Güneş kış ayları nedeni ile kapalı alanlarda fazla durulması ile virüslerin ortamda bulunan herkese kolayca bulaştığını bununda hasta sayısını ciddi arttırdığını söyledi. Güneş açıklamasında “Soğuk havalarda kalabalık ve kapalı ortamlarda daha uzun süre kalmak bazı virüslerin bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Hastalıkların hızlı yayıldığı dönemlerde maske kullanımı, ortamı sık sık havalandırmak, mümkün olduğunca kalabalık kapalı ortamlardan kaçınılması ile Covid-19 ve solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmak mümkündür” dedi.

SADECE COVİT 19 İLE İLGİLİ YOĞUN HASTALIK DURUMU YOK, DOMİZ GRİBİ ETKİSİ DE FAZLA
Çanakkale’de Coronavirüs ve varyantları konusunda da son durum değerlendirmesi yapan Güneş “Vaka sayıları ve varyant analizi il bazında açıklanmadığı için tam sayı veremiyoruz. Ancak hastanelerde çalışan meslektaşlarımızdan edindiğimiz izlenim yalnızca Covid-19 ' a bağlı yoğunluk olmadığı yönünde. Ancak Halk sağlığı ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının belirttiği üzere semptomlu semptomsuz tüm bireyler taranmadığı müddetçe kanıta dayalı gerçek veri elde edilemez.  Şu an ki mevcut yoğunluk özellikle çocuklarda üst ve alt solunum yolu belirtileri ile seyreden, yoğun öksürük, ateşin eşlik ettiği çeşitli viral ( influenza, RSV, parainfluenza)  gibi  hastalıklardan kaynaklı olduğunu tahmin ediyoruz.” dedi.  

OKULLARDA ENFEKSİYON BULAŞMASI HIZLA ARTIYOR
2022 ‘nin son aylarında okullarda görülen ve adeta salgına dönüşen enfeksiyonlarda hastaneye yatışların fazlalaştığına dikkat çeken Güneş  “Okullar maalesef şu an bulaşın önde çok görüldüğü alan. Havalar soğuk olduğu için bulunduğumuz ortamları daha az havalandırıyoruz.  Oysa hastalıkların kaynağı çoğu zaman soğuk hava değil, mikrobik etkenlerdir. Çocuklarımızı okula sağlam gönderiyoruz, hasta geliyorlar. İyileştikten kısa bir müddet sonra tekrar benzer belirtiler ile tekrar tekrar enfeksiyon geçiriyorlar.  Uzun süren, ilaçlara cevap vermeyen öksürük nöbetleri, bronşit, bronşiolit, pnömoniye varan vakalar görüyoruz.  Hastane yatış oranlarının yüksek olduğunu gözleme dayalı tahmin edebiliyoruz.  Ancak bu artışla ilgili net verilerin takibini ne yazık ki bizim yapmamız mümkün kılınmıyor.

2022’DE TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN HAKLARIMIZI ARAMAK İÇİN SON ÇARE OLARAK İŞ BIRAKTIK
Geride bıraktığımız 2022’yide değerlendiren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Ayşe Güneş, 2022 yılının tüm sağlık çalışanları açısından hak arama yılı olduğunu ifade ederek 2022 yılında haklarını aramak için basın açıklamaları ve eylemler yaptıklarını belirti. Güneş 2022 yılında başta doktorlar ve sağlık çalışanların hasta ve hasta yakınları tarafından darp edildiğini ve öldürüldüğüne de açıklamasına ekledi. Güneş sağlık sisteminin her anlamda çöktüğünü de ifade ederek  “Mevcut sağlık sistemi çökmüştür. Durum, bir halk sağlığı sorunudur. Bu sistemde sağlığa erişim olanakları giderek azalmaktadır.  Hasta sayılarının artışı ile övünen bu sistem problemli olduğu için hastalar randevu alamıyor, muayene ve tedavi olamıyor. Sağlığın her alanında hizmet veren çalışanların olarak Hekimler ve sağlık çalışanları güvenliği tehlike altında. Bizim Mücadelemiz tüm toplumun sağlığı içindir. 2022 yılında Şiddetten arındırılmış daha güvenli çalışma ortamı ve nitelikli hasta bakabilmek için gereken süre ve koşulları talep ettik ve etmeye’ de devam edeceğiz.  Hastanelerdeki ek randevu ve MHRS sistemine müdahaleler hasta hekim çatışmasına neden oldu.  Günü kurtaran, tüm yükü hekimlerin sırtına bırakan çözümler yerine işlevsel, hakkaniyetli ve bilimsel çözümler istedik bu isteklerimizi 2023 yılında da sürdüreceğiz. . 2023 yılında sağlıkta caydırıcı bir şiddet yasası mutlaka çıkartılmalıdır.” dedi.

Ogün İnal