Çanakkale Geçilmez destanının yazıldığı Çanakkale’de kahraman Mehmetçiklerin anısına yaptırılan Çanakkale Şehitler Abidesi inşaatına destek olmak için 1953 yılında Türkiye Futbolunun köklü kulüpleri olan Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın da katılımı ile düzenlenen turnuvada Fenerbahçe turnuvayı kazanarak üzerinde “Gölcük Tersanesi Çanakkale Abidesi İnşaatına Yardım Kupası Nisan 1953” yazılan kupayı havaya kaldırmıştı işte o kupa Çanakkale’de sergilenmeye başlandı.
TURNUVADAN ŞEHİTLER ABİDESİNE 100 BİN TL TOPLANDI
1.Dünya savaşının en kanlı muharebelerinin yaşandığı Gelibolu Yarımadasında büyük zaferi ve Mehmetçiğin kahramanlıkları anısına yaptırılan “Şehitler Abidesi”nin yapımı için başlatılan yardım kampanyası için 7.’den 70’e herkes elini taşın altına koyarak şehitler abidesi için başlatılan kampanyaya destek oldu. Bu yardım kampanyasına spor camiası da sessiz kalmadı.  Çanakkale’deki tüm şehitleri anmak için inşa edilecek olan Şehitler Abidesi için Birinci Ordu temsil bürosu vasıtasıyla Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Vefa Kulüplerine de müracaat edildi. 17 Şubat 1953’te Fenerbahçe’den Umumî Katip Rüştü Dağlaroğlu, Galatasaray’dan Umumî Katip Alp Kunt, Beşiktaş’tan Umumî Kaptan Sadri Usuğlu, Vefa’dan Umumî Kaptan Remzi Tatari ve federasyon temsilcileri Orduevi’nde toplanmışlardır. Bu toplantıda Şehitler Abidesi’nin tamamlanmasına destek olmak için yapılacak turnuvanın usulleri belirlenmiş ve Şampiyon çıkacak olan takıma ödül olarak, “Çanakkale Şehitler Abidesi Kupası” verilecekti.  Maçlar 22 Mart 1953’te başlamış ve oldukça büyük ilgi görmüştü. Maçlardan gelen gelirle abideye 100.000, katılan dört kulübe ise 40’ar bin lira gelir sağlanmıştı. Yapılan maçlar sonrası son maça Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında oynandı ve Fenerbahçe maçı Niyazi, Feridun ve Burhan’ın golleri ile 3-0 kazanmıştı.  21 bin 510 seyirci ile oynanan maçta 42 bin 32 lira hasılat elde edilerek gelirler Çanakkale Şehitler Abidesinin yapımı  için bağışlandı.
FENERBAHÇE TARİHİ KUPAYI MÜZESİNDEN ÇANAKKALE’YE GETİRDİ
Maçtan sonra maddi değeri 5000 lira olan 25 kilo ağırlığındaki kıymetli Abide Kupası, Ordu Müfettişi İsmail Hakkı Tunaboylu tarafından Fenerbahçe takımına vermiş,  Fenerbahçe, Mithatpaşa Stadı’nda bu kupayla şeref turu yapmıştı. Fenerbahçe Müzesinde sergilenen kupa için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bir başvuru yaparak kupanın Çanakkale’de sergilenmesi için talepte bulundu. Fenerbahçe Yönetimi tarafından kabul gördü ve Tarihi Kupa Çanakkale’ye getirildi. Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezinde sergilenen kupa törenle ziyarete açıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile Fenerbahçe Spor Kulübü arasında yapılan görüşmeler sonunda, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale şehitleri için yapılan Şehitler Abidesi'nin yapımına destek olmak amacıyla 1953 yılında Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Vefaspor'un katılımıyla düzenlenen özel turnuvada Fenerbahçe kulübünün kazandığı, ‘Çanakkale Şehitler Abidesi Kupası' 70 yıl sonra sergilenmek üzere Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi'ne getirildi. 70 yıldır Fenerbahçe Müzesi'nde sergilenen ‘Çanakkale Şehitler Abidesi Kupası' Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezinde 4 ay boyunca sergilenecek.
