Satışların yüksek fiyatlar nedeni ile yapılamadığını tahmin ettiklerini ifade eden hayvan yetiştiricileri 4 ila 6 bin TL olan kurbanlıkların satıldığını söylediler. Kurban kesim alanında da her yıl kurban derilerini toplayan Türk Hava Kurumu bu sene Kurban derilerini toplamadı.

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ KURBAN SATAMAMAKTAN YAKINDI
Kurban Bayramı öncesinde Çanakkale Belediyesi Kurban Satış ve kurban Kesim alanında kurbanlıklarını getirerek satmak isteyen hayvan yetiştiricileri kurban Bayramında kurbanlıklarını satamamaktan şikayet ettiler. Kurban bayramının son gününe kadar kurbanlık satışı için bekleyen hayvan yetiştiricileri arife ve bayram boyunca sattıkları kurbanlıkların satış hedeflerinden çok uzak olduğunu ifade ederek, Bayram öncesinde kurbanlıklarını sergilemek için kurban satış alanındaki yerlerini aldıklarını ifade eden kurban satıcıları satışların ancak arife günü başladığını bayramın 1. Gününde hızlandığını ancak satışlardan memnun olmadıklarını söylediler. Kurban satışları ile ilgili olarak” bu sene kurban fiyatları hayvan yetiştirme maaliyetlerinin artması nedeni ile geçen seneye oranla arttı. Zaten et fiyatlarının da artması bunun en önemli nedeni. Et fiyatları artınca kurbanlık fiyatları da arttı. Bu sene normal bir küçükbaş kurban fiyatı 7 bin ila 9 bin TL arasında satışı yapıldı.100 kiloya yakın ve yüz kiloyu geçen kurbanlıkların fiyatı ise 12 bin ila 14 bin Tl arasında satıldı. Ençok satışı olan kurbanlıklar ise küçük olan yani 30 ila 40 kilo arasında olan kurbanlıklardı. Bu kurbanlıklarında satış fiyarı 4.500 TL ile 6 bin TL arasında değişti. Küçük kurbanlıkları fazla olan satıcılar birazdaha fazla satış yapsalar da genel olarak satışlar düşük kaldı. 4. Günden buyana kurban satış alanındayız maalesef istediğimiz hedeflediğimiz satışlara ulaşamadık dediler. 

BAYRAMIN BİRİNCİ GÜNÜN SATIŞLAR HIZLANDI
Kurban Bayramının ilk günü Kurban satış alanında kurban satışları hızlandı. Vatandaşlar sabah namazının ardından Çanakkale Belediyesi Kurban Satış ve kesim alanına gelen Çanakkaleliler kurbanlarını seçmek için alanı gezdi ardından da kurbanlarını satın aldı. Kurbanlarını satın alan Çanakkaleliler alanın sonunda bulunan kurban kesim alanına kurbanlıklarını götürerek 250 TL karşılığında kurbanlarını kestirdiler. Kesilen kurbanlıkların parçalarının taşınmasını sağlayacak olan torbaları kesim alanı önünde Çanakkale Belediyesi görevlileri dağıttı. Kurbanını satın alan ve kurbanının kendi kesmek isteyen vatandaşlarda kurban kesim alanında kendilerine ayrılan bölümde kendi kurbanlarını kendileri kestiler.

BU SENE THK DERİ TOPLAMADI
Çanakkale Belediyesi kurban kesim alanında her yıl gördüğümüz üzerinde THK yazan yelekleri giyen görevlilere busene kurban kesim alanında yoktu. Birçok vatandaş kurbanının kestirdikten sonra kurban derisini makbuz karşılığı teslim alan Türk Hava Kurumu Kurban Derisi Toplama görevlilerini aradı. Ancak derisi elinde bağış yakmak için THK görevlilerini arayan vatandaşlar görevlileri bulamadı. Kesilen kurbanların derileri teslim edilecek bir görevli bulunamayınca kesim yerinde belirli bölgelerde biriktirildi. Ancak saatler geçsene Türk Hava Kurumu Görevlileri Derileri toplamaya gelmedi. Kurban derilerinin Türk Hava Kurumu Çanakkale Şubesi tarafından toplanmaması ile ilgili açıklama yapan Türk Hava Kurumu Çanakkale Şube Başkanı Metin Sarf “ bu kurban bayramında deri toplamadık. Bunun nedeni ise birkaç ay önce yaptığımız deri alım ihalesine hiçbir deri alım firmasının katılmaması. Hatta ilk yaptığımız deri alım ihalesinin ardından sürekli deri alımı yapan isimlere haber vererek bir ihalede daha yaptık. İkinci yaptığımız ihaleye de deri alıcıları katılmadı. Son çare olarak deri alımı yapan firmaları ziyaret ettik. Ve hepsinden de bu sene deri almayacakları cevabını duyduk. Dolayısı ile iiki ihale yapmamıza ve bir seferde firmaları dolaşmamıza rahmen deri alımı yapmayacakları cevabı ile karşılaşınca mecburen bu sene deri ihalesi yapılamadığı için deri toplama işine girmedik. Biz derileri toplayıp onları tuzlayıp ihaleyi kazanan firmaya bu şekilde teslim ediyorduk ancak derilere bir talip çıkmadığı için bu sene Türk Hava Kurumu olarak kurban derilerini toplamadık” dedi.
Ogün İnal