İnsanlar için de karşı tarafın fikirlerini oluşturan ilk etkenlerden biri de yüzdür. İnsanlar karşılarındaki kişiyi gördüklerinde istem dışı olarak bir algı oluştururlar. Eğer gördükleri şey altın orana yakınsa oluşan algı da daha pozitif kabul edilir. Bu nedenle insan vücudunun en göz önünde olan kısımlarından yüz, ilk izlenim için büyük öneme sahiptir. İnsan yüzünün altın orana sahip olması sadece çevrenin değil kişinin de kendisi hakkında daha olumlu düşüncelere sahip olmasını etkileyebilir. Bu nedenle yüz estetiği işlemleri gerçekleştirilirken altın orana da başvurulmaktadır.

Yüz Estetiğinde Altın Oran Nedir?
Yüz estetiği işlemi sırasında yüzün daha güzel ve göze hoş gelmesi için altın oran dikkate alınabilir. Fakat bu bir güzellik standardı olmasa da insanlar tarafından daha hoş algılanmasını sağlar. Bu nedenle yüz estetikleri sırasında altın oranlardan destek alınabilir. Yüz için altın orana uygun bazı değerler vardır. Yüz uzunluğu genişliğinden 1,618 kat daha uzun olmalıdır. Yüzde bulunan kısa uzunluklar büyük uzunluklar ile orantılandığında bu değerin 1.618 çıkması gerekir. Bu durum sonucunda burun tepesinden dudak merkezine olan mesafe, dudakların ortasının çeneye olan mesafesinin 1,618 katı olmalıdır. Gözler için ise alt göz kapağının kaşın tepesine olan mesafenin 1,618 katı üst göz kapağının saç çizgisine olan mesafeyi sağlamasını gerektirir. Fakat altın oran bir standardı ifade etmez. Altın oran yüz hatlarının birbiri ile uyum içerisinde olmasını amaçlar. Bu nedenle yüz estetiğinde daha orantılı bir görünüm elde etmek için altın orana başvurulabilir.
 
Yüz estetiğinde altın oran değerlendirilirken ağız, göz ve burun ayrı ayrı oranlanmaya çalışılmaz. Hangi organın değişiminin tüm yüzdeki oranları altın orana daha çok yaklaştırdığına odaklanılır. Örneğin kişinin sadece burnunda yapılan bir değişiklik yüzün daha orantılı algılanmasını sağlayarak onu altın orana yaklaştırabilir. Bazı durumlarda yaşlanmaya ya da yorgunluk gibi sebeplere bağlı olarak yüzde oluşan sarkmalar da altın orandan kişiyi uzaklaştırıyor olabilir. Bu durumda yüz germe ya da dolgu enjeksiyonu gibi işlemler kişinin yüzünde altın oran sağlanmasına yardımcı olur.
Yüz Estetiğinde Altın Oran Neden Önemlidir?
Altın oran insan yüzünün değerlendirilmesi amacıyla kullanılabilir. Çünkü insan gözü orantılı olan her şeyi daha çekici bulur. Bu nedenle yüz hatlarında altın oran da önem kazanır. Bu oranın en kabul edilebilir şekli ise pek çok noktada insanlar için öneme sahip olan altın orandır. Altın oran insan yüzü için genişlik ve uzunluk, gözler ve ağız arası boşluğu, yüz genişliğine göre gözler arasındaki mesafeyi ve burun ile dudaklar arasındaki bazı oranları baz alır. Bu oranlar Phi sayısına yani 1.618 değerine ne kadar yaklaşırsa yüz o kadar orantılı ve olumlu algılanır bir hal alır. Bu oran çoğunlukla gözler arası ve ağız mesafesinin açılması ile doğru orantılı gelişir. Fakat bu açıklığın artması da orantısızlığa neden olabilir. Yüz çekiciliği kişinin bilinci dışında algılanır ve bu durumu yüz oranı, simetrisi ve cilt yapısı ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle kişi sadece kendisini dışarıya daha çekici göstermek için bu işlemi uygulatmaz. Kendisi aynada gördüğü kişiyi daha orantılı görmek için de yapar.
 
