Bu besinlerin özellikle kış mevsiminde çiğ ya da az pişmiş şekilde tüketilmesi öneriliyor. İşte, kış aylarının vazgeçilmez besinleri.

AYVA
Ayva; A ve B vitaminleri, yüksek miktarda potasyum ile tanin ve vücut direncine faydalı kireçli tuzlar içerir.

SALATALIK
Kükürt içeren salatalık; enfeksiyonlara karşı vücudu güçlendirir, kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcı olur.

TURP
İçerisinde ayrıca E, A, C, B6, K vitaminleri bulunur. Potasyum için iyi bir kaynaktır; halsizliğe iyi gelir, tokluk hissi sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir.

SARIMSAK
A, B, C, P vitaminleri, kükürt ve sülfür içeriği bakımından zengindir. Yüksek tansiyonu düşürür, kanı temizler, iştah açar, hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.

MAYDANOZ
A ve C vitamini kaynağıdır. Yüksek tansiyonu düşürür, kalbin yorulmasını önler, kansızlığı giderir, safra akışını kolaylaştırır.

ELMA
A ve C vitamini açısından zengin olan elma yüksek oranda lif de içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir; sindirimi kolaylaştırır, kolesterole iyi gelir ve kan basıncını düşürür.

KABAK
Potasyum ve folat kaynağıdır.  Haşlanmış kabakta bulunan karoten maddesi etkili bir antioksidandır. Yüksek orandaki potasyum, sıvı-tuz dengesini sağlar.

HAVUÇ
A, B1, B2 vitamini ve lif kaynağıdır. Enerji verir. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder.

SOĞAN
Pişmiş veya çiğ yenebilen soğan, bir mineral deposudur. Kış hastalıklarına karşı vücut direncini yükseltir.
 
 
TURUNÇGİLLER
Portakal, mandalina ve greyfurt gibi turunçgiller; bolca C vitamini içerir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve gribe karşı vücudu korur.

LAHANA VE KARA LAHANA
Kalsiyum, demir, bakır ve yüksek oranda potasyum içerir. Bağışıklık sistemine yardımcı olur.

BROKOLİ
Yüksek oranda A vitamini, folik asit ve potasyum içerir. Yüzde 90'ı su olan sebzenin en mineralli halinden yararlanmak için buharda pişirilmesi gerekir.

NAR
Folik asit, A ve C vitamini, selenyum, magnezyum ve fosfor gibi mineralleri içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi halsizliğe iyi gelir.

ISPANAK
Demir ve protein bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

BRÜKSEL LAHANASI
Kükürt içeriği nedeniyle çiğ olarak ya da buharda pişirilerek yenmesi tavsiye edilir. Kanser için güçlü bir savaşçıdır.

Haber Merkezi