EYT’ lilerin ısrarcı hak aramaları sonuç vermiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile EYT’ liler 1998 öncesindeki yaş şartının kaldırılması ile kısmen de olsa haklarına geri kavuşmuştu. EYT yaş düzenlemesi yasasının Türkiye Büyük Millet Meclisinde de kabul edilmesi ile EYT’ liler SGK kurumların akın etti. Birçok EYT’ li de emeklilik işlemlerini internet üzerinden yapmıştı. İlk etapta 2 Milyon 250 Bin kişiyi ilgilendiren başvurular SGK kurumlarında personelin çok yoğun hatta hafta sonlarında bile çalışmasına neden olmuştu. EYT’ lilerin emeklilik başvurusunun yükünü zaten az kadroları ile yürütmeye çalıştıklarını belirten SGK Çalışanları Çanakkale Kepez’de bulunan SGK binası önünde basın açıklaması düzenledi. Türk Büro Sen Çanakkale Şube Başkanı İlker Kurt burada yaptığı açıklamada “6 ayda tamamlanabilecek olan emeklilik başvuru sonuçlandırma çalışmasının 1-2 ayda tamamlanması isteniyor. Gece gündüz çalışan SGK memurlarının bu çalışması için kendilerine hiç bir şey verilmiyor” dedi.
 
“%50 EKSİK KADROYLA 6 AYLIK İŞİ 2 AYDA TAMAMLAMAMIZ BEKLENİYO”
 
Türk Büro Sen Çanakkale Şube Başkanı İlker Kurt Kepezde bulunan SGK binası önünde sendika üyesi SGK çalışanları ile birlikte basın açıklaması yaptı.  SGK Çalışanlarının zaten az olan kadroları ile EYT emeklilik işlemleri başvurularını neredeyse gece gündüz demeden çalışarak sonuçlandırdıklarını ifaden Türk Büro Sen Çanakkale Şube Başkanı İlker Kurt SGK Çalışanlarından 6 aylık iş yükünün 1-2 ayda tamamlanmasının talep edildiğini ve  bu talebin hiçbir karşılığının olmadığını ifade ederek şunları söyledi. “2.250.000 vatandaşımızı ilgilendiren, kamuoyunda EYT olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili Kanun TBMM’den geçerek kanunlaşmış, uygulamada kadrosu 38.000 olmasına rağmen fiilen 23.000 personel ile rutin iş yükü kamu ortalamasının üzerinde olan SGK çalışanlarıyla 2.250.000 vatandaşımıza 1-2 ayda aylık bağlanması istenmektedir. Yıllık ortalama aylık bağlama kapasitesi 400.000 olan Kurumda olması gereken personelin yaklaşık %50 eksiğiyle hizmet veren kurumda 6 yıllık işin 1-2 ayda yapılması istenilmektedir. Böyle bir iş yükünün, hiçbir karşılığı olmadan SGK çalışanlarından istenmesi,  beklenmesi Dünyanın her yerinde angaryadır. Angarya da Anayasamıza göre suçtur. Sendikamız Türk Büro Sen bu kadar ağır iş yüküne karşın SGK çalışanları için;“666 sayılı KHK ile kaldırılan ikramiyelerin yeniden müktesep hak olarak düzenlenmesi, Kurum  İçi Uzmanlık hakkı verilmesi, Sosyal Güvenlik Hizmetleri Sınıfı oluşturulması ve buna bağlı Sosyal Güvenlik Tazminatı ödenmesi, 666 sayılı KHK ile kaldırılan fazla mesai ücretlerinin tekrar ödenmesi” hususları Sayın Bakanımıza hazırladığımız rapor ile sunulmuştur. Sendikamız Türk Büro Sen kurulduğu günden bu güne, “bizim ilkemiz önce ülkemiz” diyen, sorumlu sendikacılığı kendine yol ve yöntem olarak belirlemiş Türkiye sevdalılarının meydana getirdiği bir sivil toplum kuruluşudur. Ancak, Sendikamız “insanı yaşat ki devlet yaşasın” ülküsüne de sıkı sıkıya inanmış bir sendikadır. Bu nedenle, SGK çalışanlarının kendilerine yüklenen iş yükünün karşılığı dahi olmayan; 3 ayda bir yapılması öngörülen ödemeye ilişkin yasal düzenlemenin ivedilikle TBMM’den geçmesini, Ayrıca yukarıda belirtmiş olduğumuz diğer taleplerimizin karşılık bulması için Türk Büro Sen olarak her platformda çalışmalarımız özveri ile devam etmektedir.”
 
