Barajları dolduracak olan ilkbahar yağmurları da yeterinde yağmayınca barakların su seviyesi durumu iyiden iyiye kritik seviyeye ilerledi. Son aylarda gelen yağışlar baraklarda su seviyesini arttırırken Mayıs ve Haziran ayında alınan yağışlar ile barajlar doldu. Barajların dolması en çok tarımsal üretimde çok su kullanımı yapılan bölgelerde sevinçle karşılanırken Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver üreticimiz sulamada sıkıntı yaşamayacak” mesajını verdi. Çanakkale genelinde bulunan barajlarda su seviyeleri arttı ancak tüm bu gelişmeye rağmen su tasarrufu devam etmesine yönelik kararlar uzatıldı. Özetle barajlar doldu ancak su tasarrufuna devam etmeliyiz. 

KURAK BİR KIŞ GEÇİNCE YETERLİ YAĞIŞ ALINAMADI
Birkaç yıldan buyana yaşanan kuraklık barajlarda su seviyesinin azalmasına neden olmuş. Barajlarda azalan su seviyesi nedeni ile de su kullanım kısıtlamaları gelmişti. 2020 yılında yaşanan ciddi kuraklık nedeni ile Çanakkale merkeze içme ve kullanma suyu sağlayan atik hisar barajında su seviyesi tehlikeli boyuta gelmişti. Bu nedenle de Çanakkale Belediyesi şehirde su kullanımını azaltarak su tasarrufu sağlayabilmek için bir dizi önlem ve yasak getirmişti. Neyse ki o denemde yürürlüğe sokulan su kullanımı kısıtlama kararı çok fazla uzamadan gerekli yağışların alınması ile sona ermişti. Ancak yaşanan kuraklıkta tarım sulamasının yoğun olarak yapıldığı barajlarda seviyesi tarımsal alan sulama kısıtlamaları yapılmasına neden olmuştu. 2023 yılında da Tüm dünyada etkili olan kuraklık yine yağışların azalmasına ve barajlardaki su seviyelerinin azalmasına neden olmuştu. Çanakkale Atikhisar Barajında da su seviyesi yeterli yağışların olmaması nedeni ile sürekli kontrol altındaydı. Çanakkale belediye meclisi de yine su tasarrufu sağlamak için bir dişi önlem almamış hatta alınan önlemler ileri tarihleri de kapsayacak şekilde uzatılmıştı. Baraj su seviyeleri sevileri, Çanakkale merkezde alarm verirken Çanakkale genelinde özellikle tarımsal sulamaların yoğun yapıldığı barajlarda da alarm vermeye başlamıştı. Baraj su sevilerinin normal hale gelmesi için nisan mayıs yağışları beklendi. Kış aylarında alınan yağışlar barajlardaki su sevilerini arttırdı ama su sıkıntısı riski azalmadı.

TARIM SULAMASI YAPAN BARAKLARDA KURUDU
Özellikle tarım üretimin yapıldığı alanlarda tarımsal üretim için ihtiyaç olan sulama tehlikeye girmiş Aralık ayı başlarında Bayramiç Barajı’nda yetersiz yağışlar sebebiyle su kapasitesi yaklaşık 10 milyon metreküpe kadar düşmüştü. , Aralık ayında bin 774 metre yüksekliğindeki Kaz Dağları'na kar düşmeyince Bayramiç Barajı neredeyse kuruma noktasına geldi. 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip baraj, su seviyesinin yaklaşık 10 milyon metreküpe düşmesiyle kuraklık sinyali vermeye başladı. Yeterli yağış almadığı gibi adeta kuruyan ve havzasında adacıklar oluşan Bayramiç Barajı son 5 aydaki yağışlar ile yüzde 87 doluluk oranına ulaştı. Son yağışlar bekleneni verdi ve barajların su seviyesi arttı.

"ÇİFTÇİMİZ HİÇBİR SIKINTI YAŞAMAYACAK"
Son yağışlar ile birlikte 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip olan Bayramiç Barajı, yüzde 87 doluluk oranına ulaştı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, “Çanakkale'nin meşhur Batak ovasını Bayramiç Barajı'ndan gelen su besliyor. Kışın yüzde 50 seviyesinde olan suyumuz, şu an yüzde 87 civarında. Bayramiç Barajı şu anda su seviyesi konusunda iyi durumda, çiftçimiz hiçbir sıkıntı yaşamayacak. Ama çiftçimiz de bu konuda biraz dikkatli olacak. Suyu hiç israf etmeden kullanmasını talep ediyoruz. Çanakkale'nin meşhur Batak ovasını Bayramiç Barajı'ndan gelen su besliyor. Kışın yüzde 50 seviyesinde olan suyumuz, şu an yüzde 87 civarında. Bayramiç Barajı şu anda su seviyesi konusunda iyi durumda, çiftçimiz hiçbir sıkıntı yaşamayacak. Ama çiftçimiz de bu konuda biraz dikkatli olacak. Suyu hiç israf etmeden kullanmasını talep ediyoruz. Çünkü su önemli, bu yıl yaz aylarının sıcak olacağı düşünülüyor. Eğer yaz sıcak giderse, sıcak olursa o zaman suyun da bizim ne kadar yeteceğini tam bilemiyoruz. Onun için tedbiri elden bırakmadan suyu kullanmak istiyoruz” dedi.
Ogün İnal