Kekik bitkisinden elde edilen kekik çayı üzerine yapılan bilimsel araştırmalar kekik çayının başta solunum sağlığı olmak üzere insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösterir. 

Kekik Çayı Nedir?
Ballıbabagiller ailesine ait olan ve 400'den fazla farklı türü bilinen kekik dünya genelinde yaygın olarak yetişen bir bitki türüdür. Doğada en sık rastlanan kekik türlerinden bir tanesi dağ kekiğidir. Tarihte çeşitli sağlık sorunları için tedavi sürecini desteklemek amacıyla kullanılan kekik günümüzde de tercih edilen bitkiler arasında yer alır. Özellikle Akdeniz gibi ılıman iklimleri seven kekik bitkisinin boyu 20-30 cm’ye ulaşabilir.
 
Yaz mevsiminde pembe ve mor çiçekler açan kekiğin kurutulmuş çiçeklerinin ve/veya dallarının sıcak suda demlenmesi ile hazırlanan kuru kekik çayının faydaları denildiğinde ilk akla gelen solunum, kalp ve damar sağlığı üzerine olan faydalarıdır. Ek olarak bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcı olduğu düşünülen kekik çayı isteğe göre limon ve bal ile birlikte karıştırılarak tüketilebilir.

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir?
Kekik bitkisi içerisinde birbirinden önemli besin bileşenlerini barındıran bitkilerden bir tanesidir. Kekiğin bileşiğinde sağlıklı bir yaşamın devamı için gerekli olan pek çok vitamin ve mineral bulunur. Kuru kekik çayı üzerine yapılan çalışmalara göre kekik çayının başlıca faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Serbest radikallerle savaşır: Vücutta çeşitli kimyasal tepkimeler sonucunda serbest radikal adı verilen kararsız moleküller ortaya çıkar. Bu moleküller kararlı duruma gelebilmek için sağlıklı hücrelere zarar verebilir. Bunun neticesinde oksidatifn stres adı verilen ve çeşitli sağlık sorunlarının görülmesine neden olabilen bir durum ortaya çıkabilir. Sağlıklı bir yaşam için oksidatif stresle mücadele etmek önemlidir. Antioksidanlar serbest radikallerin kararlı hale gelmesine yardımcı olarak sağlıklı hücrelerin zarar görmesini önleyebilir. Kekiğin bileşiğinde fitol ve timol adı verilen iki önemli antioksidan bileşik bulunur. Bu bileşikler sayesinde kekik çayı serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olabilir.
Bağışıklık sistemini destekleyebilir: Bağışıklık sistemi vücudu dışarıdan veya içeriden gelen zararlı patojenlere karşı korumakla görevli sistemdir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi açısından önemlidir. Kekiğin bileşiğinde bulunan demir, kalsiyum, manganez gibi mineraller ve K vitamini başta olmak üzere vitaminler bağışıklık sisteminin normal fonksiyonu için önemlidir.
Kan basıncını kontrol altına almaya yardımcı olabilir: Son yıllarda yapılan bazı laboratuvar çalışmaları kekik içerisinde bulunan antienflamatuar ve antioksidan bileşenlerin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu araştırmalara göre kekiğin içerisinde bulunan bileşenler kan damarlarının genişlemesine ve kan akışının düzenlenmesine destek olarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak bu çalışmaların çoğu laboratuvar ortamında yapıldığı için kekik çayının kan basıncı üzerindeki etkilerinin anlaşılabilmesi için daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Vücuttaki iltihaplanma ile savaşmaya destek olabilir: Bazı araştırmalar kekiğin bileşiğinde bulunan timolün çeşitli inflamatuar hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanıldığında olumlu etkileri olabileceğini göstermektedir. Örneğin eklemlerde meydana gelen iltihaplanma ile karakterize olan osteoartrit gibi sağlık sorunlarında kekik çayı tüketimi ağrı ve şişlik gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Solunum yollarını rahatlatmaya yardımcı olabilir: Halk arasında kekik çayının faydaları denildiğinde ilk akla gelenlerden bir tanesi kekik çayı tüketiminin solunum sistemi üzerine olan olumlu etkisidir. Yapılan bazı bilimsel araştırmalar kekik çayının solunum yolu şikâyetlerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kekik çayı kullanımı solunum yollarını etkileyen hastalıklara bağlı ortaya çıkan öksürük, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Ek olarak kekik bitkisi antienflamatuar etkisi sayesinde de solunum yollarının rahatlatmaya destek olabilir.
Regl ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir: Kekik bitkisi içeriğinde bulunan flavonoidler, uçucu yağlar ve tanenler gibi bileşenler sayesinde adet döngüsü üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Bazı araştırmalar kekik çayının adet döngüsünü düzenlemeye ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Yapılan bazı araştırmalar kekik bitkisinin östrojen hormonuna benzer bir etki gösterebileceğini, böylece adet düzensizlikleri bulunan kadınlarda olumlu etkileri olabileceğini göstermektedir.
Cilt üzerinde olumlu etkiler gösterebilir: Kekik bitkisi içerdiği antioksidanlar sayesinde cilt sağlığı için de önemlidir. Serbest radikaller cilt üzerinde de olumsuz etkiler gösterebilir ve yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Kekik çayının bileşiğinde bulunan antioksidanlar cildi çevresel faktörlere karşı korumaya katkı sağlayabilir. Bununla birlikte kekik çayı aynı antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Kekikte bulunan uçucu yağlar bazı bakteri türlerinin büyümesini ve çoğalmasını engelleyebilir. Bu sayede kekik çayı mikropların neden olduğu akne, mantar gibi cilt sorunlarına bağlı semptomların hafiflemesine de yardımcı olabilir.
Kilo vermeye yardımcı olabilir: Kekiğin içindeki timol adlı bileşenin vücudun yağ hücrelerini yakmasına yardımcı olabileceği gösteren bazı çalışmalar vardır. Yapılan bazı araştırmalar timolün kilo kaybına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bunun yanı sıra kekik çayının içinde bulunan flavonoidlerin de kilo kontrolünde destek olabileceği düşündürür.
Kekik çayının sayısız faydası olsa bile her bitki çayında olduğu gibi kekik çayı tüketmeden önce de alanında uzman bir hekime danışılması önemlidir. Kekik bitkisinin içerisinde bulunan bazı bileşiklerin vücutta östrojen hormonunu taklit edebileceğini gösteren bazı çalışmalar olduğundan özellikle hamilelik döneminde kekik çayı tüketmeden önce kadınların doktorlarına danışması önerilir.
Kekik Çayı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Sık tüketilen bitki çaylarından bir tanesi olan kekik çayı hakkında sıklıkla merak edilen sorulardan bazıları aşağıda ele alınmıştır.
 
