygı ve şükranla anıyorum.  Festivalimizin 60. Yıldönümünde sizleri bu büyülü ortamda, Troya’nın bağrında ağırlamaktan çok mutluyuz.  Düşünün ki Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yarısından fazla bir süredir bu festival kutlandı.  Salgınlar, darbeler engellese de 60 yıldır bu festival bu kentte yaşadı, yaşatıldı.   Dönemin tüm zorluklarına, imkansızlıklarına rağmen kültürle, sanatla bir kentin kalkınması için yola çıkan bugün ne yazık ki hiçbir hayatta olmayan Festivalimizin kurucu kahramanlarını saygıyla anıyorum.  Onlara bu şehre böylesine büyük bir miras bıraktıkları için teşekkür ediyorum. Eminim hepsi birer yıldız oldular ve bu gece onlar da aramızdalar.” dedi.
 
“ENİNDE SONUNDA HAK, HUKUK VE ADALET YERİNİ BULUR” 
Gökhan konuşmasının devamında şunları söyledi. “Troya savaşı öyle etkileyici ve sarsıcıydı ki  kuşaktan kuşağa aktarılarak adete yurtlara da tesir etti.  İşgalciler 1915’te Gelibolu’nun dik yamaçlarını  Troya’nın ele geçirilemez surlarına benzetti.  Anzak koyundan Türk askerlerinin siperlerine bakanlar  onlarda Hektor’un hayaletini görür gibi oldular.  14. Yüz yılda yaşamış düşünür İbn-i Haldun ‘Coğrafya Kaderdir’ diyor.  3 bin yıl önce Akalar da  ilk olarak Gelibolu yarımadasının Egeye uzanan ucuna ayak basmıştı.  Her iki savaşın ilk ölümleri orada olmuştur.  Müttefik Başkomutanı Hamilton’un  savaş günlüklerinde askerlerin  tıpkı Troya savaşındaki gibi  hastalıklarla boğuştuğu ifadeleri yer aldı.  Coğrafya kader, getirdiği savaş olsa da bizim sarsılmaz parolamız Atamızın da sözleri ile  ‘Yurtta barış dünyada barış’ olacaktır. Bir haklı bir de güçlü vardır.  Zaman elbet hakkı teslim eder.  Fatih Sultan Mehmet buraya gelmiş, İstanbul’u fethederek troyalıların intikamını aldığını ifade etmişti.  Mustafa Kemal ‘Hektorun öcünü aldık’ demiş.  Çanakkale ve Troya’da bize mesaj şudur  eninde sonunda hak, hukuk ve adalet yerini bulur.  Firavun misali güçlü olanların karşısında  Hz. Musa kazanır.  Nemrut gibi güçlü olanın karşısında Hz. İbrahim kazanır ve yalnızca haklıların destanı yazılır.  Homeros olup İlyada‘da Troya’yı,  Mehmet Akif Ersoy olup Çanakkale Şehitlerine  şiirinde dize dize  o kahramanları nakşederler” dedi.

HOMEROS BİLİM SANAT VE KÜLTÜR ÖDÜLÜ UĞUR VE MURAT BOSTANCIOĞLU KARDEŞLERİN OLDU
Gökhan konuşmasının sonunda bu sene Festival kapsamında Homeros Bilim Sanat ve Kültür Ödülünün kime verileceğini de açıklayarak şunları söyledi. “Bu antik sahnede çok kıymetli işler, süşünceler, eserler üreten kişilere  Homeros Bilim Sanat ve Kültür Ödülünü veriyoruz.  Bu senenin  Homeros Bilim Sanat ve Kültür Ödülünü Kazdağlarının eteklerinde yaşayan  iki kardeşlerin doğdukları ve büyüdükleri topraklara duydukları minnetin ifadesi   kaybettikleri babalarına ithaf ettikleri  bir müze layık görüldü.  Bir müze ki zenginliğini Kazdağının faunasından , renkliliğini sanki tahtacı Türkmenlerin kıyafetinden almış.  Bir müze ki  mitolojiden günümüze yaşayan  Kazdağlarında yaşayan değerleri bir araya toplamış.  Homeros Bilim Sanat ve Kültür Ödülüne layık görülen  Kazdağı Müzesinin Kurucuları   sayın Uğur ve Murat Bostancıoğlu kardeşleri tebrik ediyorum.  Müze’yi ithaf ettikleri babaları Ali  Bostancıoğlu’nun aziz hatırasını da  saygıyla yad ediyorum”