Altın Orana Ulaşmak İçin Yüz Estetiği Nasıl Yapılır?
Yüz estetiği için bir altın oran yoktur. Amaç yüzdeki hatları altın orana uygun hale getirmektir. Bu bazen bir dolgu ile mümkün olurken bazen burun estetiği ve kaş kaldırma gibi işlemler ile birlikte mümkün olur. Kişinin yüzünde altın orana ulaşmak için doktor tarafından bir oran kumpası kullanılabilir. Bu kumpas doktorun estetikle ile değiştirmesi gerektiği noktaları görmesine yardım eder. Aynı zamanda bu kumpas sayesinde kişi de kendisinde değiştirilmesi durumunda altın orana yaklaşacağı farklılıkları gözlemleyebilir. Yüz estetiğinde altın orana ulaşmak için birden fazla işlem yapılabilir. Hiçbir durumda burun uzunluğu, kaş yüksekliği gibi stabil değerler mevcut değildir. Altın orana uygun yüz estetiği tamamen yüzdeki tüm organların birbiri ve yüz şekli ile orantılı olmasını ifade eder. Bu nedenle estetik yaparken yüzde altın oranı bozan kısımlar işlem görür. Bu işlemler bazı cerrahi işlemler ya da botoks işlemleri ile gerçekleştirilebilir.
Eğer yüz genişliği ve uzunluğu arasında bir orantısızlık söz konusu ise dolgu maddeleri uygulanarak yüz genişliği istenen uzunluğa getirilir. Yüz oranını bozan nokta alın uzunluğundan kaynaklıysa alın yüksekliği arttırılabilir ya da kaş kaldırma işlemi ile alın uzunluğu kısaltılır. Alt yüzde oluşan orantısızlığı gidermek için ise dudak dolgusu ya da çene dolgusu gibi işlemlere başvurulur.
Rinoplasti: Burun ile yüz arasındaki altın oran dengesini yakalamak için burun estetiği yani rinoplasti işlemine başvurulabilir. Sarkık, kısa ya da uzun görüntü giderilir. Bu işlem kişinin burnunun yüzü ile orantılı ve simetrik olmadı durumlarda yapılır.
Çene İmplantı: Bazı durumlarda kişinin orantısız görünmesinin nedeni çenesinin geride gözükmesi olabilir. Çene implantı ile çene ve burun arası orantı sağlanarak çene uygun uzunluğa getirilerek yüz üzerindeki altın oran yakalanır.
Kaş Kaldırma: Özellikle kaşlarda altın oran uyumsuzluğu söz konusudur. Kaşlarda çökmeler nedeniyle oluşan orantısızlığı gidermek için kaş kaldırma işlemi gerçekleştirilebilir ve saç çizgisi ile uygun mesafeye ulaşılır.
Kırışıklık Azaltma: Bazı kişilerde oluşan kırışıklar nedeniyle sarkmalar meydana gelebilir. Bu durumda botoks işlemi ile çizgiler doldurulur. Ya da dudaklar ve çene gibi bölgelere yapılan dolgular ile oran sağlanabilir.
Altın Oran Yüz Estetiği Fiyatları
Her insanın yüz hatları farklıdır. Yüz güzelliğinde herhangi bir standart bulunmamakla birlikte göze hoş gelmesini sağlamak için altın orana başvurulabilir. Altın oranın kişinin yüzünde sağlanması için çeşitli ölçümler ve gerekli noktalara estetik işlemler yapılması gereklidir. Altın oran yüz estetiği fiyatları bu nedenle pek çok faktörden etkilenir. Bazı yüzlerde ufak bir dolgu ile altın oran sağlanabilirken bazı yüzlerde cerrahi işlemlere ihtiyaç olabilir. Ya da tek bir işlem ile altın oran sağlanabileceği gibi birden fazla işleme de gerek duyulabilir. Bu nedenle fiyatlar kişinin yüzünden yapılacak işlem sayısına ve işlemlerin çeşidine göre değişiklik gösterir.
 
Altın Oran Yüz Estetiği Kalıcı mı?
Yapılacak işlemlerin yanı sıra işlemleri gerçekleştiren doktorun da fiyat üzerine etkisi vardır. Alanında uzman bir doktor seçmenin önemi altın oran ile uyumlu bir yüz estetiğinde büyük önem taşır. Çünkü yapılan ölçümler sonucunda en ufak müdahale ile altın orana ulaşmak amaçlanmalıdır. Alanında uzman bir doktor bu hesaplamaları doğru yaparak kişiyi en az müdahale ile altın orana uygun hale getirir. Bu nedenle doktorun uzmanlığı da fiyatı etkileyen diğer faktördür. Fiyata etki eden başka faktör ise kullanılan malzemenin kalitesidir. İşlemlerin gerçekleştiği sağlık kurumu mutlaka teknolojik olarak gelişmiş ve kaliteli malzemeler ile bu işlemleri gerçekleştirmelidir. Aksi halde istenen sonuç elde edilemeyebilir. Tüm bu faktörler altın oran yüz estetiği yaptırırken elde edilen fiyata etki ettiği gibi kalıcılığına da etki eder.
Altın orana ulaşmak için uygulanan estetik işlemler mutlaka doğru kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Ufak bir hata yapılması kişinin işlemler sonucunda altın orandan uzaklaşmasına bile neden olabilir.

Kaynak: Medicalpark