"Temiz Deniz, Temiz Dünya" sloganı ile düzenlenen "Tarihin Derinliklerini Keşfet" Çalıştayı’na Vali İlhami Aktaş, Avustralya Çanakkale Konsolosu Harry Hall, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın, İl Emniyet Müdürü Celal Taşci, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, kurum müdürleri, turizmciler, yerli ve yabancı sektör temsilcileri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.
 
“Çanakkale dalışlar açısından dünyanın en önemli merkezi olmaya aday”
Çalıştay saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Etkinlikte, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Planlama ve Proje Grup Başkanı Muhammed Parlak, açılış konuşmasını yaptı.
Ardından söz alan ve 108 yıl önce dünyanın en büyük deniz savaşının yaşandığı bir su coğrafyasında oluşturulan Tarihi Sualtı Parkı ve Tarihi Alan Başkanlığı tarafından savaş batıklarına başlatılan dalışları çok önemsediklerini ifade eden Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın, Çanakkale'nin dalışlar açısından dünyanın en önemli merkezi olmaya aday ve iddiasında olduğunu söyledi.
 
“Avustralya olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız”
Avustralya Çanakkale Konsolosu Harry Hall yaptığı konuşmada, Türkiye, Avustralya ile birlikte Çanakkale’de savaşan ülkelerin ortak değer ve demirbaşlarının bu girişimler çerçevesinde ön plana çıkartılarak böylesine kapsamlı organizasyonlara taşınmasını çok anlamlı bulduklarını belirtti. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın çok özel ve kıymetli çalışmalar ile tarihi alanlardaki ortak değerleri koruma çabasının takdire şayan olduğunu ifade eden Hall, "Bu kapsamda Avustralya olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız" diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
“Gemi ve denizaltı enkazları bizleri 108 yıl öncesine götüren önemli birer bilgi kaynağıdır.”
Etkinlikte söz alan ve Birinci Dünya Savaşı’na yön veren cephelerden olan Çanakkale Savaşları’nın, dünya askeri ve siyasi tarihinin önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Ancak unutulmamalıdır ki Birinci Dünya Savaşı'nın önemli bir kısmı denizlerde gerçekleşti. Bugün suların derinliklerinde yatan gemi ve denizaltı enkazları bir zaman kapsülü niteliğinde bizleri 108 yıl öncesine götüren önemli birer bilgi kaynağıdır" dedi. Kaşdemir, 'Bilinmeyeni Kimse Koruyamaz' sloganı doğrultusunda Başkanlığın 2018 yılından itibaren 1. Dünya Savaşı’nda batan deniz araçlarının tespiti ve belgelenmesine yönelik çalışmalar başlatmış olduğunu vurgulayarak, bu çalışmalar kapsamında 150 km²’lik alanın tamamında tarama gerçekleştirilerek savaştan kalan tüm batıkların tespit sürecinin başarı ile gerçekleştirildiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından kapsamlı bir panel gerçekleştirildi. Konusunda uzman eğitimci, akademisyen ve ilgili otoriteler, çalıştay kapsamında hazırladıkları özel sunumları gerçekleştirdi.
Şenay Azman