Çanakkale’de birçok ulusal ve uluslararası Halk dansları ve müzik festivali düzenleyen ve kısa adı ÇAFAD olan Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü tarafından Uluslararası bir halk dansları ve müzik festivalini Çanakkaleliler ile buluşturdu. ÇAFAD bu yılda Geleneksel olarak düzenlediği festivalin bir yenisini Çanakkaleliler ile buluşturdu.

FESTİVALE YABACI FOLKLOR EKİPLERİ DE KATILDI
Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen 13. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali açılış töreni yapıldı. Festivale Bosna Hersek, Romanya, Bulgaristan ve Endonezya'nın yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen folklor ekipleri katıldı. Festival için Çanakkale’ye gelen Folklor ekipleri ilk olarak Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret etti. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali heyetini Meclis Salonu'nda ağırlayan  Başkan Gökhan, ziyaret nedeni ile duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bosna Hersek, Romanya, Bulgaristan ve Endonezya'nın yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen folklor ekiplerini Çanakkale'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten ve sözlerine “Dostluk kurmak için müzik ve folklor en iyi araçlardan biridir” diyen Başkan Gökhan konuşmasında şunları söyledi. “Balkan coğrafyası bizim tanıdığımız bir coğrafya. Oradaki ülkelerden yıllar önce gelip yerleşen birçok vatandaşımız var. Onun için Balkan ülkeleri ile bir yakınlığımız var. Endonezya bize uzak bir ülke ama onlarla da dini açıdan bir yakınlığımız var. ÇAFAD yıllardan bu yana folklor adına çok güzel işler yapıyor. Bu yıl festivalin 13.'sü gerçekleşiyor. Bu bağlamda çok sayıda genci folklor ile buluşturdu. Bu nedenle ÇAFAD'a teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Müziğin ve dansın dile ihtiyacı yoktur. Sadece oynar ve neşeleniriz. Barış içerisinde olmak için de insanların neşeli olması gerekir. Yolda gördüğünüzde elini sıkmayacağınız bir insanla kol kola neşe içinde dans edebilirsiniz. Onun için buradan ülkelerine ve şehirlerine barış duygularını götürsünler. Çünkü burası Çanakkale ve barışın kenti.” Ziyarette festivale ilişkin bilgi veren ÇAFAD Başkanı Selim Yazan, konukseverlikten dolayı Başkan Gökhan ve Çanakkale Belediyesine teşekkürlerini iletti. Ziyaret, karşılıklı hediye takdimi ile son buldu.

13. ULUSLARARASI TROYA HALK DANSLARI VE MÜZİK FESTİVALİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ İLE BAŞLADI
Festivalin stardı Cumhuriyet Meydanından verildi. Cumhuriyet Meydanından başlayan ve Bosna Hersek, Romanya, Bulgaristan ve Endonezya'nın yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen folklor ekipleri çağlar kaynak basketbol sahasında gerçekleştirilecek olan açılış törenine kortej oluşturarak yürüdüler. Renkli kostümleriyle halk dansları ekipleri, yerel enstrümanlar eşliğinde coşkulu bir şekilde yürüyüşlerini sürdüren kortej yürüyüşünü Çağlar kaynak basketbol sahası içine sonlandı. Kortej yürüyüşünün sonlanmasının ardından 13. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali açılış töreni başladı. Törende konuşma yapan  Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü (ÇAFAD) Başkanı Selim Yazan, ‘’Bu yıl 13.sünü gerçekleştiriyoruz. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali, ÇAFAD ve Serenity ev sahipliğinde sizlerle 13. Kez buluşuyor. En son 23 Nisanda beraberdik ve bu akşam Endonezya, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Romanya’dan gelen konuklarımızla beraber bu güzel akşamı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Binlerce kilometre öteden sadece Çanakkale insanının sıcaklığını duyan, onların alkışlarını duymak isteyen, kendi kültür gelenek ve göreneklerini sergilemek, tabii ki Çanakkale’yi gezmek ve görmek için bizimle olan bu topluluklarla etkinliğe başlıyoruz. Kültürü tanıtmak ve kültürü aktarmak dünyanın en pahalı işidir. Ve tek bir karşılığı var. Ekonomi değil, sadece ve sadece alkış’’ dedi. Yazan’ın konuşması’ nın ardından Festivalin ilk gününde halk dansları ekipleri ve müzik grupları sahne aldı. Türkiye, Endonezya, Romanya, Bulgaristan ve Bosna Hersek ülkelerinden toplam 12 ekibin gösterileri vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle izlendi. Grupların sergilediği performanslar beğeni topladı. Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali, Çanakkale halkı tarafından her yıl olduğu gibi büyük ilgi gördü. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından sahne alan gruplara plaket takdim edildi.
Ogün İnal