Son 20 yılda ihracatta hızlı bir artış yakalayan mobilya sektörünün katma değerli ihracat konusundaki öncü derneği Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD), yurt dışında hayata geçirdiği şato, otel, villa, restoran gibi konsept projelerle kilogram başına ortalamada 10 dolar ihracat gerçekleştiriyor.

Mobilya sektörü kilogram başına ortalama 3 dolar ihracat gerçekleştirirken, MOBSAD ortalamanın 3,5 katı ihracat yapıyor. MOBSAD, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 24 Ocak -29 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek “İstanbul Mobilya Fuarı”nda 3. Hall’de 1,5 milyon TL’lik oturma takımını sergilemeye hazırlanıyor.

2000’lerin başında büyüme ivmesi yakalayan mobilya sektörü, 2022’de ihracatını yüzde 10 artırarak 4,7 milyar dolara taşıdı. 2023 için 6 milyar dolar ihracat hedefleyen sektör hakkında bilgi veren MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, “Yılı 4,7 milyar dolarla kapatarak önemli bir başarıya daha imza attık. 2023 yılını ihracat yılı olarak belirledik ve 6 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Mobilya sektörü, sadece 700 milyon dolarlık bir ithalat gerçekleştirerek dış ticaret fazlası veren önemli sektörlerden bir tanesiyiz. İhracatın neredeyse yüzde 50'sinin gerçekleştiği fuarlar bizim için çok önemli. 24 Ocak'ta kapılarını açıp 29 Ocak Pazar gününe kadar sürecek, Avrupa'nın en büyük mobilya fuarı olma özelliğini taşıyan İstanbul Mobilya Fuarı’nda MOBSAD olarak 15 yıldır olduğumuz gibi 40 üyemizle TÜYAP 3. Hall’de yer alacağız. Fuara gelecek 20 bin yabancının üçte biri, MOBSAD’ın üyeleri için özel olarak geliyor. Başta Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İspanya ve İtalya gibi 135 ülkeden ziyaretçi bekliyoruz. Fuarda üyelerimizin bu kadar ilgi görmesinin nedeni yurt dışında şato, otel, villa, restoran gibi yaptığımız büyük konseptli projeler. Tek başına mobilyadan ziyade mekanları A’dan Z’ye dönüştürdüğümüz, mobilyalarımızda zanaatı ve tasarımı birleştirdiğimiz için markalarımıza olan ilgi ve mobilyalarımızın değeri artıyor. Mobilyada kilogram başına ihracat ortalama 3 dolarken, biz bunun 3,5 katını gerçekleştirip 10 dolar ihracat yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi fuarın en lüks ve iddialı mobilya çeşitleriyle yer alacağız. Bunlardan biri de metal ve ahşap işçiliğinin ön plana çıktığı 1,5 milyon TL’lik oturma odası olacak. Fuarda aynı zamanda 2 milyar dolarlık iş anlaşması yapmayı planlıyoruz.” dedi.

“ABD, Rusya ve Suudi Arabistan pazarlarına odaklandık”
Çin’in pandemiden dolayı kaybettiği pazarları Türkiye’nin iyi değerlendirdiğinin altını çizen Nuri Gürcan, “Özellikle Avrupa ülkelerinden Türk mobilyasına yönelik ciddi bir talep artışı olduğunu söyleyebiliriz. Sektör olarak pandemi rüzgarından iyi yararlandığımızı düşünüyorum ve bunu bu sene 6 milyar dolar ihracatla perçinleyebiliriz. ABD pazarında ciddi bir artış var ki Avrupa ve ABD pazarları, kilogram başına ihracatta bize ciddi kazanımlar sundukları için değerliler. Bu pazarlara kilogram başına 6 dolarlara varan ihracat gerçekleştiriyoruz. ABD pazarına yaptığımız ihracatı bu yıl 1 milyara dolara çıkarmak istiyoruz. Yine Rusya’daki pazarı boşluğu doldurmak konusunda efektif davrandık. Rusya mobilya sanayisi daha gelişme sürecinde. Bu yüzden de tasarım değeri yüksek ürünlere ilgi yüksek. Özellikle üst ‘segment’ ürünlerde ithal ürünlere olan ilgi önemini korumakta ve bu yüzden ithal ürünlere rağbet artmakta. Rusya’ya, 2022 yılında 2021’e göre ihracatımızı yüzde 100 artırarak 200 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Yine Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın temaslarıyla yeniden ilişkilerimizin iyileşmeye başladığı Suudi Arabistan pazarını da kazandık. Suudi Arabistan pazarı geleneksel pazarlarımızdan olduğu için Suudilerin fuara ziyaretlerini önemsiyoruz” açıklamalarında bulundu.