Yeni yılın ilk Meclis toplantısının da ÇTSO meclis Başkanı Osman Okyay “Bu Yıl Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yıldönümünü Hep Birlikte Kutlayacağız” derken ÇTSO yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu “Çanakkale Ticaret Ve Sanayi Odası Olarak Bizlerin Asli Görevi İlimizin Kalkınmasına Ve Gelişmesine Dair Projeler Yapmak Ve Bunları Desteklemek Suretiyle Üyelerimize Hizmet Etmektir” dedi.

UMARIM BU FİYAT ARTIŞLARI SINIRLI KALIR HAYAT PAHALILIĞI DA KONTROL ALTINA ALINIR
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılı ilk Meclis Toplantısı yapıldı. ÇTSO Ocak olağan Meclis toplantısı açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, Enflasyonda düşüşün süreceği, ancak fiyatların da artmaya devam edeceği yönünde genel bir kanı var. Diyerek şunları söyledi. “2023 yılının bu ilk toplantısında hep birlikte olmaktan mutluluk duyuyor, tekrar sağlık, mutluluk, bereket dolu bir yıl diliyorum. Bildiğiniz gibi, 2023 yılı, Ülkemiz açısından çok önemli bir kilometre taşı. Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümünü hep birlikte kutlayacağız inşallah. Bu özel yıldönümü, bize büyük coşku yaşattığı gibi aynı zamanda omuzlarımıza büyük sorumluluk da yüklüyor. Sanayici olarak her zaman bu ülkenin daha müreffeh düzeylere gelmesi, insanlarımızın refah içinde yaşaması için sorumluluk hissediyor ve bunun gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz, çalışacağız. Son birkaç yıldır epey sıkıntılı zamanlardan geçiyoruz. 2020’de pandemiyle başlayan, ardından küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmalarla küresel krize dönüşen kötü gidişat, geçen yıl patlak veren Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle de iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bu ve benzer risk ve kırılganlıkların gölgesinde 2023 yılına başladık. Bu yıl da kolay bir yıl olmayacak. Dışarıda küresel belirsizliklerle, içeride ise başka farklı zorluklarla mücadele etmeye devam edeceğimiz açık. Bu dönemde en çok ihtiyaç olan şey ise istikrar. Yılın ilk günleriyle birlikte, 2022’nin genel tablosunu ortaya koyan bazı rakamlar da açıklanmaya başladı. Bunlardan ilki, enflasyon… TÜİK verilerine göre, enflasyon geçtiğimiz Aralık ayında yüzde 1,18 artarken, yıllık bazda yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Beklentilerin altında gelen bu rakam, son 9 ayın en düşük seviyesi. Bu düşüşte baz etkisinin olduğu muhakkak. Enflasyonda düşüşün süreceği, ancak fiyatların da artmaya devam edeceği yönünde genel bir kanı var. Umarım bu fiyat artışları sınırlı kalır ve geniş kitlelerin mustarip olduğu hayat pahalılığı da kontrol altına alınır.”

DIŞ TİCARET AÇIĞI BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
Okyay, konuşmasının devamında dış ticaret açığının 5138 büyüdüğüne dikkat çekerek “dikkate aldığımız bir başka veri olan ihracata ilişkin 2022 yılı tablosu açıklandı. 2022 yılında Türkiye ekonomisine yaratılan toplam ihracat geliri, 254,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bir önceki yıla göre yüzde 12,9 oranında artış olduğunu görüyoruz. Ancak dış ticaret açığımızdaki artış da dikkat çekiyor. 2022 yılında Türkiye’nin dış ticaret açığı yüzde 138,4 büyüyerek 110,2 milyar dolara erişti. Bu durumun ana sebebi olan İthalattaki yüksek seyrin tek çaresi, ithal kalemlerinin yurt içinde üretilebilmeleridir. Dolayısı ile ülke sanayici ve iş adamları olarak bize bu anlamda büyük iş düşüyor. Dış ticaretimiz konusunda sevindirici bir gelişme de ihracat ailemize 21 bin 501 yeni firmanın katılmış olması. Bu firmaların da katkısıyla yurt dışı pazarlardaki etkinliğimizi artırmak ve ticaret açığımızı kapatmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.
 