YEKİLİ SENDİKA SGK ÇALIŞANLARINNIN HAKKINI ARAMIYOR
 
SGK Çalışanlarının özlük hakların ile ilgili yaşanan sorunların 12 seneden buyana toplu sözleşme masasında SGK çalışanlarının haklarını aramayan yetkili sendika olduğunu ifade eden Türk Büro Sen Çanakkale Şube Başkanı İlker Kurt açıklamasının devamında “Bugün SGK çalışanlarının özlük haklarının bu durumda olmasının sorumlusu 12 senedir Toplu Sözleşme  masasında memurların ve SGK çalışanlarının haklarını aramayan yetkili etkisiz sendikadır. SGK çalışanlarını içinde bulundukları düşük ücret ve maaşlardan kurtaracak yer toplu sözleşme masasıdır. Bugün “pireye kızıp yorgan yakma” zamanı değildir. Gün yetkiye en yakın sendika Türk Büro Sen’e destek verme TÜRK BÜRO SEN’i yetkili kılma zamanıdır.          SGK çalışanlarının bugün de yarın da yanında olacak olan ve SGK çalışanları düştükleri durumdan kurtaracak olan TÜRK BÜRO SEN’dir. SGK çalışanlarının mağduriyetlerinin ivedilikle giderilmesi amacıyla, haklı ve ısrarlı taleplerimizin takipçisi olacağımızı ve somut adım atılmasına yönelik görüşmelerim devam edecek” dedi.
 
MEMURLARIMIZ EKONOMİK OLARAK SORUNLAR YAŞAMAYA BAŞLADI
 
Basın açıklamasında vatandaşlara da seslenen Türk Büro Sen Çanakkale Şube Başkanı İlker Kurt açıklamasının sonunda “Bilindiği üzere 2019 yılında pandemiyle başlayan Deprem ve Sel felaketleri ile etkileri halen devam eden kötü günlerimiz oldu. Acımız halen derin ve taze.  Bu kötü günlerimiz de Memurlarımız vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet verebilmek için can la başla çalıştılar.  Bu kurumlardan sadece biri olan İŞKUR Pandemi Sürecinde Türkiye Geneli yaklaşık 8 Milyon vatandaşımıza her ay Nakit Ücret, Kısa Çalışma ve İşsizlik Ödemesi gerçekleştirmek için sabahlara kadar gerek kurumdan gerekse iş yerinden çalıştırlar. Sağlık çalışanlarımızda canla başla hayatlarını riske ederek sahada yer aldılar. Bu günse SGK çalışanlarımız bu acı günlerimizde bir nebzede olsun insanlarımıza destek olabilmek için gece-gündüz ve hafta sonu da dâhil olmak üzere çalışıyorlar. Herkesin maddi ve manevi olarak etkilendiği bu süreçte memurumuz ekonomik olarak sorunlar yaşamaya başladığına dikkat çekmek istiyorum. Hatta Kamu Hizmetine ilk defa başlayacak olan memurlarımız haklarından feragat etmekte göreve başlayamamaktadır.  Bir yıl önce 600gr peynir fiyatı 30tl ilen bugün 100 TL civarına ulaşmıştır. En düşük memur maaşı 11bin civarında olduğunu ve mesaiye kalınca yenilen yemek ücreti bile mesai ücretini karşılamadığını düşünürsek aslında istenilen iyileştirmeler, refah ve huzur içinde yaşamak için değil ihtiyaçlarımızı giderebilmek içindir. Vatandaşlarımız dan kimi zaman “ EYT yi aldınız, Uzmanlık Kadrolarını Aldınız, 3600’ü Aldınız Memur daha ne istiyor? “ gibi sorular geliyor. Kısaca açıklamak gerekirse EYT bir hak kazanımı değil mağduriyetin giderilmesi olayıdır. 3600 ise sadece emekli olan ve emekli olabilecek memurlarımıza katkı sağlayacaktır. Uzmanlık kadroları ise sadece belli kurumlara verilmiştir. Özetle tüm memurlarımız bu düzenlemelerden faydalanamamıştır.” ifadelerine yer verdi. 
 
Ogün İnal