2022 yılında döviz açısından hareketli geçmediğini ifade eden Ay yatırımcıların 2023 yılında çok riske girmemesi gerektiğini söyledi. Ay 2022 yılını çok artışla kapatmayan altının 2023 yılında altın fiyatının ciddi artışa geçebileceğini ifade etti.
 
ALINAN ÖNLEMLER DOLAR VE EURO’NUN YÜKSELİŞİNİ  DURDURDU
2022 yılı döviz bazında çok hareketli geçmedi. Döviz hareketleri genel olarak stabil durumda geçti. Hükümetin  döviz ile ilgili almış olduğu almış önlemler oldu. Dolar kuru ve Euro kuru ile ilgili operasyonlara  karşı 2022 yılının son bölümünde  başlayan döviz hareketlerini de sınırlandırmak ve desteklemek adına dolar ve Euro stabil hale tutuldu.  Dolar ve Euro’ daki yükseliş engellendi.

ALTINDA YIL SONUNDA CİDDİ HAREKETLENMELER OLDU
2022 yılında altın değerlendirirsek iki bin yirmi iki yılı altın açısından bizde de çok fiyatlama olmadığı bir yıl  oldu. Ancak altın yıl sonu itibariyle ciddi bir hareket içine girdiği gözlemlendi. Ons bazında dünyadaki altın fiyatına baktığımızda 2023 yılında altın rakamlarının çok ciddi yukarı doğru gideceği gözüküyor. Ama 2022 yılındaki altın fiyatlamaların haricinde sektör bazında altında  iş oranına baktığımızda Tüm meslektaşlarımız  iyi, verimli  ve karlı bir yıl geçirdi. Umarım 2023 yılında da 2022 yılında olduğu gibi karlı bir yıl olur. Çünkü 2023 yılı malumunuz seçim yılı. Seçim yılı olduğu için  seçim sonuçlarının geriye dönüşlerinin altın piyasası ve sektörü açısından nasıl olacağını merak ediyoruz.

PİYASALARI ETKİLEYEN ÇOK FAZLA ETKEN VAR BU DÖNEM RİSKE GİRMEYİN
Ay, Değerlendirmesinde 2023 yılı için yatırımcılara tavsiyede bulunarak “çok fazla riske girmeyin” dedi. Ay doların seyrini de değerlendirerek ” 2023 yılında dolar ne olur. 2022 yılının son günlerinde dolar hareketlendi.  Açıkçası dolarda çok fazla bir artış yok, ama normal bir artışlar var. 18.70 bandındaydı  18.90 bandına çıktı ve 18.80 bandına indi. Yani baktığınız zaman biz Türk  lirası bazında artışları görüyorduk ama kuruş bazında ki artışlar çok dikkate alınacak bir  şey değil. Bir de uluslararası  Avrupa Birliği'nin para birimi olan Euro’ya karşı doların değer kazanması  boyutu vardı. Yani daha çok dünyadaki bu siyaset ve artı kamuoyunu etkileyen bir sürü unsur yani  savaşlar,  coğrafik bölgelerdeki sıkıntılılar özellikle enerji piyasalarındaki hareketlilikler piyasaları ciddi derecede etkiliyor. Yani bu dönem yani 2023 yılı içerisinde Çok  fazla  riske girmeden stabil kalmakta fayda var.

Ogün İnal