Sokak düğünlerinde meydana gelen ses kirliliği, şikâyet halinde vatandaşların canını yakabilir. Salon kiralarının yüksek olması, takı maliyetlerini artması karşısında çıkış noktası bulamayan ve sokak düğünü yapan vatandaşlar için ses kirliliği oldukça sıkıntı yaratabiliyor.
 
Sokak düğünleri sıkıntılı
Düşük gelirli vatandaşların maliyet açısından salonlarda düğün yapamamasının ardından sokak düğünlerine yönelmesine karşılık bir takım olumsuzluklar meydana geliyor.
Yaz aylarında yapılan sokak düğünlerindeki gürültüler komşular başta olmak üzere vatandaşları rahatsız ediyor. Bunun üzerine şikâyetler peş peşe gelince komşular arasında kavgalar meydana geliyor.
 
Gürültü kirliliği yaratan sokak düğünleri konusunda hassas olmalıyız
Ses kirliliği konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak Türkiye’deki gelenekleri aşmak da oldukça zor. Yaz döneminde sokak arasında düğün yapan kişilerin kurallara uymamaları sonucunda sorun yaşanıyor. Düğün mahalline ceza yazmaya giden kolluk kuvvetlerini gören vatandaş tedirgin oluyor. Bütün mahalle zabıta veya polisin karşısına geçiyor ve ortalık geriliyor. Hayatta bir defa yaşanan bir mutluluk için yapılan müdahale olarak kabul ediliyor.
 
Gürültü yapmamak lazım
Düğün sahiplerinin uyması gereken kurallardan biri de gürültü birimi desibeller.  İnsanlar kendi özgürlüklerini yaşarken, başkalarının özgürlüklerine saygı göstermeleri gerektiğini o an için göz ardı edebiliyorlar. Bu nedenle vatandaşlar, istenen şu: “Belirlenen desibellerin üzerinde gürültü çıkmasın.”
 
Desibel değeri 5dBA olmalı
Ses yükseltici cihazlar veya davul-zurna aracılığıyla eğlenilen düğünler nedeniyle çok sayıda şikâyete maruz kalan polis veya zabıta, düğün ve benzeri faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü seviyesinin mevcut arka plan gürültü seviyesi olan 5 desibeli aşmaması gerekiyor. Şikâyet gelmesi halinde il emniyet müdürlüğü nezaretinde çevre il müdürlüğü denetim ekipleri denetime gelecek ve gürültü seviyesini aşan ilgililer hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulayacaktır. Ayrıca, ilgililer hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince adli işlem yürütülmesi için Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulması yetkisi de bulunuyor.
Hasan Sami Er