Bu durum sonucunda dişi kurtarmak için diş hekimleri dişin köküne kadar inerek çürüğü temizleme yoluna gidebilir. Bu işleme kanal tedavisi adı verilir. Çürük dışında kanal tedavisinin uygulandığı başka durumlar da vardır.
Kanal tedavisi normal dolguya göre daha çok işlem gerektiren bir prosedür olduğundan süresi daha uzun olabilir. “Kanal tedavisi ne kadar sürer?” veya “Kanal tedavisi kaç gün sürer?” gibi soruların daha kapsamlı yanıtlarını öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Kanal Tedavisi Nedir?
Bir diş temel olarak taç ve kök olmak üzere iki kısımdan oluşur. Taç olarak adlandırılan bölüm dişin üst kısmıdır, dişi çene kemiğine bağlayan kökler ise bunun altında yer alır. Kök kanalında içinden damar ve sinirlerin geçtiği pulpa adı verilen doku vardır. Pulpa dişi besleyerek dişin çevresindeki dokuların nemli kalmasına yardımcı olur. Ancak bazı durumlarda pulpa dokusu iltihaplanabilir. Dişlerin içindeki yumuşak doku ve sinirlerin iltihaplandığı veya enfekte olduğu durumlarda pulpa dokusunun çıkarılması ve ardından kanalın temizlenmesi, şekillendirilmesi ve doldurulması şeklinde uygulanan işlemler kanal tedavisinin adımlarıdır.
Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Pulpa dişin iç kısmında bulunan yumuşak kısımdır. Ağızda bulunan bakteriler pulpayı istila ettiği zaman burada yaralanmalar veya iltihaplanmalar olabilir. Bu genellikle dişin içinde meydana gelen çürük uzun süre tedavi edilmediği zaman meydana gelir. Bununla beraber pulpada derin hasarlara yol açan başka durumlarda vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Derin çürük: Diş çürüğü dişin mine ve dentin tabakalarını etkileyerek pulpaya ulaşabilir. Bu durumda pulpa enfekte olarak ciddi ağrılara yol açabilir. Bu problem tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara neden olabilir.
  • Diş travması: Dişe gelen bir darbe veya kazadan sonra pulpa dokusu hasar görebilir. Kanal tedavisi hasarlı pulpayı temizlemek ve dişin kurtarılmasını sağlamak için uygulanabilir.
  • Dişin kökünde iltihaplanma: Diş kökünde meydana gelen enfeksiyonlar, diş etlerinde şişmeye, ağrıya ve hassasiyete neden olabilir. Bu durumda kanal tedavisi enfeksiyonu tedavi etmek ve dişin sağlığını korumak için gereklidir.
  • Diş apsesi: Diş apsesi enfekte pulpa veya kök ucu dokusunun biriktiği bir enfeksiyondur. Bu durumda kanal tedavisi enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve dişi kurtarmak için önemlidir.
  • Diş içi lezyonlar: Diş içerisindeki tümörler veya kistler dişin pulpa dokusunu etkileyebilir. Kök kanal tedavisi lezyonu çıkarmak ve dişin sağlığını korumak için uygulanabilir.
Kanal Tedavisine İhtiyacı Olan Bir Diş Hangi Belirtileri Gösteriri?
Bazı durumlarda bireyler dişlerinde enfeksiyon olduğunu anlamazlar. Ancak bu enfeksiyon ilerledikçe çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Bir dişin kanal tedavisine ihtiyacı olduğunda gösteren belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
  • Şiddetli ağrı: Bir dişte kök kanal tedavisi gerektiren en yaygın belirti şiddetli ve sürekli ağrıdır. Ağrı genellikle spontane olarak ortaya çıkar ve sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerle artabilir. Ağrı dişin etrafında da yayılabilir.
  • Hassasiyet: Diş çiğneme veya ısırma sırasında hassasiyet gösterebilir. Özellikle basınç uygulandığında veya dişlere temas ettiğinde ağrı hissedilebilir.
  • Şişlik ve hassasiyet: Diş etinde şişme veya kızarıklık gibi belirtiler kök kanal tedavisinin gerekliliğini gösterebilir. Diş eti etrafında hassasiyet veya dokunmaya duyarlılık da görülebilir.
  • Diş etlerinde sivilce: Diş etlerinde sivilceler veya çıbanlar oluşabilir. Enfekte olan dişte bulunan iltihap ve irin oluşan sivilce veya çıbanlardan akabilir. Bu gibi durumlarda kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
  • Diş renginde değişiklik: Kök kanal tedavisi gerektiren bir diş genellikle renginde değişiklik gösterebilir. Dişte koyulaşma veya grileşme gibi belirgin renk değişiklikleri meydana gelebilir.
  • Diş apsesi: İlerlemiş bir enfeksiyon durumunda diş eti veya dişin kökünde bir apse oluşabilir. Bu durumda ağızda kötü bir tat, kötü koku, şişme ve irin birikimi görülebilir.