BÜYÜK HEDEFLERİN,11. KALKINMA PLANI İLE REVİZE EDİLDİĞİ BİR YILA GİRDİK
ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen  Çanakkale Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek, 500 milyar dolarlık ihracat,  cari açığın kapatılarak cari fazla vermek gibi hedeflerin olduğu bir yıla girildiğini hatırlatarak “Zor bir yılı geride bırakırken, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. Yılını kutlayacağımız, Türkiye’nin Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek, 500 milyar dolarlık ihracat,  cari açığın kapatılarak cari fazla vermek, dünya çapında turizm kentleri oluşturmak, marina sayısını 100’e çıkarmak, kruvaziyer iskele sayısını arttırmak, kişi başına 25 bin dolar milli gelir gibi hedeflerin konduğu iddialı bir yeni yıla girdik. Her ne kadar 11.Kalkınma Planı ile bu hedefler önemli ölçüde revize edilse de Çanakkale iş dünyası olarak bizler bu hedeflere azami katkı sunmak için inançla hep çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizlerin asli görevi ilimizin kalkınmasına ve gelişmesine dair projeler yapmak ve bunları desteklemek suretiyle üyelerimize hizmet etmektir. Biz de gelişim yönümüzü belirlerken ülkemizin hedeflerinden ayrı bir yön düşünemezdik ve yıllardır projelerimizi biz de bu yönde hazırladık. Üretimimizi arttırmadan ihracat ve kişi başı milli gelir hedeflerine ulaşmamız mümkün değildir diyerek Ezine Gıda İhtisas OSB kuruluşuna proje sahibi olarak öncülük ettik. İçinde bulunduğumuz Çanakkale OSB’ye gerçek yatırımcıları çekmek için olağanüstü çaba sarf ettik. Çan Karma OSB ve Ayvacık Sera Jeotermal OSB için de aynı şekilde desteğimiz sürecek. Aralık ayı sonunda Ayvacık için biliyorsunuz her OSB kurulurken Ticaret ve Sanayi Odaları olarak bir belli bir katkı payı sunmak zorundayız. Çanakkale OSB'de, Ezine Gıda İhtisas OSB'de vermiştik.  Ayvacık Jeotermal Sera OSB’si Çan’dan biraz daha önde onun için 280.000 TL civarında katkı payını sunduk” dedi.

ZOR BİR YILI GERİDE BIRAKTIK
Semizoğlu 2022 yılının zor geçtiğinin altını çizerek “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enerji problemi, yüksek enflasyon, yüksek döviz kuru gibi akıllara kazınan olaylarla hatırlayacağımız zor bir yılı geride bıraktık. Bu sorunların yanında sanayi üretiminin devam etmesi,  turizm sezonunun iyi geçmesi ve turizm gelirlerinde 2022 yılında bir artış yaşanması bizleri sevindirdi. IMF Başkanı Georgieva  yeni yılın ilk gününde dünya ekonomisinin büyük kısmı için "2023'ün 2022'den daha zorlu bir yıl olacağı" yorumunda bulundu ve AB ülkelerinin yarısının, Dünya ekonomisinin ise  üçte birinin resesyona girmesini, Çin’in daha da yavaşlayacağını  beklediğini ifade etti.  Bunlar kaçınılmaz sonuçlar. Ancak şunu da biliyoruz Türk iş insanı, esnafı, taciri, sanayicisi bu zorluklara kolay kolay da pes etmez, çoğu zaman da bu bizleri kamçılanır. Biz yine bardağın dolu tarafından bakmak istiyoruz ve Çanakkale olarak, Çanakkaleliler olarak 2022 gibi zor bir yılda Avrupa’nın en büyük kamu yatırımının ilimize yapılmasından dolayı kendimizi şanslı hissetmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

1915 BOĞAZ KÖPRÜSÜ ELZEM BİR PROJE DEĞİL, BU BİR VİZYON PROJESİDİR
Çanakkale’de 2022 yılının en önemli olayının Çanakkale 1915 köprüsünin hizmet vermeye başlaması olduğunu ifade eden Semizoğlu  “Köprü söylentisiyle birlikte İlimize neler kattı? Köprü söylentisi ile birlikte 1990’larda kurulan başlanan içinde bulunduğumuz Organize Sanayi Bölgesi’nin doluluk oranının %100'e ulaşmasını sağladı. Bu kadar daha olsa bir bu kadar daha satılacak. Yine çok kısa sürede tüzel kişiliği tamamlanan Ezine Gıda İhtisas OSB’nin parsel tanesinin tamamlanmasını sağladı. Uzmanların verdiği raporlara göre; köprü ile birlikte 3 milyar euroya mal olan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi 10 yılda doğrudan ve dolaylı etkileri ile toplamda 14.5 milyar euro gelir getireceği beklentisi var. Türkiye’de siyasetin yapılış şekli de biraz garip bu köprüye en son karşı çıkacak olanlar Çanakkaleliler. Bizim Çanakkale olarak fazlaca bir trafik yoğunluğumuz yoktu aslında. Tabi sebze arabalarımız, süt arabalarımız, turizmci arkadaşlarımızın otobüsleri karşıya geçemiyordu ama İstanbul gibi bir trafik yoğunluğumuz da olmuyordu. Bu elzem bir proje değil, bu bir vizyon projesidir. Size Avrasya Tüneli'nden örnek vermek istiyorum; 2011'de inşasına başlanmış 2016'da hizmete açılmış tünel. 68.000 geçiş garantisi verilmiş. O zaman bu da eleştirilmişti, şu anda geçiş 74.000. Şimdi “yolları mı yiyeceğiz” gibi sığ başlıklarda siyasetler yapılıyor. Köprü Türkiye Cumhuriyeti bütçesinin verdiği garanti ile yapıldı. Elbette ki dönemin hükümetinin onayıyla yapıldı ama şunu unutmayalım 85 milyonun hakkı var o köprüde. 15 sene sonra bu köprü her birimizin olacak. Çanakkale olarak sığ siyasetten uzaklaşmamız gerek. Köprü o dönemde yapıldı, şu yapıldı bu yapıldı demek sığ siyasettir. Muhalefet eğriye eğri, doğruya doğru demektir. Oda Başkanı olarak benim hissiyatım köprünün ivmesini bir nebze arttıran Çanakkale, Ayvacık-Küçükkuyu Yolu’ndaki Assos ve Troya Tünellerinin olduğudur. Her gün birden fazla yatırımcı telefonla yer arayışında, şirket arayışında onun için 2022 Çanakkale yılı oldu diyebilirim. Biz iş insanıyız, şundan bahsetmek istemiyorum; arsalarımızın, evlerimizin değeri arttı. Biz bunlara bakmayız ama iş yapabilme kabiliyetimiz arttı” dedi.

