Çanakkale' nin Çan İlçesine bağlı Büyükpaşa köyünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından “ Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi" projesi kapsamında kabul edilerek desteklenen “Kanola Ekelim, Yağ Olsun, Bal Olsun" projesi kapsamında Tarla Günü etkinliği gerçekleştirildi. Programda konuşan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, "10 bin ton kanola üretilen ilimizde ülke üretiminin %7'si Çanakkale'de üretilmektedir. Çanakkale kanola üretimi açısından ülkemizde 7. sıradaki ildir" dedi.

EKİLEN ARAZİ MİKTARI 3.5 KATINA ÇIKTI
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında kabul edilerek finanse edilen ‘Kanola Ekelim Yağ Olsun Bal Olsun Projesi’ kapsamında 16 Eylül 2022 tarihinde İlçe Müdürlüğümüzde 44 üreticiye, 161 torba tohum dağıtıldı ve 3100 dekar alan ekildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde proje ekibinde olan mühendisler tarafından yapılan yönlendirme ile tohum ekiminde dekara 400-450 gram tohum ve 25 kg taban gübresi (20-20-0) atıldı. Aralık ayı içerisinde dekara 30 kg sülfat gübresi verildi. Ocak ayı içerisinde dar yapraklı otlar ve geniş yapraklı otlar için ilaçlama yapılarak, Şubat ayında dekara 20 kilogram üre ve Mart ayında dönüme 15 kilogram nitrat gübresi atıldı.2021 yılında 398 dekar, 2022 yılında toplam ekiliş alanı kayıtlı 989, kayıtsız ekilişlerle 1400 dekar civarında iken bu sene kayıtlı ve kayıtsız ekiliş toplamda 4200 dekar oldu. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ndeki proje ekibi mühendislerimiz kanola tarlalarımızı düzenli takip edildi. Bu sene kanola üretiminden ise dekardan ortalama 350-400 kilogram verim bekleniyor. Çan İlçesine bağlı Büyükpaşa köyünde düzenlenen Tarla gününe Çan Kaymakamı Mustafa Gürdal, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin, Şube ve İlçe Müdürleri, kurum müdürleri, siyasi parti ilçe temsilcileri, köy muhtarları, kooperatif başkanları, özel sektör temsilcileri, konu uzmanı teknik personel ve üreticiler katıldı.

PROJE İLE VERİMLİLİK’ TE ARTTIRILDI
Etkinlikte konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “Kanola, ülkemizin bitkisel yağ açığının kapatılması, işlenebilir topraklarımızın organik madde miktarının arttırılması, hayvanları beslemede küspesinde %38-40 arası protein bulunması, arılar için erken ilkbaharda bol miktarda nektar ve polen sağlaması bakımından çok önemli bir bitkidir. Yağında insan sağlığı için çok faydalı olan Omega-9 ve Omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır. Ülkemizde 2022 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 20 ilde 411 bin dekar alanda kanola ekilişi yapılarak, 150 bin ton ürün elde edilmiştir. Çanakkale ilinde proje öncesi 20 bin dekarda kanola ekilişi yapılırken iki yıldır üst üste uygulanan Kanola Ekelim, Yağ Olsun, Bal Olsun projesi ile bu alan 30 bin dekara çıkmış. Hedefimiz ekilişi 40 bin dekara çıkartmaktır. 10 bin ton kanola üretilen ilimizde ülke üretiminin %7'si Çanakkale'de üretilmektedir. Çanakkale kanola üretimi açısından ülkemizde 7. sıradaki ildir.  Proje ile üreticilerimize Bakanlığımızın sağladığı kaynak ile % 75 devlet, % 25 üretici katkılı sertifikalı kanola tohumluğu desteği sağladık. Proje öncesi Çan ilçemizde 350 dekar kanola ekilişi varken bugün bu alan 4200 dekara çıktı. Projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.
Daha sonra teknik personel tarafından katılımcılara kanola yetiştiriciliği konusunda bilgi verildi. Ardından kanola ekili tarla gezildi.
Murat Çağlayan