ÖDÜLLER SAHİPLERİNE VERİLDİ
Konuşmaların ardından  ödül törenine geçildi.  İlk olarak  Afiş tasarım yarışmasının ödülleri verildi. Yarışmaya Antalya’dan katılan ve tasarımı mansiyon ödülüne layık görülen  Rümeysa Topuz’un Ödülünü Belediye Başkanı Ülgür Gökhan takdim etti.  Yarışmada afiş birincisi olan ve Sakarya’dan yarışmaya katılan   Şeyma Suna  oldu.  10 yıldır Troya Festivali için afiş tasarlayan  Suna geçtiğimiz yıl da mansiyon ödülünü almıştı.  10 yıldır yarışmaya katılan Şeyma, geçtiğimiz yıl vefat eden babasına birincilik sözü vermişti. Bu yıl o sözü tutan Şeyma, ödülünü de babasına ithaf etti. Ülkemizde artık prestijli ödüller arasında yer alan Homeros  Bilim ve Kültür Sanat Ödülü 2015 yılında Uğur ve Murat Bostancıoğlu tarafından  kurulan ve Güre’de bulunan  Kazdağı müzesine verildi.  Ödülünü almak için sahneye çıkan Murat Bostancıoğlu  yaptığı açıklamada  “Kazdağı Müzesi 1015 yılında Etnografya galerisi olarak faaliyete başladı.  Temmuz 2020’de Türkiye Cumhuriyeti  Kültür ve Turizm Bakanlığınca  özel Kazdağı Müzesi olarak tescillendi.  Yılda 20 bin kişinin ziyaret ettiği müzemiz, görsel objeler, bölgeden çıkmış eserlere kadar bir çok  eser yer alarak misafirler Kazdağı Bölgesi ile ilgili bilgilendiriliyor.  Bugün burada Homeros’un İlyadasında, Troya Antik Kentinde  2002 yılından beri verilen ve çok prestijli olan Homeros  Bilim ve Kültür Sanat Ödülü onurunu ve sevincini yaşıyorum.  Geçen zaman içinde Yaşar Kemal’den Nuri Bilge Ceylan’a, Fazıl Say’dan  Troya Müzesine kadar çok önemli kişiler bu ödüle layık görülmüştü, ne mutlu ki bu ödül bugün Kazdağı Müzesine veriliyor.  Müze Kurucusu ben ve kardeşim adına bu ödülü bize layık görenlere teşekkür ediyorum” dedi.  Konuşmanın ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Müzenin kurucularından Murat Bostancıoğlu ‘na   Homeros  Bilim ve Kültür Sanat Ödülü takdim etti.

GÖKHAN’A MÖSERPRESTİJ  MADALYASI VERİLDİ
Gerçekleştirilen ödül töreninde bir ödül de Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a verildi.  Almanya Osnabrück Belediyesi tarafından verilen prestijli madalyalardan biri olan  Möser Madalyası   Osnabrück Belediye Başkanı Katharina Pötter tarafından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a verildi.  Ödülü vermeden önce bir konuşma yapan ve ödülün verilmesi ile bilgiler veren Osnabrück Belediye Başkanı Katharina Pötter “Sayın Belediye Başkanım Gökhan bey, siyasi ve bürokrat  olarak yıllarca insanlar için almış olduğunuz sorumluluk bilinci , başarı içi çabanız  değişik siyasi görüşler gösterdiğiniz halde  kültürel ve tnik farkındalık anlayışı  ile kabul görmeniz  kişiliğinizi öne çıkarmaktadır.   Ayrıca  bugüne kadar getirilen hizmetleriniz Osnabrücük tarafından takdir edilmektedir. Biz sizi bu madalyayı taşıyanlara dahil etmekten büyük mutluluk duymaktayız  bu ödül ile sizler bizim için çok ayrı bir yer edinmiş oluyorsunuz.  Bu madalya ile uzun yıllardır yapmış oolduğunuz uluslararası kültürel hizmetler de  onurlandırmanın mutluluğu içindeyiz. Uzun zaman sonra bir yazardan  sonra bu madalyayı hak eden ikinci kişi sizsiniz. O İtalya’da siz Bugün Troya’da  bu anlamlı ödülü aldığınız için ayrıca mutluyum” dedi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da  Osnabrück Belediye Başkanı Katharina Pötter’den alarak  yaptığı açıklamada “Alman dostlarımız Möser Madalyasının gerekçesini, farkındalığa, demokratik  değerlere, kültürler arası etkileşime  ve her iki şehrin ilişkilerine sunduğum katkılar olarak belirlemiştir.  Bu gerekçeler benim için ayrı bir iftihar kaynağıdır.  Bu madalyayı şahsımın nezdinde barışsever Çanakkalelilere ithaf ediyorum.  Bu kıymetli nişana ilişkin verilen  görev yönetimin baskıcı değil aydınlatıcı, özgürlükleri kısıtlayıcı değil  işbirlikçi olamsını savunmuş . Malumunuz o ki biz ve bizden öncekilerin de vurgusu daima  özgürlük, barış ve adalet olmuştur.  Eminim bizden sonrakilerin de öyle olacaktır ve ülkemiz ışıldayan değerlerle parlayacaktır.   Savaştan barışı doğuranların torunu olarak  bugün bizi birleştiren festivalin aracılığı ile  en gür sesimizle barış diye haykırıyoruz” dedi. 
Madalya ve ödül töreninin ardından Çanakkkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyeler iden oluşan Trio Aulos grubu müzik dinletisi gerçekleştirildi. Piyanoda Bahadır Çokamay,  Flütte Merve Çokamay ve Kornoda Koray Ay’ın yer aldığı müzik dinletisinin ardından açılış programı tamamlandı.
Ogün İnal