ÜYELER KENDİ MESLEK KOLLARI İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER YAPTI
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Aralık ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2022 Aralık ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2022 kesin hesaplarının onayı yapıldı. Odanın 2022 yılı faaliyet raporu Genel Sekreter Sema Sandal tarafından meclise sunuldu. Azami fiyat tarife talepleri mecliste görüşülerek onaylandı ve gündemdeki diğer konuların görüşülmesine geçildi. Meclis Üyesi Orçun Oktay: “Sigortacılık sektörünün Çanakkale’de gelişmesi ve personel ihtiyacının giderilmesi için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü’nü ziyaret ederek desteklerini rica ettik. Merkezde 4 yıllık Sigortacılık Bölümü açılmasını talep ettik. İlçelerimizde bulunan Sigortacılık MYO’ları ziyaret ederek gönüllü olarak okutmanlık yapacağız. Sigortacılık sektöründe öğrenciler ve firma sahipleri staj konusunda zorluk yaşıyorlar. Odamız ve Üniversite işbirliğinde öğrenci ve firma sahiplerinin buluşması için uygun ortamlar oluşturacağız.” 15 No’lu Meslek Komite Üyesi Onur Sabırlıoğlu: “Çanakkale’de şehit olmuş binlerce Azerbaycanlı kardeşimiz var. Biz bir süredir Gelibolu’da bir anıt dikilmesi için çalışmalar yürütüyoruz ve bu çalışmamız onay aldı. 18 Mart’ta Cumhurbaşkanımızın da katılımlarıyla açılışını gerçekleştireceğiz. Bu anıtın Azerbaycanlı kardeşlerimizin şehrimize daha çok gelmesine katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu aynı zamanda şehrimizin turizm anlamında canlanmasını da sağlayacak.” Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer: “Şehrimize gelen Bulgar vatandaşların odamız öncülüğünde gerçekleşen tanıtım girişimlerinin meyvelerini almaya başladık. Bu konuda turizm sektörüne desteklerini her zaman hissettiğimiz Yönetim Kurulu Başkanımız Selçuk Semizoğlu’na teşekkür ediyorum. Ortak bakış açımızın aynı olmasını ve odamızın sağladığı destekleri sektör temsilcileri için çok önemli buluyorum. Özellikle iç pazarın daraldığı dönemlerde yurt dışından gelen turist sayısındaki artış sektörün geleceği için çok kıymetli. ”Meclis Üyesi Ersin Vural: “Yabancı vatandaşlara konut satışının yeniden gündeme getirilmesi ve bu konuda çalışmalar yapılmasını talep ediyoruz. Bu konu şehrimizdeki ekonomik gelişmelere katkı sağlayacak diye düşünüyorum.” Meclis Üyesi Kaya Üzen: “Gıda enflasyonu sebebiyle özellikle perakende sektörünün üzerine haksız bir şekilde gidildiğiniz düşünüyorum. Biz sektör temsilcileri olarak bunun marketçiler ve perakendeciler ile ilgili olmadığını biliyoruz. Artık bununla birlikte üretici firmaların fiyat listelerini sürekli güncellemesi bizi zor durumda bırakıyor. Balıkesir ve Tekirdağ’daki yerel sektör temsilcilerinin bu zorluğu daha fazla hissettiğini görüyoruz. Buradaki bürokrasi bu konuda daha sağduyulu hareket ediyor. Bu konuda hepimizin daha dikkatli olması lazım çünkü çok yüksek cezalara maruz kalabiliyoruz. Hepimizin dikkatli olması lazım.”

Ogün İnal