KEKİK ÇAYI NE İŞE YARAR?
Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
 
KEKİK ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Kekik çayı yapmak için bir tutam kurutulmuş kekik yeterlidir. Kekiğin kurutulmuş dalları veya çiçekleri sıcak suya atılır ve demlenir. Ardından isteğe göre limon ve bal ilave ederek tüketilebilir.

KEKİK ÇAYI NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?
Günlük olarak bir veya iki bardak kekik çayı içmek genellikle güvenli kabul edilir. Ancak herhangi bir bitki çayı tüketmeden önce bir sağlık profesyoneline danışılması önerilir.
 
HERKES KEKİK ÇAYI KULLANABİLİR Mİ?
Kekik çayı pek çok kişi için güvenli kabul edilmekle birlikte lavanta gibi bitkilere karşı alerjisi olanların kekik çayı tüketmesi önerilmez. Ek olarak kekik çayının kan sulandırıcı etkisi olabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı özelliği bulunan herhangi bir ilaç kullananların kekik çayı kullanmadan önce doktorlarına danışması önemlidir.

HAMİLELİKTE KEKİK ÇAYI İÇİLİR Mİ?
Yapılan bazı bilimsel çalışmalar kekiğin vücutta östrojen hormonu gibi etki gösterebileceğini, bu nedenle hamilelik döneminde kekik çayı tüketmeden önce doktora danışılması gerektiğini göstermektedir. Medical Park Hastanelerinde hastaların ihtiyaç duyduğu gerekli bilgilendirmeler alanında uzman hekimler tarafından yapılmaktadır. Siz de sağlığınız ile ilgili her türlü sorunuz için uzman bir hekimden randevu almayı ihmal etmeyin.
Kaynak: Medicalpark