Etkinliğe Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Lapseki İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Kaçan, köy muhtarları ve üreticiler katıldı.
  Etkinlik saygı duruşundan bulunup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra programın açılış konuşmasını yapan Lapseki İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Kaçan, "İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak gerek bitkisel üretimde, gerek su ürünlerinde, gerek hayvansal üretimde ve gıda alanında her türlü üreticilerimizin ve üretmeye meyilli olan kişilerin hep yanındayız ve yanlarında olmaya da devam edeceğiz. Meyvede İsocod-C isimli Biyolojik Mücadelede kullanılan ürün, elma iç kurdu Feromon’u içeren kablo benzeri çubuk materyallerdir. Ağaç dallarına asılmak suretiyle kullanılır. Uygulaması 50 adet/da şeklinde olmaktadır. Elma iç kurdunun kendi biyolojik cinsel çekici Feromun’u içerdiğinden Biyolojik Mücadele metodu olarak tanımlanmıştır. Kimyasal ilaç değildir” dedi.

"TÜRKİYE'DE SÖZ SAHİBİYİZ"
Ardından konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ise, "İlimiz baktığımız zaman hakikaten ister bitkisel üretim ister hayvansal üretim olsun, isterseniz su ürünleri olsun potansiyeli yüksek olan illerden birisi. Bitkisel üretimde de baktığımızda Türkiye'de toprak varlığı bakımından 36. sırada olmasına rağmen ama ütüm miktarına baktığımız da 18. sırada olduğunu görüyoruz. Bu da ne demektir? Kaliteli ve yüksek verim elde ediyoruz anlamına gelir. Son zamanlarda özellikle meyvede çiftçilerimiz bilinçlendi. Bilimsel teknikleri araştırarak alarak kendi bahçelerinde uygulamaya başladılar. İnşallah bu uygulamaları daha göreceğiz. Elma ve şeftali üretiminde nektarın üretiminde Türkiye’de söz sahibiyiz. Hele şeftali ile nektarın Türkiye'de birinci sıradayız. Üretim miktarı bakımından ve aynı zamanda kalite olarak ta çok iyi durumdayız. Biz uygulamayı ilk kez 2020 yılında elma ağacında başlattık. İnsanlar artık kimyasallardan arınmış, çevreye duyarı faydalı mikro organizmaları yok etmeyen böyle bir üretim modelini istiyor. Böyle bir üretim modeli gerekli zaten. 2020 yılında başlattığımız biyoteknik mücadeleyle inşallah önümüzdeki süreçte dalga dalya büyüyerek bu uygulamayı arttıracağız” ifadelerini kullandı.

"ELMA ÜRETİMİNDE GAYET İYİ DURUMDAYIZ"
  Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ise, "Lapsekimiz meyve deposu bir ilçe. Bereketli topraklara sahibiz. Patentli Lapseki şeftalimiz ile şeftali üretiminde Türkiye'de 1. sırada yer alıyoruz. Elma üretiminde de gayet iyi durumdayız. Ben de aynı zamanda bir üretici olarak Biyotenik usuller kullanılarak yapılan zirai faaliyetlerin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü biyolojik mücadele metodu kimyasal ilaç değildir. Aynı zamanda biyoteknik mücadele hem sağlık açısından çok önemli, hemde maliyet açısından avantaj sağlıyor. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bizlerde üreticilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Çiftçilerimize bol bereketli bir yıl diliyorum” dedi.
  Programa katılan Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, programa düzenlenmesine katkı sağlayanlara teşekkür ederek, çiftçilere bereketli bir yıl diledi.
Haber Merkezi