Keza Fenerbahçe’nin çeyrek final için kozlarını paylaşacağı Endülüs takımı, UEFA Kupasını daha önce altı kez müzesine(en fazla kazanan takım) götürürken bunun üç tanesini arka arkaya başarmış bir takım. 2014 yılında Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus’un o zaman çalıştırdığı Benfica’yı seri penaltılarla geçip kupayı almış olması da bu mücadeleye ayrı bir renk katıyor.

TARİH YAPRAKLARI FENERBAHÇE’NİN ŞAMPİYONLAR LİĞİNİN EN BAŞARILI SONUCUNU ALTIĞI TARİHİ GÖSTERİYORDU
Tarih yapraklarını geriye doğru sardığımızda 2007-2008  sezonunda  Avrupa’ya fırtına gibi giren Fenerbahçe ön elemede Belçika’nın Anderlecht takımını iki maçta da yenerek saf dışı bırakırken zorlu bir gruba düşüyordu. İlk maçta Kadıköy’de Alex’in asistine İnter’in yediği en güzel gollerden birini voleyle ağlara gönderen Deivid 3 puanın kahramanı olurken, Fenerbahçe İstanbul’da önce  PSV’yi 2-0 sonra da CSKA Moskova’yı 3-1’lik skorlarla evlerine puansız gönderiyordu. Hollanda ve Rusya’dan da beraberlikle dönünce  11 puanla İnter’in arkasından ikinci olarak adını 16 takımın arasına yazdıran Fenerbahçe Avrupa’nın da dikkatini çekmişti. Sevilla ise Arsenal ile grup liderliği için kapışıyor ve 15 puanla 1. Olarak son 16 da Fenerbahçe’nin karşısına UEFA  Şampiyonu titri  ve Şampiyonlar Ligi Kupasının favorisi olarak dikiliyordu. Türkiye spor kamuoyu Alex’in liderliğinde Deivid, Kezman, Lugano, Semih gibi yıldızlarla göze hitap eden bir oyun oynatan teknik direktör Zico’nun çeyrek final mücadelesinde iki maçta Sevilla’ya karşı ne yapabileceğini tartışırken, Ahmet Çakar’ın bikinili çıkışı uzun zaman gündemi meşgul ediyordu.
2008 yılının 20 Şubat günü saat 22.45’i gösterdiğinde tüm ülke ve statta nefesler tutulmuştu. Dakika 23 olduğunda sarı lacivertli iki oyuncunun ağları havalandırmasına rağmen skor tabelası 1-1’i gösteriyordu. Kezman’ın attığı golle öne geçen Fenerbahçe Edu’nun kendi kalesine attığı gol sonucu devre arasına beraberlikle gidiyordu. İkinci yarı heyecan fırtınası Kadıköy’de esmeye devam ediyor, Lugano’nun kafasıyla öne geçen sarı lacivertlilere Escude cevap verip skoru 2-2’ye getirirken ‘nöbetçi golcü’ Semih Şentürk kulübeden sahaya çağırılıyor  84. Dakikada girdiği maçın sonucunu 87. Dakikada ilan ediyordu 3-2.

FENERBAHÇE PENALTILARDA SEVİLLA’YI ELEDİ
4 Martta günü 44 bin kişi statta yerini almış çeyrek final öncesi son 90 dakikayı izlemek istiyordu zira İspanya’da kimse maç bitiminde aksi bir sonucu beklemiyordu.  Ama Fenerbahçe’nin en azından 90 dakikada teslim olmaya niyeti hiç yoktu. Maça fırtına gibi giren Sevilla ilk on dakikada skoru 2-0 yaparken Ahmet Çakar gibi iddialı konuşanlar rahat bir nefes alıyordu. Ama Alex ve Deivid daha son sözünü söylememişti. 20. dakikada Brezilya’lıların işbirliği maç 2-1 ‘e geliyor, Kanute’yle skoru 3-1 e taşıyan Sevilla ya cevap yine Deivid’den geliyordu. İstanbul ve Sevilla’daki skorlar aynı olunca hakem Massimo stattakilere ‘ayrılmayın daha en az 30 dakika buradayız’ diyen düdüğünü üflüyordu. Uzatmalarda gol sesi çıkmayınca iki milli eldiven Volkan Demirel ve Andres Palop takımlarının üst tura çıkması için omuzlarındaki yükün farkında olarak eldivenlerini son kez giyiyorlardı o gece. Fenerbahçe adına topun başına geçen Wederson Aurelio ve Kezman ağları sarsarken Edu penaltıyı gole çeviremiyordu. Ama Fenerbahçe kalesinde, zor durumda kalınınca elini taşın altına koymayı bilerek tüm ülkenin sevgisini kazanan Volkan Demirel vardı ve eli yine taşın altındaydı. Escude Maresca ve Dani Alves’in penaltılarını kurtaran yıldız eldiven tüm ülkeyi sevince boğmuştu. Belki Ahmet Çakar hariç. Böylece Fenerbahçe 2008 yılında Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale yükseliyor ve o zamana kadar Avrupa’da yakaladığı en büyük başarısına imza atıyordu.
Haber Merkezi