Yeni yılda belirleyeceğimiz hedefleri nasıl uygulayabileceğimiz konusunda tavsiyelerde bulunan Medical Park Çanakkale Hastanesi Psikoloji Kliniği’nden Uzman Klinik Psikolog Nilgün Özlem Karakuz, “İnsanlar hedefler belirlerler fakat bu kişilerin çok azı aldıkları kararları uygularlar ve hedeflerine ulaşabilirler. Çünkü karar verirken ve hedef belirlerken dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Gerçekçi, ulaşılabilir hedefler belirleyin. Aksi takdirde hedefleriniz her yıl olduğu gibi, bir sonraki yıla ertelenen hayaller olmaktan öteye geçemez” dedi.
Medical Park Çanakkale Hastanesi Psikoloji Kliniği’nden Uzm. Klnk. Psk. Nilgün Özlem Karakuz, yeni yılda belirleyeceğimiz hedeflerde dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.
Yeni yılın insan beyninde yeni bir başlangıç olarak kodlandığını belirten Uzm. Klnk. Psk. Karakuz, insanların yeni yılda birçok konuda bir şeylerin değişmesi için umut ettiklerini, geçtikleri yılda yaşadıkları olumsuzlukları telafi etmek için yeni yılı bir fırsat bir başlangıç olarak gördüklerini ve bu durumun da kendilerine motivasyon sağladığını belirtti.

GERÇEKLEŞEBİLECEK HEDEFLER BELİRLEYİN
Yeni yıla girerken yüzlerce insanın yeni kararlar aldığını ve hedefler belirdiklerini dile getiren Uzm. Klnk. Psk. Karakuz, “İnsanlar hedefler belirlerler fakat bu kişilerin çok azı aldıkları kararları uygularlar ve hedeflerine ulaşabilirler. Peki, neden böyle oluyor? Çünkü karar verirken ve hedef belirlerken dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Gerçekçi, ulaşılabilir hedefler belirleyin. Aksi takdirde gerçekçi olmayan hedefleriniz her yıl olduğu gibi, bir sonraki yıla ertelenen hayaller olmaktan öteye geçemez” diye konuştu.

HEDEFLERİNİZİ KÜÇÜK ADIMLARA BÖLÜN
Büyük hedeflerimizi küçük adımlara bölmemizi öneren Uzm. Klnk. Psk. Karakuz “Büyük değişimler için hangi küçük adımları atmanız gerektiğini belirleyin. Büyük değişimler zaman içinde adım adım olacaktır” şeklinde konuştu.

NET CÜMLELER KURUN
Net cümleler kurmamız gerektiğini söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Karakuz, “Hedef belirlerken cümlenizi olumlu bir dille kurduğunuza dikkat edin. Örneğin; ‘Bundan sonra kafein tüketmeyeceğim’ yerine  ‘Bundan sonra daha sağlıklı içecekler içeceğim’ demeyi seçin. Yeni yıldan beklentilerinizi tanımlarken net cümleler kurun. Örneğin; ‘Bu yıl kilo vereceğim’ demek yerine ‘Bu yıl her ay iki kilo vereceğim’ demeyi seçin” ifadelerini kullandı.
 
 
KENDİNİZLE GURUR DUYUN
Aksamaların ve başarısızlıkların her zaman olabileceğini unutmamız gerektiğini dile getiren Uzm. Klnk. Psk. Karakuz, “Aksamaların ve başarısızlıkların inancınızı ve cesaretinizi düşürmesine izin vermeyin. Ulaştığınız her hedefiniz için başarılarınızın farkına varın. Kendinizi ödüllendirin. Küçük bile olsa, yeni yıldan istediğiniz hedefe ulaşabilmek çaba gerektirir. Kendinizle gurur duyun” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber Merkezi