Marmara Denizi’nin korunmasında toplumsal farkındalığın önemi vurgulanmak amacı ile Marmara Belediyeler Birliği tarafından ilan edilen 8 Haziran Marmara Denizi Günü kapsamında Çanakkale Belediyesi tarafından Güzelyalı Halk Plajı’nda bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, Marmara Belediyeler Birliği Temsilcileri,Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyeleri, Çanakkale Kent Konseyi Başkanlığı, TEMA Vakfı, Lets Do İt, Koza Gençlik Derneği, Veolia temsilcileri ile Çanakkale Anadolu Lisesi, Bahçeşehir ve Doğa Koleji öğrencileri katıldı. Kıyı temizliği ile başlayan etkinlikte, katılımcılar Güzelyalı Halk Plajına gelişigüzel atılan atıkları temizledi.
 
Etkinlikte açılış konuşması yapan Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri ve ÇAKAB Birlik Müdürü Aysun Kavcar, 8 Haziran Marmara Denizi Günü’ne ilişkin bilgilendirmede bulundu. Kavcar’ın ardından Bahçeşehir Koleji öğrencileri tarafından hazırlanan iklim manifestosu okundu. Etkinlik kapsamında dalış gerçekleştiren Milli Dalgıç Bilge Çingigiray, Çanakkale Belediyespor Yüzücüleri ile birlikte denizden getirdiği içinde inci bulunan İstiridyeyi Belediye Meclis Üyesi Birten Sarıbaş’a takdim ederek kentin Marmara'nın İncisi olması vurgulandı.
 
Marmara Denizi Günü etkinlikleri kapsamında öte yandan Çanakkale’nin Endemik Kuşları Sergisi ile ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Çanakkale Boğazı Deniz Ekosistemi Video ve Görsel Gösterimi de Halk Plajı’nda yerini aldı. Çanakkale’ye özgü Endemik türlerin yer aldığı kuş fotoğrafları sergisi etkinliğe katılanlar tarafından ilgi ile gezilirken, Çanakkale Boğazı Deniz Ekosistemi videoları da büyük beğeni aldı. 
 
Etkinlik sonunda Çanakkale Anadolu Lisesi, Bahçeşehir ve Doğa Koleji öğrencileri Çanakkale Belediyesi Piknik Alanı’nda tıbbi ve aromatik bitki dikimi yaptı. Park ve Bahçeler Müdürlüğü personelleri eşliğinde öğrenciler, piknik alanında ayrılan bölüme çeşitli tıbbi ve aromatik bitki dikimi gerçekleştirdi.
 
Haber Merkezi