Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz küresel ısınma ve kuraklık gerçeğinin artık kabul edilmesi gerektiğini ifade ederek tarım ürünleri üretiminin mevcut durumlar göz önüne alınarak üretilmesi ve ürün çeşitliliğinin de mevcut şartlara uygun olarak yapılması gerektiğini söyledi.

KURAKLIK ARTIYOR
İklim değişiklikleri nedeni ile kuraklık artıyor. Özellikle son yıllarda ilkbahar ve kış aylarında yeterince yağış alınamaması, kar yağışının ise olmaması nedeni ile yer altı suları yeterince belenemezken ve barajlar ise dolmuyor. Dolmayan barajlar’ da su seviyeleri yaz aylarında su kullanımının artması ile birlikte azalıyor hatta tehlikeli seviyelere iniyor. Barajların su seviyesinin aşırı sıcaklar nedeni ile artan kullanım ve buharlaşma nedeni ile azalırken tarım arazileri de su seviyeleri azalan barajlardan sulama belirli şart ve kriterlere göre yapılıyor. Tarım ürünlerinin yağış beklediği dönemlerde yağışların olmaması ve sulamak içinde kısıtlı suyun olması tarım ürünlerini etkiliyor.

KURAKLIĞA UYGUN ÜRÜNLER EKİLMELİ
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, iklim değişikliğinin tarım sektöründe de olumsuz etkilerini vurgulayarak, ayçiçeği üretimine dair endişelerini dile getirdi. Aşırı sıcakların, ayçiçeği rekoltesini düşürebileceğini belirten Deniz, gelecek yıllarda daha kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle bölgede yer yer ayçiçeği bitkilerinin boyunun kısa kaldığına ve bazı yerlerde kuraklık belirtilerinin görüldüğüne dikkat çeken Deniz, kıraç alanlarda geç ekilen çeşitlerde verim kayıplarının olabileceğini söyledi. Erken ekilen ayçiçeklerinin çiçeklerini döktükleri ve tane tutma dönemine yaklaştıkları bilgisini veren Deniz, bu çeşitlerin geç ekilenlere göre biraz daha iyi durumda olduğunu belirtti. Ancak geç ekilen çeşitlerde yakıcı sıcakların rekolteyi düşürebileceğine dikkat çekerek, bu yıl ayçiçeği veriminin geçen yıla göre düşük olabileceği uyarısında bulundu. İklim değişikliği nedeniyle tarım sektörü, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de büyük zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Kuraklık, aşırı sıcaklar ve diğer iklim olayları, tarımsal üretimi etkileyerek çiftçileri olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle, gelecekte daha dayanıklı ve iklim değişikliğine uyum sağlayabilecek tarım yöntemleri ve çeşitlerin kullanılması önem arz ediyor
Ogün İnal