  • Dişin gevşemesi: Enfeksiyon veya hasar nedeniyle dişin kökü zayıflayabilir ve diş gevşeyebilir. Dişin hareket etmesi veya yerinden oynaması durumunda kök kanal tedavisi gerekebilir.
Bu belirtiler genellikle kök kanal tedavisi gerektiren bir dişin olduğunu gösterebilir ancak kesin bir tanı için bir diş doktoruna başvurmak önemlidir. Diş doktoru dişin durumunu değerlendirerek sizin için en uygun tedavi seçeneklerini önerebilir.
Kanal Tedavisine Nasıl Hazırlanılır?
Kanal tedavisinin konforlu ve başarılı geçmesi için bazı hazırlıkların yapılması gerekebilir. Tedaviye başlamadan önce doktorunuz size konu hakkında detaylı bilgilendirme yaparak yardımcı olur. Kanal tedavisi için öncelikle diş doktorunuzdan bir randevu alın. Doktorunuzla tedavinin ne zaman gerçekleşeceği konusunda uygun bir tarih veya saat belirleyebilirsiniz. Dişte eğer çok fazla enfeksiyon varsa doktorunuz bazı ilaçlar önerebilir. Tedavi öncesinde ve sonrasında kullanmanız gereken ilaçlar konusunda diş doktorunuzla konuşabilirsiniz. Eğer önceden belirtilen bir ilaç varsa doktorunuzun talimatlarına göre kullanabilirsiniz.
Ayrıca tedavi öncesinde hafif ve sağlıklı bir öğün tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Bu tedavi sırasında dişlerinizin daha rahat olmasına yardımcı olabilir. Kök kanal tedavisi sırasında ağzınız uyuştuğundan çiğnemek zor olabilir. Bu yüzden yanınıza tedaviden sonra tüketmek üzere yumuşak ve kolay çiğnenen yiyecekleri alabilirsiniz. Kanal tedavisi sırasında hastalara lokal anestezi uygulanır. Bundan dolayı eğer anesteziye karşı hassasiyetiniz veya alerjiniz varsa bu durumu diş doktorunuzla konuşabilirsiniz. Son olarak tedavi süreci hakkında merak ettiğiniz soruları önceden yazarak diş doktorunuza danışabilirsiniz. Tedaviyle ilgili herhangi bir endişenizi veya belirsizliği gidermek için iletişimde olmak önemlidir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisine başlamadan önce doktor hastanın ağzının ayrıntılı bir röntgenini çeker. Bu sayede çürüğün konumunu ve boyutunu daha iyi anlayabilir. Kanal tedavisi birden fazla adım içerir. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:
  • Anestezi: Kök kanal tedavisi sırasında ağrı veya rahatsızlık hissetmemeniz için diş doktorunuz lokal anestezi uygular. Anestezi diş ve çevresindeki dokuları uyuşturarak tedavi sürecini daha konforlu hale getirebilir.
  • Erişim: Dişiniz uyuştuktan sonra diş doktoru dişin içine ulaşmak için dişin üzerine bir delik açar. Bu delik pulpa ve kök kanallarına erişim sağlar.
  • Temizleme: Diş doktoru, özel aletler kullanarak enfekte veya iltihaplı pulpa dokusunu ve diğer kalıntıları pulpadan temizler. Kök kanalları genellikle ince ve esnek maddelerle temizlenir. Bu adımda kullanılan solüsyonlar mikropları öldürmek ve enfeksiyonu gidermek için kullanılır.
  • Şekillendirme: Kök kanalları, diş doktoru tarafından özel aletlerle şekillendirilir. Bu adım kanalların daha iyi temizlenmesini ve doldurulmasını sağlar.
  • Dezenfeksiyon: Temizleme ve şekillendirme işleminden sonra diş doktoru kök kanallarını dezenfekte eder. Özel solüsyonlar kullanılarak kanalların enfeksiyondan arındırılması sağlanır.
  • Doldurma: Dezenfekte edilmiş kök kanalları özel bir dolgu maddesi olan gutta-percha ile doldurulur. Gutta-percha kanalların sızdırmaz ve stabil kalmasını sağlar. Kök kanal dolgusu dişin iç kısmını korur ve enfeksiyonun tekrar oluşmasını önler.
  • Restorasyon: Kök kanal tedavisi sonrasında dişin üzerine genellikle koruyucu bir dolgu veya dental kron yerleştirilir. Bu dişin sağlam ve işlevsel kalmasını sağlar.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi kaç gün sürer sorusunun genel yanıtı genellikle bir veya iki seansta tamamlanır ancak dişin durumuna, enfeksiyonun boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak daha fazla seans gerekebilir şeklinde verilebilir. 1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Dişinizde ağrı, hassasiyet veya şişlik gibi durumlar farkederseniz vakit kaybetmeden doktorunuza görünebilirsiniz. Çünkü dişteki enfeksiyon erken tedavi olursa dişi kurtarma şansı artabilir. Ayrıca daha kısa ve daha sorunsuz işlemler ile halledilebilir.
Kaynak: Medicalpark