Sahte güneş gözlüklerini her dört insandan 2'si tercih ediyor. Ancak uzmanlar sahte güneş gözlüklerinin göz sağlığına ciddi hasarlar verdiği konusunda uyarıda bulunuyor. Güneş gözlükleri yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarlarından olarak öne çıkarken uzmanlar, sahte gözlüklerin göz sağlığı için büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor.

SAHTE GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNDE GÖZE DİREK ÇARPAN IŞINLAR HASARA NEDEN OLMA ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR
Atmosfer, Güneş'ten gelen UV ve IR ışınlarını Dünya'ya indiği esnadaki şiddetini her ne kadar azaltsa da, bu ışınlar vücudumuzdaki en hassas bölgelere yani cilt ve gözlerimize zarar verir. Cilt yüzeyinde kansere bile neden olurken göze ise alerjik konjonktiva, kuru göz, retina, albinizm rahatsızlıkları ve renkli gözlere sahip olan kişiler güneş ışınlarından daha fazla etkilenir. Işınların şiddetinden etkilenmemek için uzmanlar özel çamlı güneş gözlükleri kullanılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Aksi halde güneş ışınları ciddi göz hastalıklarına yol açabilir. Güneş gözlüklerine UV ve IR ışınlarını kıran özel filmli camlar takılır. Bu sayede göze gelen güneş ışınları kırılarak sarı noktaya çarpar ve gözün sağlıklı görmesini sağlar. Güneş gözlüklerinin renkli olmasının nedeni de hazırlana özel film camlarından kaynaklanıyor. Ancak bazı merdiven altı üretilen güneş gözlüklerinde bu filmler yerine boya kullanılır ve boya gözde bazı komplikasyonlara neden olur. Işığın kırılması yerine göze direk çarpan ışınların hasara neden olma şiddetini artırdığı yönünde uzmanlar uyarıda bulunuyor.

SAHTE GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ ÜÇÜNCÜ DERECEDEN GÖZ HASTALIKLARINA NEDEN OLUR:
Korneada; kuruluk, kaşıntı, yanma, batma, ağrı ve kanlanma gibi şikayetler boyalı yani sahte güneş gözlüklerinden dolayı birinci derece olarak ortaya çıkar. Bu şikayetler ilaç tedavisiyle düzeltilebilir. - İkinci derecede ise gözlerin beyaz kısmında (Konjonktiva) kanlaşma ve göz kapağının çevresinde et oluşur. Asıl ciddi sorun ise üçüncü derecedir. Uzun süre sahte gözlük kullanan kişiler UV ışınlarına maruz kaldığından; sarı nokta ve katarakt gibi körlüğe neden olan hastalıklar ortaya çıkartabilir. Bu durumların kalıcı hasara neden olmaması için göz muayenesi yapılarak uzman tavsiyesinde güneş gözlüğü kullanılması gerekiyor.
 
Haber Merkezi