MİLLETİMİZ ABİDENİN YAPIMI İÇİN ÇANAKKALE İÇİN EL ELE VERMİŞ
Kupa’nın Çanakkale’ye getirilmesi ile ilgili bir değerlendirme yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir “2023 yılındayız ve Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutluyoruz. Cumhuriyetin kuruluş ruhu ve Kurtuluş savaşının ruhunun Çanakkale’de ortaya çıktığını çok ii biliyoruz. Çanakkale’de çok büyük bir fedakarlık sonucunda önce Kurtuluş savaşımızı yaptık ve Cumhuriyetimizi ilan ettik.  Çanakkale Bu milletin ortak paydası, değeridir.  Bu millet Çanakkale’de kutsal değeri olan vatanını, bayrağını savunmuş ve çok büyük bir zafer kazanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale’de tarih sahnesine çıkmış ve Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanlığını yaptıktan sonra da  Mustafa Kemal Atatürk Önderliğinde Cumhuriyetimizi ilan ettik. Çanakkale Zaferinden sonra bu millet çok büyük bir mücadeleye başlamıştır. Bunun sonucunda bir Muasır Medeniyet savaşı başlamıştır. Çanakkale Savaşlarından hemen sonra belki o görkemli anıtlarımıza kavuşamamıştık ama,  o büyük zafer bizi her zaman motive etmiştir. Bir çok insanın hayali de Çanakkale şehitliklerinde, Çanakkale muharebelerinin yaşandığı sahada  bir anıta kavuşma isteği ortaya çıkmıştır.  Fakat o dönemin şartlarında bu o kadar kolay olmamıştır.  1944’lü yıllarda ortaya çıkan bu ihtiyaç, daha sonra yapılan bir yarışma ile şehitler abidesi yapılma projesi ortaya çıkınca, zamanın imkansızlıkları nedeni ile hemen başlanamamıştır.  1952 yılında Çanakkale Şehitlerimizin bulunduğu şu andaki yere  bir anıt yapılması fikri ortaya çıkıp başlanınca,  millet el ele, gönül gönüle vermiş ve bu abideyi hep birlikte yapmaya karar vermiştir.  O zamanın şartlarında kadınlarımız el işlerini satmışlar ve gelir olarak  bu abidenin yapımına bağışlamışlar. Taksicilerimiz bir günlük hasılatlarını Çanakkale Abidesi için bağışlamış. Diğer illerden de vatandaşlar karınca kararınca bu abidenin yapımı için katkı yapmışlar ve  millet duruma el koymuştu” dedi.
18 MART HAFTASINDA TAKIMLARIMIZA TURNUVA YAPTIRIP KUPA VERMEK İSTİYORUZ
İsmail Kaşdemir “En sonunda da Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe Kulüplerinin oluşturduğu 4’lü turnuva icra edilmiş ve buradan elde edilen gelirler de Çanakkale Abidesinin yapımı için bağışlanmıştı.  O dönemdeki turnuvanın galibi, kazananı da Fenerbahçe olmuştu.  Biz Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu tarihi hikayeyi öğrendiğimizde heyecanlandık ve böyle ulvi bir amaç için ortaya çıkmış turnuvanın sonunda verilen kupanın da bir Çanakkale Şehitler Abidesi görünümü yönünde olması bu heyecanımızı daha da arttırdı.  Hemen Çalışmaya başladık ve Çanakkale Spor Kulübü ile temas kurduk.  Onların da bizim bu talebimize içtenlikle cevap vermeleri ile birlikte o dönem ki kupa şu anda Çanakkale’de, ait olduğu yerde.  Bu vesile ile kupamız, Çanakkale’yi ziyarete gelen herkes için açık hale geldi. Ali Koç Başkanımızın şahsında tüm Fenerbahçe camiasına teşekkür ediyoruz.  Çanakkale Her zaman olduğu gibi Çanakkale ortak paydamız olmaya devam edecek.  Çanakkale Ruhunu her zaman kalbimizde hissedeceğiz.  O dönemin turnuvasında var olan Galatasaray camiasına, Beşiktaş camiasına, Fenerbahçe Camiasına teşekkür ediyoruz.  Belki yine Çanakkale’de 18 Mart Haftasında o güzide takımlarımız bir turnuva yapar.  Bizde burada bir kupa verme imkanına sahip oluruz. Buradan da böyle bir hayalimizi ortaya koymuş olalım” dedi. 
Murat Çağlayan