Deprem felaketinin ardından daha da önem kazanan proje ile ilgili toplantı geçtiğimiz akşam gerçekleştirildi. Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri Ercan Adsız Toplantı Salonunda gerçekleştirilen “Mahalle Afet Gönüllüleri projesi “ toplantısına STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve proje gönüllüsü olmak isteyen çok sayıda Çanakkaleli yoğun ilgi gösterdi.

MAHALLE AFET GÖNÜLLÜLERİ TANIŞMA TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Deprem fayları arasındaki konumu ile deprem felaketinin yaşama riski büyük olan Çanakkale ‘de gönüllü ve afet farkındalığını arttırmak, vatandaşlara bilgi vermek ve olası bir afette, daha hızlı müdahale etmek amacı ile Çanakkale Kent Konseyi ile Çanakkale  Belediyesi işbirliğinde geçtiğimiz yıl Aralık ayında Mahalle Afet Gönüllüleri projesi başlatılmıştı. Ancak 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin yarattığı asrın felaketinde proje durdurulmuş ve gönüllüler deprem bölgesinde yardıma koşmuştu. Depremin 1,5 ayını geride bıraktığımız bu günlerde gözler yeniden Mahalle Afet Gönüllüler projesine çevrilmişti. Çanakkale’de deprem sonrasında önlemlerin arttırılması için hayata geçirilen önemli projelerden biri olan ve adeta Çanakkale’yi mahalle mahalle depreme hazırlayacak olan bu projenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.  Proje tanıtım toplantısında Tanıtım toplantısına Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat,  Kent Konseyi Başkanı Ali Aydın Çalıdağ’ da hazır bulundu.

AFETLERDE YEREL GÖNÜLLÜLER ÇOK ÖNEMLİ”
Toplantıda açılış konuşması yapan Çanakkale Belediyesi Sivil Savunma Uzmanı Bülent Sed, afetlerde yerel gönüllülerin önemine değinerek şunları söyledi. “Dünyada ve ülkemizde meydana gelen depremlerden yaşanan tecrübeler göstermiştir ki deprem sonraki ilk 24 saatte gerçekleştirilen kurtarmaların %80’den fazlasının mahalle halkı tarafından yapıldığı, afetzedelerin büyük bir çoğunluğunun enkazdan ya kendi çabalarıyla ya da aileleri, komşuları, arkadaşları ile olay yerinden geçenler tarafından, az bir kısmı ise profesyonel ekipler tarafından kurtarıldığı görülmüştür. Bu durum bize mahalle afet gönüllülük sisteminin kurulmasının, afet ve acil durum faaliyetlerine katılmalarının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir” dedi.

DEPREME YÖNELİK BİLGİLENDİRME YAPTI
Bülent Sed’in konuşmasının ardından Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Derneğin Kurucusu Hüseyin Karadayı depreme yönelik bilgilendirmelerde bulundu. Hem Marmara depremi hem  Van Depremi hem de Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde bulunduğunu ve yaşadığı tecrübeleri, müdahaleleri ve yerel gönüllülerin afet anındaki önemine değinerek hem Mahalle Afet Gönüllüleri Projesi hem de gönüllülük esasları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Murat Çağlayan