Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Deprem beklenen bölgeler ile ilgili açıklamalar yaptı. Bilim insanları olarak sürekli uyarılar yaptıklarının altını çizen Görür Deprem beklenen en riskli bölgenin Marmara bölgesi olduğunu ifade eden Görür “Marmara Denizi'nin güneyinde karada, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, o yörenin de dikkatli olunması gerektiğini, bilimsel olarak ifade edebilirim bu alan Uyardığımız bir yer, endişe ettiğimiz bir yer" dedi.
“KAHRAMANMARAŞ DEPREMİN GELECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİK”
Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Profesör Doktor Naci Görür, şiddetli deprem beklenen bölgeler ile ilgili yaptığı değerlendirmesinde önemli bilgiler vererek uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depreminin geleceği bilinen bir deprem olduğunun da altını çizen Görür “Bilim dünyası olarak biz Maraş yöresinde büyük bir depremi bekliyorduk. Bunu da sık sık dile getirerek ilgilileri de uyarmıştık. Hem yerel yönetimleri hem merkezi yönetimi Maraş'ın büyük bir depreme gebe olduğunu söylemiştik. Geleceği bilinen bir depremdi. Önlem alınması gerektiğini, hazırlık yapılması gerektiğini de söyledik. Meydana gelen depremin büyüklüğü göz önüne alınırsa yeterince önlem alınmamış olduğunu maalesef gördük. Yapılması gereken depreme dirençli kentsel dönüşümleri maalesef yeterince yapılmamış. Özellikle yıkılan binalara yıkılış şekline, dağılımına bakıldığı zaman yani binaların yaşına ne zaman yapıldığına, özelliklerine bakıldığında özellikle yapı stokunun da olması gerektiği gibi olmadığı gördük.” dedi
MARMARA BÖLGESİNDE ŞİDDETLİ DEPREM BEKLİYORUZ
Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözlerin Marmara depremine Çevrilmesi ile ilgili görüşlerini de açıklayan Görür “ Bilim insanları olarak bizim görevimiz halkımıza ve yöneticilere hissiyat katmadan söylemek doğruları söylemek. Biliyoruz ki Marmara bölgesi zaten 99'dan beri alarm veriyor. Bu konuda bilim insanları olarak Sürekli de uyarıyoruz. Şiddetli deprem beklediğimiz yer Marmara Bölgesi'dir. Marmara Bölgesi deyince sadece Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu, Marmara'yı boydan boyayı kesen fay için demiyoruz. Aynı zamanda Marmara Denizi'nin güneyinde karada, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, o yörenin de dikkatli olunması gerektiğini, bu bölgede şiddetli depremi bilimsel olarak gördüğümüz bir yer. Uyardığımız bir yer, endişe ettiğimiz bir yer. İzmir yarımadası ve o çevre yine Akdeniz kıyılarımızda özellikle Antalya, Muğla bölgesindeki bölge kıyı kesimleri dikkatli olunması gereken yer. Yine Kuzey Anadolu Fayı üzerinde Erzincan'la özellikle bu Bingöl Karlıova arasında bizim yedi su fayı dediğimiz kesim. Yani Erzincan'ın doğusu Karlıova'ya kadar o kesimde büyük bir deprem bekliyoruz ve yani endişe ettiğimiz bir saha. Hakkâri bölgesinde sıkıntı olabilir. Deprem beklediğimiz bölgede depremler Genelde büyük diyebileceğimiz depremler olacak. Marmara bölgesi için beklediğimiz depremler, büyük depremler. Yani altı ve üstü diye düşünebiliriz. Bunların dışında da elbette ki yani Türkiye canlı faylarla dolu. Her an, herhangi bir deprem olabilir ama bilimsel olarak, jeolojik ve jeofizik özelliklerine göre yani bizlerin öncelikle deprem olma ihtimalini yüksek gördüğümüz alanda işte bu saydığım yerler diyebiliriz. Aşağı yukarı yer bilimciler bu konularda mutabakat sağlamışlardır” dedi.
Murat Çağlayan