Müteahhitler için 2022 yılının zorlu bir yıl olduğunu ifade eden Yıldız “2022 yılı her şeyde olduğu gibi ekonomik krizler,  problemler, imar mevzuatları değişiklikleri ve maliyetlerin üst üste gelmesi, inşaat sektörünü ister istemez yedi şiddetinde deprem yaşamasına neden oldu Müteahhitler olarak biz her ne kadar binaları sağlam da yapsak bu çerçevede baktığımızda ciddi bir sarsıntı geçirdik. İnşaat sektöründe 2022 yılında yurt dışından gelen konut talepleri Türkiye genelinde ciddi bir konut alımı gerçekleşmesine neden oldu. Türkiye’de Kur fiyatlarının artması ile yurt dışından konut talebi ile gelen yabancıların dolar ve Euro üzerinden ödeme yapmaları ile konut fiyatlarımız yabancılara uygun geldi ve alım yaptılar. Ama kendi vatandaşımız için konut fiyatları ulaşılamaz satın alınamaz rakamlara çıktı. Türkiye’de son dönemde oluşan konut fiyatları ile ne yazık ki orta gelirli vatandaşlar için bu şartlarda ev alması şansı hemen hemen kaybolmuş oldu” dedi.

KONUT SATIŞLARINDA ÇANAKKALE AVANTAJINI KULLANDI
Yıldız, 2022 konut sektörü ile ilgili yaptığı değerlendirmenin devamında “2022 yılında ciddi bir maliyetlerin artışı ve özellikle akaryakıt, enerji fiyatları hepimizi ciddi derecede sarstı. Yani sıfır  konut almanın ötesinde girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı hem sanayici zorda kaldı, hem üretici, hem de üretim yapıp satarak  kendi işini yapan,  hem esnaflar ve özellikle müteahhitlik yapanlar %200 - %300- %400’lere varan maliyetler ile karşı karşıya kaldık. Normalde %50’nin üzerinde satışlar varken bu satışlar %40’lara %30’lara düştü. Yanı satışlarda da büyük düşüşler var. Fakat Çanakkale'nin bir avantajı var. Çanakkale bu konuda bir cazibe ortamı yarattı. !915 Çanakkale Boğaz köprüsünün hizmete girmesi, Ayvacık Troya ve Asos tünellerinin yapımının tamamlanarak hizmete girmesi Çanakkale’nin ulaşılabilirliğini arttırdı bu durum yaşam kalitesini de yükseltmiş oldu. Buda Çanakkaleli müteahhitlerin ürettikleri konutların satılmasını sağladı. Şu an itibari ile yapımı tamamlanmış sıfır daire hemen hemen kalmadı.” ifadelerine yer verdi.

KONUT FİYATLARININ ARTMASINDA YARARLANMAK İSTEYEN KESİMLERDE VARDI
Konut artışının ardından bu durumdan faydalanmak isteyen kesimlerinde olduğunu üzülerek izlediklerini belirten Yıldız “Tabii bu arada bu işin spekülasyonunu yapan artı Ahlaksızlığını yapan kesim de var. Bir ara faizler % 69’lara bir çekildi. Faizlerin düşmesi ile bazıları konut fiyatlarının üzerine yüz, iki yüz bin TL arttıranlar oldu. Bunlar yapan aracı kurumlar da olabiliyor. Diğer müteahhitler de oluyor. Biz Çanakkale Müteahhitler Birliği olarak kendi arkadaşlarımıza şunu hep söyledik. Biz iki milyon liraya satıyorsak böyle bir faiz düşüşünde kalkıp bu fiyatı iki yüz bin arttırmak  ahlaksızlıktır. Yapmayın. Böyle bir olayı da zaten hiçbir arkadaşımız yapmadı. Çünkü bunun sonunda olan hep Tüketici oluyor ne yazık ki. 2022 yılı ciddi bir sarsıntıyla geçti ama 2023 ne olacak göreceğiz” dedi.

BİZ KONUT ÜRETİRİZ AMA SATAMADIKTAN SONRA STOK YAPACAK HALİMİZ YOK
Mevcut şartlara bakıldığında müteahhitler olarak her zaman konut üretmekten yana olduklarını ancak konutların satılmama ihtimalini düşünerek hareket etmeleri gerektiğini de ifade eden Yıldız “Üretip satamadıktan sonra stok yapacak halimiz yok. Yani bir sürü konut ürettiniz, satamazsanız bu konutlar belli bir iki sene sonra harabeye dönüşüyor. Konutlar içinde insan yaşamı var ise güzelleşiyor. İnsan yaşarken binada yaşıyor. Ne yazık ki bu konut maliyetleri konut fiyatlarına yansıyacak ve üzülerek ifade etmek istiyorum ki alım gücü düşük olan toplumumuzda ne yazık ki bundan sonraki konut üretimi ister istemez kısıtlı olacaktır.” dedi.

ÇANAKKALE’DE KONUT FİYATLARININ ARMASINDA ARSA PAYI BÜYÜK ROL OYNUYOR
Konut fiyatlarının Çanakkale’de artmasının en büyük sebeplerinden birinin de arsa payı olduğunun altını çizen Yıldız “ Konut fiyatlarının atmasının en büyük sebeplerinden biri de arsa payıdır. Özellikle bizim Çanakkale'ye mahsus bir durum. Daralmış bir konut arazi alanında arz talep olayı dengeleri değiştiriyor. Müteahhit %50 ile aldığını bir arsada yaptığı konutların maliyeti son tüketicinin ödeyeceği fiyatı  %100   artıyor. Düşünün, yüz tane bina yapıyorsunuz, ellisini arsa sahibine yapıyorsunuz, ellisini kendiniz de yapıyorsunuz. Sizin yaptığınız elli dairenin maliyeti yüz dairelik maliyeti. Arsa payı olarak düşündüğümüzde. Bunu sattığınızda bir milyon liraya mal ettiğiniz bir daire iki milyon liraya mal etmiş oluyorsunuz. Paranızı kullanıyorsunuz, risklere giriyorsunuz, artı çevre düzenlemesi, otoparklar vesaire ciddi rakamlarla karşı karşıya geliyorsunuz.

Ogün İnal