Mekanik saatler ile birlikte saat tamirciliğinin altın yılları başlamış uzun süren bu yıllar saatlerin yerini dijital saatlerin alması ile önemini kaybetmiş.

ÇIRAK YETİŞMİYOR
Bir zamanların iyi para kazandırılan mesleklerinden biri olan Saat Tamirciliği de acımasız zamana yenik düştü. Mekanik saatlerin sorunlarını çözen ve onların yine doğru zamanı göstermesini sağlayan saat tamircileri mesleklerinin tercih edilmemesi nedeni ile yetiştirecek çırakta bulamıyor.41 yıldır saat tamirciliği mesleği yapan Gürhan Girgin, Avrupa’da 30 yıldır çırak yetişmediğini belirterek, bu nedenle Avrupa’nın bir çok yerinde müşterisi olduğunu, üstelik Türkiye’de de çırak bulamadıklarını ifade ederek “İnönü Caddesindeki dükkanımda başladığım ve uzun zamandır uğraştığım saat tamircilik mesleğinin son temsilcilerinden biriyim Mesleğimizin geleni yok, çırak bulamıyoruz. İki kişi yetiştirdim  ancak kimisi işi beğenmedi kimisi parasını beğenmedi ve işi bıraktı.  Ben de bu meslekte 41’inci Yılım ve mesleğimi çok seviyorum.  Yanımda çalışabilecek biri ile devam etmek istiyorum ancak, gençler bu işe ilgi duymuyor ve bu meslek nasıl devam edecek bilemiyorum.  Avrupa’da 30 yıldır saat tamircisi yok yetişmiyor. Bu nedenle Avrupa’dan hatta Kanada’dan müşterim var” dedi.

SAAT TAMİRCİSİNDEN TÜYOLAR
Açıklamasında saat alacaklara bir saat tamircisi olarak uyarı ve tavsiyelerde de bulunan Girgin “Bana gelen saatlerin %90’ı su kaçmaktan dolayı geliyor.  Çok pahalı yada çok ucuz bir saatiniz bile olsa  bu işi tasarlayan saatçilerin dışında olan, yani markadan bağımsız olarak söylüyorum  mutlaka saatlerinizi sudan kollayın.  İkincisi ise saat alırken mutlaka güvendiğiniz, esnafları tercih edin.  Çünkü herhangi bir bozulma durumunda eğer o satıcının yerelde bir tamircisi yoksa   saatin tamiri ile ilgili size geri dönüş hizmeti veremiyor.  Ben de satıcı olarak değil, tamir ağırlıklı olarak çalışıyorum. Saatler pilli ise pilinin garantisini isteyin eğer makinalı ya da mekanik ise makinanın arızası için garanti alın,  Ama en çok karşılaştığımız sorunlardan biri olan su geçirmeyen saatlerle ilgili  olduğu için saati alanlar mutlaka su ile ilgili garantiyi istesinler” dedi.
Ogün İnal